Εκβιασμούς, χρηματισμούς και ένα ολόκληρο κύκλωμα που εκμεταλλευόταν φορολογούμενους οι οποίοι είτε είχαν φορολογικά χρέη είτε δικαιούνταν επιστροφές από την Εφορία βρήκε στη ΔΟΥ της Κέρκυρας η ΕΛΑΣ, η οποία έπιασε στα δίχτυα της έναν υποδιευθυντή ΔΟΥ, δύο ελεγκτές, έναν υπάλληλο και έναν λογιστή.

Η δικογραφία που σχηματίζεται, όπως μεταδίδει το corfupress.com, είναι ήδη πολυσέλιδη. Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και ενώπιον του εισαγγελέα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών. Το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Οι τέσσερις εφοριακοί και ένας λογιστής συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς στο κέντρο της Κέρκυρας, έπειτα από ταυτόχρονες επιχειρήσεις στα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους, ενώ οι έρευνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ήταν πολύμηνη και ξεκίνησε μετά από καταγγελίες φορολογουμένων οι οποίοι -όπως φαίνεται να έχουν αναφέρει- είχαν πέσει θύματα εκβιασμού από το κύκλωμα των εφοριακών προκειμένου να κλείσουν υποθέσεις τους.

Μάλιστα, αναμένονται εξελίξεις, καθώς οι ανακριτικές αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία για το δίκτυο διαφθοράς που φαίνεται να δρούσε επί μακρόν.

Οι συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε εκτεταμένο κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρήσεις ζητώντας χρηματικά ανταλλάγματα για να παραβλέπουν παραβάσεις ή να διευκολύνουν τη διευθέτηση φορολογικών υποθέσεων.

*Διαβάστε ακόμα: Ναύπλιο: Απολογείται σήμερα ο 13χρονος για την άγρια επίθεση σε συμμαθητή του - Προσπάθησε να τον ρίξει από τον πρώτο όροφο
 
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4sroevsdh2p)


Πώς δρούσε το κύκλωμα των εφοριακών και του λογιστή

Οι εφοριακοί και ο λογιστής που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση φαίνεται πως δρούσαν όπως το κύκλωμα από τη ΔΟΥ Χαλκίδας, δηλαδή είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση προχωρώντας σε εκβιασμούς, δωροληψίες και χρηματισμό υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται πως οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Χαλκίδας απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από φορολογούμενους προκειμένου να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από έρευνα της ΑΑΔΕ, η οποία, σε συνεργασία με το σώμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ερεύνησε για μεγάλο διάστημα σαρώνοντας συναλλαγές, λογαριασμούς αλλά και κλειστές υποθέσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας, στις αρχές είχαν περιέλθει πληροφορίες από μαρτυρία κατοίκου του νησιού πως στην Κέρκυρα δρα κύκλωμα που δεν βεβαίωνε φορολογικές παραβάσεις, οι οποίες είχανε διαπιστωθεί, εάν και εφόσον τα θύματα κατέβαλαν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό.

Οι αστυνομικοί που έκαναν "απόβαση" στο νησί, εκτός από τις συλλήψεις, έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και χειρόγραφων σημειώσεων τα οποία θα αποσταλλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω έρευνες.

Για αρκετές ημέρες οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τους υπόπτους διαπιστώνοντας πως ο λογιστής ερχόταν σε συνεννόηση με τους εφοριακούς, εντόπιζαν επιχειρηματίες και ιδιώτες οι οποίοι είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις και εκβιαστικά τους ζητούσαν χρήματα ώστε να μην τις γνωστοποιήσουν στο σύστημα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4srv9ho955t)


Ο λογιστής εντόπιζε τα υποψήφια θύματα - Ποιος φέρεται να ήταν ο εγκέφαλος του κυκλώματος

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο λογιστής που έχει συλληφθεί εκτελούσε χρέη μεσάζοντα για τη σπείρα, η οποία δρούσε για τουλάχιστον 4 μήνες. Ήταν αυτός που εντόπιζε καταστηματάρχες με ανοιχτές υποθέσεις στην Εφορία και στη συνέχεια το κύκλωμα τους εκβίαζε ζητώντας τους να τους καταβάλουν χρήματα. Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να εκβιάζαν τους φορολογούμενους -θύματά τους πως θα χρειαστεί να τους καταβάλουν «γρηγορόσημο» προκειμένου οι ελεγκτές να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην προχωρήσουν σε ελέγχους.

Παράλληλα, οι δράστες, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να έλεγαν σε κάποια από τα θύματά τους ότι αν θέλουν επιστροφή φόρου νωρίτερα, θα πρέπει να τους δώσουν χρήματα.

Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως έχουν ταυτοποιηθεί 10 περιπτώσεις, ενώ «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας υποδιευθυντής της ΔΟΥ.

Μάλιστα, δύο θύματα φέρονται να έχουν επιβεβαιώσει την προσέγγιση από το κύκλωμα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να έχουν καταγραφή με εικόνα και ήχο, παρά τα μέτρα προφύλαξης που έπαιρναν.

Κωστής Χατζηδάκης: Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα χαριστεί σε όποια φαινόμενα διαφθοράς 

«Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε οποία φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Ας το καταλάβουν όλοι: οι φορολογούμενοι έχουν την απαίτηση από εμάς να είμαστε δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Ακόμα όμως περισσότερο δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Κάνουμε κάθε μέρα ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την εύλογη απαίτηση τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά!», τόνισε.


ΑΑΔΕ: Δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς

Η επιχείρηση από το Εσωτερικών Υποθέσεων έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (10/10) όταν και συνελήφθησαν τέσσερις υπάλληλοι της ΔΟΥ Κερκύρας, κατασχέθηκαν τα κινητά και οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές των γραφείων τους ενώ στην συνέχεια έγιναν κατ’ οίκον έρευνες.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ αναφέρει χαρακτηριστικά… «Το έχουμε πει και το εννοούμε: δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι΄ αυτό και μόλις υπέπεσαν στην αντίληψη μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος κάθε φορά που εντοπίζουμε ενδείξεις διαφθοράς. Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί το νόμο και το δημόσιο συμφέρον».