Σημαντικά κίνητρα για να αντιστρέψουν την καθοδική τάση προσέλευσης νέων στις στρατιωτικές σχολές ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, επιχειρώντας να ξαναγίνει ελκυστική η επιλογή καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το «πακέτο» Δένδια - Πιερρακάκη, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2026, περιλαμβάνει αυξήσεις στις αποδοχές των σπουδαστών, που θα φτάνουν έως και τα 609 ευρώ, δυνατότητα πρόσβασης στις στρατιωτικές σχολές από περισσότερα επιστημονικά πεδία στις Πανελλαδικές, αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, αλλά και μια εξαιρετικά γενναία επένδυση στην έρευνα με τη χορήγηση διδακτορικών. Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο στέλνει διπλό μήνυμα, αφενός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται και επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους και αφετέρου ότι οι στρατιωτικές σχολές αναβαθμίζονται, παρέχοντας όχι μόνο σταθερότητα και επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και ευκαιρίες καινοτομίας.

Οι αλλαγές, τις οποίες επεξεργάστηκαν οι κύριοι Δένδιας και Πιερρακάκης, υπαγορεύτηκαν από τον ανησυχητικά μειούμενο αριθμό εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, ο οποίος έχει πέσει γενικά στο 64% και ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων στο 34%.

*Διαβάστε ακόμα: Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025: Όλες οι αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία για τους φετινούς υποψηφίους


Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η εικόνα, οι συναρμόδιοι υπουργοί προανήγγειλαν τη δυνατότητα πρόσβασης στις στρατιωτικές σχολές από τρία επιστημονικά πεδία, καθώς και από τα ΕΠΑΛ, με αρχή τις Πανελλαδικές του 2026. Η εκστρατεία προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει επίσης καμπάνια ενημέρωσης για τις προοπτικές της στρατιωτικής καριέρας, στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας αλλά και η χρήση εξομοιωτών πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Ως προς τα οικονομικά κίνητρα αποφασίστηκε μια σπουδαία αύξηση στις αποδοχές των σπουδαστών. Όσοι φοιτούν σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πλέον θα λαμβάνουν 609 ευρώ, από 165 ευρώ που παίρνουν σήμερα.

Οι αποδοχές όλων όσοι επιλέξουν τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών θα είναι 249 ευρώ έναντι 124 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα. Επιπλέον, σε όλους θα χορηγείται φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών. Οι παρεμβάσεις ανοίγουν επίσης νέους δρόμους στο πεδίο της έρευνας και την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς θα χορηγούνται διδακτορικά από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και μεταπτυχιακά από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός του Στρατιωτικού Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και θα γίνει διασύνδεση με ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των στρατιωτικών σχολών, θα προχωρήσουν έργα ύψους 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα γίνουν και έργα αναβάθμισης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή