Το πάνω χέρι σε πολλά νυχτερινά κέντρα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια αρκετές ομάδες σκληρών Αλβανών κακοποιών, αλλάζοντας σημαντικά τον χάρτη της μαφίας στην Ελλάδα. Όπλα, ναρκωτικά, εμπορία ανθρώπων, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συμβόλαια θανάτου, κλοπές υπερπολυτελών οχημάτων καθώς και πανάκριβων ρολογιών, βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις, διακίνηση κλεμμένων προϊόντων, ακόμη και διακίνηση παράνομα συγκεντρωθέντων σπάνιων βοτάνων από τα βουνά της ελληνοαλβανικής μεθορίου είναι μόνο μερικές από τις «επαγγελματικές ενασχολήσεις» της αλβανικής μαφίας.

Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί πληρωμένοι εκτελεστές είναι αλβανικής καταγωγής, αναφέρουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής που χειρίζονται υποθέσεις σκληρών ποινικών. Τέτοια είναι και η περίπτωση του 37χρονου άνδρα που συνελήφθη στις 2 Οκτωβρίου στο Μενίδι για κατοχή δύο χειροβομβίδων και σφαιρών. Ο 37χρονος «Μέκο» είναι άλλη μία περίπτωση από αυτές τις παροιμιώδεις της ελληνικής πραγματικότητας, που, ενώ συνελήφθη για κακουργήματα και καταδικάστηκε σε 53 χρόνια φυλάκισης, εξέτισε μόλις οκτώ και αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2019. Έκτοτε συνέχισε την παράνομη δράση του, διατηρώντας ένα μικρό «σουπερμάρκετ» με σφαίρες, όπλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, ακόμη και σιγαστήρες. Από τη σύλληψή του και έπειτα ο «Μέκο» δεν αποκάλυψε τίποτα στους αστυνομικούς για το πού μένει, με τις Αρχές να αναζητούν πόρτα πόρτα το κρησφύγετό του, μέχρι που το πέτυχαν πριν από 48 ώρες.

Το πρόβλημα με την Αλβανία και την ανεξέλεγκτη δράση των κακοποιών της γειτονικής χώρας είναι τα εκατοντάδες αφύλακτα και δύσβατα μονοπάτια κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων. Με τη χρήση μουλαριών και αλόγων, οι κακοποιοί εισάγουν και εξάγουν ό,τι θέλουν, καταφέρνοντας συχνά να διαφεύγουν τη σύλληψη. «Το μήκος των χερσαίων συνόρων με την Αλβανία είναι τεράστιο και οι δυνάμεις που υπάρχουν δεν αρκούν για καθημερινές ολονύχτιες περιπολίες. Οι θερμικές κάμερες δεν επαρκούν, τα μονοπάτια είναι υπερβολικά πολλά, ενώ δεν έχουμε αρκετά κατάλληλα οχήματα», υποστήριξε στην «Απογευματινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Βασίλης Νάκος.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, όλα θα μπορούσαν να είναι πιο εύκολα εάν υπήρχε εναέρια επιτήρηση με drone, αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη -προς το παρόν- για τη χρήση τέτοιου μέσου στα σύνορα. Πρόβλημα όμως δεν έχει μόνο η ξηρά, αφού η διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών διά θαλάσσης ανθεί. Οι Αλβανοί κακοποιοί εντοπίζουν φουσκωτά σκάφη άνω των 10 μέτρων με μεγάλες μηχανές, τα οποία κλέβουν από την Ελλάδα, τα μεταφέρουν στην Αλβανία και τα φορτώνουν με ναρκωτικά ή μετανάστες από παραλίες των Αγίων Σαράντα, κάνοντας ταξίδια-αστραπή προς την Ελλάδα ή την Ιταλία, με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 60 μίλια την ώρα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή