«Γρηγορόσημα» αλλά και εξαφανίσεις βεβαιωμένων φορολογικών παραβάσεων με το αζημίωτο ήταν μερικές από τις διευκολύνσεις ενός υποδιευθυντή ΔΟΥ, δύο ελεγκτών, ενός εφοριακού υπαλλήλου και ενός λογιστή, οι οποίοι είχαν στήσει κύκλωμα εκβιασμού πολιτών στην Κέρκυρα, αποκομίζοντας σύμφωνα με την Αστυνομία τεράστια χρηματικά ποσά.

Για αρκετό καιρό η ομάδα των εφοριακών «σφυροκοπούσε» επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες για τους οποίους υπήρχαν φορολογικές παραβάσεις και τους έταζε πως έναντι γενναίων χρηματικών ποσών θα εξαφάνιζε αυτές τις παραβάσεις ώστε να γλιτώσουν οι εκβιαζόμενοι χρήματα, ενώ στις περιπτώσεις που πολίτες ήθελαν απλώς να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις τους, έπρεπε να πληρώσουν αδρά για να κάνουν οι εφοριακοί τη δουλειά τους. Ο λογιστής φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που επέλεγε τα υποψήφια θύματα και ενημέρωνε τους εφοριακούς.

Χειρόγραφες σημειώσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ κατασχέθηκαν χθες το πρωί, κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν από κοινού η ΑΑΔΕ και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σε ταυτόχρονες εφόδους στην Κέρκυρα. Από μια πρόχειρη διερεύνηση των κατασχεθέντων πειστηρίων, το κύκλωμα των εκβιαστών φαίνεται να έχει αποσπάσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα θύματά του. Το ακριβές ποσό αναμένεται να διασαφηνιστεί μόλις ολοκληρωθούν οι αναλύσεις των πειστηρίων. «Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε όποια φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Ας το καταλάβουν όλοι: οι φορολογούμενοι έχουν την απαίτηση από εμάς να είμαστε δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Ακόμα όμως περισσότερο δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ξεκαθαρίζοντας και αυτός πως υπάρχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά: «Μόλις υπέπεσαν στην αντίληψή μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί τον νόμο και το δημόσιο συμφέρον», τονίζεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Κέρκυρας με κακουργηματικές κατηγορίες για οικονομικές παραβάσεις, από όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να δώσουν τις εξηγήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι πριν από σχεδόν έναν μήνα οι αστυνομικοί αποκάλυψαν άλλο κύκλωμα εφοριακών στη Χαλκίδα, οι οποίοι φέρεται να εκβίαζαν και αυτοί επιχειρηματίες και ιδιώτες αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Μάλιστα ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΟΥ Χαλκίδας.