Εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση καταστάσεων καταστροφών με θύματα απέκτησε πλέον η χώρα μας, σε μια ουσιώδη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι «αδυναμίες» του παρελθόντος.

*Διαβάστε ακόμα: Όλο το σχέδιο για την καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων στην Αττική: 1.800 κάµερες στους δρόµους και τα πρόστιµα στο e-mail

Η νεοϊδρυθείσα Εθνική Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών έρχεται να καλύψει τις δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την περίπτωση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 57 νεκρούς.

Συγκεκριμένοι αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, ιατροδικαστές, ψυχολόγοι καθώς και ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα αναλαμβάνουν εφεξής δράση σε ακραία περιστατικά με θύματα, σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Α», η νέα αυτή ομάδα πολλαπλών ρόλων θα υπάγεται διοικητικά στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και επικεφαλής της θα είναι ανώτερος αξιωματικός.

Όπως αναφέρεται στο οργανόγραμμα της ομάδας, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς ήταν δική του πρόταση η οποία και υλοποιήθηκε, θα υπάρχει μια μεικτή ομάδα πέντε ατόμων που θα αποτελούν τη διοίκηση. Δύο αστυνομικοί, ένας πυροσβέστης, ένα στέλεχος του Λιμενικού καθώς και στέλεχος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και Έκτακτων Καταστάσεων Δημοσίας Υγείας.


Οι επιμέρους ομάδες

Η ομάδα αυτή θα συντονίζει το σύνολο των ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι παρακάτω ομάδες:

Μονάδα περισυλλογής: Πρόκειται για ομάδα 20 αστυνομικών προερχόμενων κατά βάση από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Μονάδα Συλλογής Προθανάτιων Στοιχείων: Πρόκειται για ομάδα 20 αστυνομικών της Ασφάλειας και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων οι οποίοι θα μπαίνουν πρώτοι στον χώρο των δυστυχημάτων, συγκεντρώνοντας τα ευρήματα τα οποία σχετίζονται με τις αιτίες που οδήγησαν στο προκληθέν περιστατικό.

Μονάδα Συλλογής Μεταθανάτιων Στοιχείων: Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο κομμάτι της ομάδας με 20 συνολικά στελέχη: έναν αστυνομικό, 18 ιατροδικαστές από ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και μια επιστήμονα της Μονάδας Ιατροδικαστικής Στόματος του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για τους ανθρώπους που θα καλούνται να αναγνωρίζουν εάν τα ευρήματα ανήκουν σε ανθρώπους, να διενεργούν επιτόπιες εξετάσεις σε θύματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, που θα αναλαμβάνουν να στήνουν συγκεκριμένες κρατικές υπηρεσίες, και γενικότερα να συλλέγουν οτιδήποτε έχει σχέση με τα ανθρώπινα σώματα.

Μονάδα Αναγνώρισης: Η ομάδα των 20 αστυνομικών θα αναλάβει τις διαδικασίες ταυτοποίησης των ανθρωπίνων μελών και σορών μέσω γενετικών ελέγχων, αποτυπωμάτων και άλλων ανθρωπίνων χαρακτηριστικών.

Η νεοσυσταθείσα ομάδα αποτελεί αντίγραφο αντίστοιχης υπηρεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με αρκετές όμως επιπλέον αρμοδιότητες ώστε να διενεργούνται οι έρευνες ταχύτερα και πιο αξιόπιστα. Οι πέντε αξιωματικοί που ανήκουν στη διοίκηση θα οργανώνουν τη δράση των υπολοίπων ομάδων, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκονται συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών σε κάθε νομό, οι οποίες, εάν κριθεί αναγκαίο, θα συμμετέχουν στις έρευνες, όπως ακτινολόγοι, οδοντίατροι, τοξικολόγοι κ.ά.

Η θητεία των παραπάνω προσώπων θα είναι κατ’ αρχάς τριετής και θα δύναται να ανανεωθεί, αναφέρει η απόφαση που υπέγραψε μόλις στις 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οπότε και επίσημα ξεκίνησε η λειτουργία της Εθνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Υπενθυμίζεται πως κατά το παρελθόν είχαν συγκροτηθεί άλλες δύο παρεμφερείς ομάδες, με λιγότερες αρμοδιότητες, χωρίς τους αναγκαίους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Ταχύτερες έρευνες, πλήρης επιστημονική καθοδήγηση και άμεση και σωστή τεκμηρίωση των θυμάτων είναι το στοίχημα για τη νεοϊδρυθείσα ομάδα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.