"Σπάει" ο εμποδιστής κυκλώνας, αλλάζοντας στο σκηνικό του καιρού και χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και βροχές ολοένα και πλησιάζουν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγνώστη Θεοφάνη Χατζηγρίβα, θα κυριαρχήσουν υψηλές πιέσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Θα υπάρξουν βροχές πιθανώς και ισχυρές σε Ιόνιο, και δυτικά (θα το δούμε στην πορεία), και φυσικά χαμηλές θερμοκρασίες, από τα,μέσα και μετά.

Τα εντονότερα φαινόμενα θα εμφανιστούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μαρουσάκης: Τι φέρνει ο "Ωμέγα εμποδιστής"

Παράλληλα, για πτώση της θερμοκρασίας – κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα – ανομβρία και βοριάδες στο Αιγαίο κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, που αποδίδει τις εξελίξεις αυτές τον «Ωμέγα εμποδιστή».

Όπως αναφέρει: «Με το ημερολόγιο πλέον να δείχνει "καθαρά" φθινόπωρο και τον καιρό να μη θέλει για ακόμη μία φορά να εναρμονιστεί με τις εποχές του έτους έτσι τουλάχιστον όπως τις μάθαμε στα πολύ πιο πίσω χρόνια, αναμένεται να κυλήσει και η νέα εβδομάδα στη χώρα μας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4umg3qt8t01)

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη ποιος άλλος, ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής όπου στην ουσία πρόκειται για ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εξαπλώνεται πάνω από μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου σχηματίζοντας το κεφαλαίο γράμμα ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου (πρώτος χάρτης) και που στην ουσία κλείνει το δρόμο στις κακοκαιρίες αναγκάζοντάς τες να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή.

Έτσι λοιπόν θα οδηγηθούμε σε έναν άλλο τύπο καιρού που συνήθως τον συναντάμε προχωρημένο Νοέμβριο και μετά όπου γίνεται συνήθως λόγος και για τα πρώτα αξιόλογα χιόνια στα βουνά μας. Με άλλα λόγια πιο ψυχρός αέρας από τη βορειοανατολική Ευρώπη θα κατηφορίσει προς τα μέρη μας εξαιτίας και της έντονης διαφοράς πίεσης που θα δημιουργηθεί και που στην ουσία θα ενισχύσει τους βοριάδες μέσα στο Αιγαίο ακόμη και κοντά στα επίπεδα θύελλας (δεύτερος χάρτης). Έτσι λοιπόν θα υποχωρήσει και ο υδράργυρος ακόμη και πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με το κρύο να κάνει αισθητή την παρουσία του τη νύχτα και το πρωί».

Ο "ΩΜΕΓΑ" ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΟΜΒΡΙΑ, ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Με το ημερολόγιο πλέον να δείχνει "καθαρά"...

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024