Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η έναρξη λειτουργίας της ∆ιεύθυνσης Αντιµετώπισης Οργανωµένου Εγκλήµατος (∆ΑΟΕ) της Αστυνοµίας, η οποία αποκαλείται και «ελληνικό FBI», µετά τη στελέχωσή της στην κορυφή στις αρχές της εβδοµάδας. Εως τη µεταφορά της σε νέο κτίριο θα εδρεύει στη ΓΑ∆Α, µε επικεφαλής τον υποστράτηγο Φώτη Ντουίτση, προερχόµενο από την Ασφάλεια Αττικής, πρώτο υποδιευθυντή τον επίσης υποστράτηγο Γιώργο Τζήµα, από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, και δεύτερο υποδιευθυντή τον ταξίαρχο Γιάννη Σταυρακάκη, από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Παράλληλα, προϊστάµενοι αναµένεται να αναλάβουν ο Σπύρος Τσαρδάκας στην Υποδιεύθυνση ∆ίωξης Ναρκωτικών, ο Γρηγόρης Ζαχαράκης στην Υποδιεύθυνση ∆ίωξης Εγκληµάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, ο Κωνσταντίνος Χριστόγλου στην Υποδιεύθυνση Αντιµετώπισης Οργανωµένης Αθλητικής Βίας, ο Θοδωρής Χρονόπουλος στην Υποδιεύθυνση Πληροφοριών και Ειδικών ∆ράσεων και η Σταυρούλα Παυλοπούλου στην Υποδιεύθυνση ∆ιοικητικής Υποστήριξης. Η νέα υπηρεσία υπάγεται απ’ ευθείας στον αρχηγό της Αστυνοµίας και θα εποπτεύεται από εισαγγελέα Εφετών, ενώ οι υπάρχουσες υπηρεσίες Ασφαλείας της Αττικής θα επιλαµβάνονται µόνο των υποθέσεων που δεν έχουν να κάνουν µε το οργανωµένο έγκληµα. Εκτός από την Αθήνα, θα λειτουργήσει µε τις ίδιες αρµοδιότητες Υποδιεύθυνση στη Βόρεια Ελλάδα (ΥΑΟΒΕ) καθώς και στην Κρήτη (ΤΑΟΕΚ).

Στη ∆ιεύθυνση εντάσσονται πλέον οι αρµοδιότητες των Υποδιευθύνσεων Αντιµετώπισης Οργανωµένου Εγκλήµατος και Εµπορίας Ανθρώπων, ∆ίωξης Εγκληµάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Προστασίας Περιουσιακών ∆ικαιωµάτων, Πολιτιστικής Κληρονοµιάς και Περιβάλλοντος, ∆ίωξης Ναρκωτικών και Αντιµετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους. Βασική στόχευση είναι η αντιµετώπιση των κυκλωµάτων πολυδαίδαλης έκνοµης δραστηριότητας, της Greek Mafia, η οποία σχετίζεται άµεσα πλέον µε το σύνολο σχεδόν της παραγωγικής και οικονοµικής δραστηριότητας, ενεργώντας παρασιτικά στα πλευρά του δοµηµένου κράτους. Εκβιασµοί, δολοφονίες, λαθρεµπορία καυσίµων, κατα ναλωτικών αγαθών, ναρκωτικά, µαστροπείες, διακίνηση ανθρώπων «συνθέτουν εγκλήµατα τα οποία άπτονται της οικονοµίας και βεβαίως της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τη νέα υπηρεσία», αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο πεδίο δράσης της περιλαµβάνονται και οι επαφές µε αντίστοιχες διευθύνσεις επιβολής του νόµου άλλων χωρών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και εµπειριών σε θέµατα αντιµετώπισης των σοβαρών και οργανωµένων εγκληµάτων, η παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στο προσωπικό των αρµόδιων περιφερειακών αστυνοµικών υπηρεσιών, η συνεργασία µε άλλες κατά τόπους αρµόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνοµίας, µε την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων, την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας, την Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες και το Σώµα ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος.


Στόχος η πλήρης χαρτογράφηση του εγχώριου εγκλήματος

Η ∆ΑΟΕ στην ουσία είναι το «επιστέγασµα» της πολυετούς προσπάθειας του κ. Χρυσοχοΐδη να χαρτογραφήσει πλήρως το εγχώριο έγκληµα, τα πρόσωπα, τις διασυνδέσεις, τις αφετηρίες και τις προεκτάσεις του. Από το 2001-2002, κατά την πρώτη θητεία του στο τότε υπουργείο ∆ηµόσιας Τάξης, είχε συντάξει µακρύ κατάλογο ονοµάτων 500 µελών εγχώριων οµάδων εκβιαστών, ο οποίος χρησιµοποιούνταν τακτικά από την ΕΛ.ΑΣ. Το 2020-2021, όταν -πάλι επί των ηµερών του- επικαιροποιήθηκε, δόθηκε η δυνατότητα κατανόησης της εξελισσόµενης εγκληµατικής δραστηριότητας και των διακλαδώσεών της µε άλλες µορφές αξιόποινου προφίλ (τροµοκρατία, trafficking, πλαστογραφίες, λαθρεµπόριο όπλων, ληστείες κ.τ.λ.) κι έτσι σήµερα η νέα ∆ιεύθυνση διαθέτει πλέον πλήρες υλικό για τις επόµενες ενέργειές της.

Το προσωπικό που θα στελεχώσει τη ∆ΑΟΕ αποκτά δικαίωµα άµεσης πρόσβασης σε όλα τα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των φορέων του ∆ηµοσίου και της Αυτοδιοίκησης. Επίσης η Υποδιεύθυνση Πληροφοριών θα εφοδιαστεί µε σύγχρονα τεχνολογικά µέσα ανάλυσης και συλλογής µεταδιδόµενων επικοινωνιών. Προβλέπεται ακόµα η αφοµοίωση της Οικονοµικής Αστυνοµίας ώστε να αναλαµβάνονται κεντρικά -χωρίς καθυστερήσεις- οι επιχειρησιακές αποφάσεις εξάρθρωσης κυκλωµάτων φοροδιαφυγής και λαθρεµπορίας.

Στο καταστατικό της ∆ιεύθυνσης (ΦΕΚ 88/Α/13.6.2024) προβλέπεται η σύσταση Τµήµατος Ειδικών Ερευνών αρµόδιου α) για τα σοβαρά και οργανωµένα αδικήµατα βίας µε αφορµή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο, β) για την πρόληψη και καταστολή της βίας η οποία εκδηλώνεται εντός ή εκτός των αθλητικών χώρων και γ) για τη συνερ γασία µε τον αρµόδιο αθλητικό εισαγγελέα σε κάθε περίπτωση που ο τελευταίος επιλαµβάνεται, κατά το στάδιο της προανάκρισης σχετικών υποθέσεων. Οι υπηρετούντες αστυνοµικοί θα συνοδεύουν και τις αποστολές των αθλητικών οµάδων εντός και εκτός της χώρας, ενώ θα κινούνται ελεύθερα εντός των γηπεδικών εγκαταστάσεων για την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.


Αυξηµένες αρµοδιότητες του Οµοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών

Ο συσχετισµός της ∆ΑΟΕ µε το FBI της Αµερικής αφορά τις αυξηµένες αρµοδιότητες του Οµοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (Federal Bureau of Investigation) σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, όπου παρεµβαίνει ανεξαρτήτως της δουλειάς των πολιτειακών αρχών ασφαλείας. Πρόκειται για «αντιτροµοκρατικό, αντικατασκοπευτικό, εγκληµατολογικό» όργανο, της υψηλότερης διοικητικής βαθµίδας, αναφερόµενο στον Γενικό Εισαγγελέα και τον διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Παραρτήµατά του λειτουργούν στις περισσότερες πρεσβείες και τα προξενικά γραφεία των ΗΠΑ, τα οποία ορισµένες φορές πραγµατοποιούν έρευνες και εκτός επικράτειας, ιδίως όταν πρόκειται για διεθνούς προφίλ υπόπτους, αλλοδαπούς τροµοκράτες κ.τ.λ.


Εκσυγχρονισµός της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας

Την ίδια ώρα αναµένεται να ξεκινήσει τις επόµενες µέρες το µεγαλεπήβολο σχέδιο του υπουργείου αναφορικά µε τον εκσυγχρονισµό και τη λειτουργία της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς έχει ήδη δροµολογηθεί κονδύλιο 4 εκατ. ευρώ (µε το 70% να προέρχεται από την Ε.Ε.) για τη ριζική ανανέωση της νευραλγικής υπηρεσίας.

Η συγκεκριµένη απόφαση δεν είναι ανεξάρτητη των συγκυριών, αφού, όπως έχει γράψει πολλάκις η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», µε όσα συµβαίνουν στο µέτωπο της Μέσης Ανατολής η χώρα µας βρίσκεται στο επίκεντρο επισκέψεων τροµοκρατών, «µοναχικών λύκων» κ.τ.λ. Το πλάνο αναβάθµισης περιλαµβάνει την αγορά κρυπτοσυσκευών, υπερσύγχρονων υπολογιστών, την εκπαίδευση τουλάχιστον 150 νέων αναλυτών, 50 για τα νέα λογισµικά και 7 για ζητήµατα κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, θα δηµιουργηθεί και µια ειδική οµάδα 30 ατόµων για την εξιχνίαση ανθρωποκτονιών.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευµατινή