Πάνω από 1.800 κάµερες επιτήρησης για το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων κυρίως στην Αττική, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταδιακά φέτος αλλά και στις αρχές του 2025, αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, µιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθµό Παραπολιτικά 90,1 FM.

«Η Αστυνοµία έχει κάνει µια εισήγηση για 1.000 και πλέον κάµερες, που αφορά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και θα τοποθετηθούν σε εκείνα τα σηµεία που είναι κρίσιµα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, καθώς και σε σηµεία όπου χρειάζεται για να υπάρχει εικόνα, σε περίπτωση που έχουµε εγκληµατικές πράξεις ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται δικαστική διερεύνηση. Οι κάµερες αυτές αφορούν την επιτήρηση και σχετίζονται µε τη βεβαίωση παραβάσεων. Αυτό είναι ένα ζήτηµα, το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής, η οποία προτίθεται να βάλει περίπου 800 κάµερες σε κρίσιµα σηµεία, διασταυρώσεις, φανάρια και αλλού, έτσι ώστε σε περίπτωση παράβασης αυτή να βεβαιώνεται αµέσως και να αποστέλλεται η παράβαση ηλεκτρονικά στον παραβάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σύµφωνα µε ανώτατους αξιωµατούχους του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., έχουν γίνει όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και έχουν εντοπιστεί τα σηµεία όπου πρέπει να τοποθετηθούν οι κάµερες.

*Διαβάστε ακόμα: Χρυσοχοΐδης στα Παραπολιτικά 90,1: Σύντομα καλά νέα για τα βαρέα και ανθυγιεινά των ενστόλων - Στο τραπέζι τα κυρίαρχα αιτήματά τους





Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Μείωση της τάξεως του 20% στα περιστατικά βίας µεταξύ ανηλίκων 

Μείωση της τάξεως του 20% στα περιστατικά βίας µεταξύ ανηλίκων καταγράφεται, σύµφωνα µε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., υποστήριξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «∆εν έχουµε αύξηση στα γεγονότα, έχουµε αύξηση στις συλλήψεις, γιατί ένα µεγάλο µέρος της Αστυνοµίας κάθε µέρα ασχολείται µε αυτό το ζήτηµα και γίνονται χιλιάδες έλεγχοι. Έχουµε µια αύξηση περίπου 30% στις συλλήψεις, δηλαδή έχουµε πάει από τις 7.000 συλλήψεις του ’23 στις 9.000 περίπου και αυτό οφείλεται στη δραστηριότητα της Αστυνοµίας», ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας ότι σε 15 µέρες θα αρχίσει να δίνεται το «panic button ανηλίκων», µόλις ξεπεραστούν κάποιες τεχνικές λεπτοµέρειες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε την άποψη ότι ναι µεν τα στοιχεία είναι θετικά, ωστόσο «υπάρχει αρκετή δουλειά ακόµη για να γίνει». Ωστόσο τα περιστατικά βίας σε ολοένα και πιο µικρές ηλικίες τείνουν να γίνουν καθηµερινότητα:
  • Στο 9ο ∆ηµοτικό Σχολείο Νίκαιας µία µαθήτρια µόλις 10 ετών κατήγγειλε στο τοπικό αστυνοµικό τµήµα πως έπεσε θύµα ξυλοδαρµού από τέσσερις συνοµήλικους συµµαθητές της. Τρία αγόρια και ένα κορίτσι.
  • Τα ξηµερώµατα της Πέµπτης ένα ακόµη σοβαρό περιστατικό παραβατικότητας ανηλίκων απασχόλησε τις τοπικές Αρχές. ∆ύο ανήλικοι, 15 και 14 ετών, βρέθηκαν µαχαιρωµένοι στην πλατεία Πυροσβεστείου της Πάτρας, µε τους αστυνοµικούς να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τους ανήλικους -σύµφωνα µε τις µαρτυρίες των θυµάτων- δράστες της επίθεσης.