''Απόβλητα τροφίµων: Μια απειλή για το περιβάλλον και το πορτοφόλι µας'' - Άρθρο της Κάτιας Λαζαρίδη
Άρθρο γνώμης
Κάθε χρόνο ο µέσος Έλληνας πετάει στο νοικοκυριό του περίπου 87 κιλά απόβλητα τροφίµων, ενώ η συνολική ποσότητα, συµπεριλαµβανοµένων όλων των σταδίων της εφοδιαστικής αλυσίδας, φτάνει τα 191 κιλά ανά άτοµο
Κάθε χρόνο ο µέσος Έλληνας πετάει στο νοικοκυριό του περίπου 87 κιλά απόβλητα τροφίµων, ενώ η συνολική ποσότητα, συµπεριλαµβανοµένων όλων των σταδίων της εφοδιαστικής αλυσίδας, φτάνει τα 191 κιλά ανά άτοµο. Σχεδόν το 45% των αποβλήτων στα νοικοκυριά είναι τρόφιµα που θα µπορούσαν να είχαν καταναλωθεί. Η σπατάλη τροφίµων δεν είναι µόνο ζήτηµα οικονοµίας, αλλά και σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβληµα. Η παραγωγή τροφίµων απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας, νερού και χηµικών. Όταν πετάµε φαγητό, όλοι αυτοί οι πόροι πάνε χαµένοι! Επιπλέον, τα απόβλητα αυτά στους ΧΥΤΑ παράγουν µεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερµοκηπίου. Σύµφωνα µε τον Οργανισµό Ηνωµένων Εθνών για τα Τρόφιµα και τη Γεωργία (FAO), το κόστος των αποβλήτων τροφίµων εκτιµάται περίπου στο 1 τρισεκατοµµύριο δολάρια ετησίως σε παγκόσµιο επίπεδο, ενώ ευθύνονται για το 8%-10% των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου. Επιπλέον, η παραγωγή τροφίµων που τελικά πετιούνται καταναλώνει περίπου 250 κυβικά χιλιόµετρα νερού ετησίως, ποσότητα ίση µε την ετήσια ροή του Βόλγα.
Ωστόσο, υπάρχουν απλοί τρόποι να µειώσουµε τα απόβλητα τροφίµων στο σπίτι µας:
Προγραµµατισµός αγορών:
Φτιάξτε λίστα πριν πάτε για ψώνια και ελέγξτε τι έχετε ήδη στο σπίτι. Αποφύγετε τις παρορµητικές αγορές.
Κατανόηση ηµεροµηνιών:
Η ένδειξη «ανάλωση έως» αφορά την ασφάλεια του τροφίµου, ενώ το «ανάλωση κατά προτίµηση πριν από» αναφέρεται στη βέλτιστη ποιότητα. Πολλά τρόφιµα είναι ασφαλή για κατανάλωση και µετά την ηµεροµηνία που αναγράφεται.
Σωστή αποθήκευση:
Οργανώστε το ψυγείο σας ώστε τα παλαιότερα τρόφιµα να είναι µπροστά. Χρησιµοποιήστε την κατάψυξη για να διατηρήσετε τρόφιµα που δεν θα καταναλώσετε άµεσα.
Αξιοποίηση περισσευµάτων:
Μετατρέψτε τα σε νέα γεύµατα ή βάλτε τα στην κατάψυξη. Θα έχετε ένα έτοιµο γεύµα όταν δεν έχετε χρόνο για µαγείρεµα!
Το πρόγραµµα LIFE-IP CEI-Greece για την Κυκλική Οικονοµία, στο οποίο συµµετέχει το Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, µε επιστηµονικά υπεύθυνη τη γράφουσα, εργάζεται για τη µέτρηση και τη µείωση των αποβλήτων τροφίµων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ωστόσο, η πραγµατική αλλαγή ξεκινά από εµάς. Επιλέγοντας «άσχηµα» φρούτα και λαχανικά, ψωνίζοντας οργανωµένα στο σουπερµάρκετ, παραγγέλνοντας µετρηµένα στα εστιατόρια και παίρνοντας µαζί µας το φαγητό που περίσσεψε, µπορούµε να κάνουµε τη διαφορά. Μη διστάσετε να δωρίσετε ασφαλή, συσκευασµένα τρόφιµα που δεν θα καταναλώσετε σε τοπικά συσσίτια ή κοινωνικές υπηρεσίες. Η µείωση των αποβλήτων τροφίµων είναι µια πρόκληση που αντιµετωπίζουµε καθηµερινά. Με µικρές αλλαγές στις συνήθειές µας µπορούµε να εξοικονοµήσουµε χρήµατα, να προστατεύσου µε το περιβάλλον και να συµβάλουµε σε ένα πιο βιώσιµο µέλλον. Ας κάνουµε την αρχή σήµερα, γιατί κάθε µικρή προσπάθεια µετράει στη µάχη κατά της σπατά λης τροφίµων
*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»