Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022. Η τελευταία αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό μεταναστών του Ελαιώνα είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των 57 εναπομεινάντων αιτούντων άσυλο και το κλείσιμό του έπειτα από επτά έτη λειτουργίας.

Νοέμβριος 2023. Ο απερχόμενος δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσε τη δημοπράτηση των έργων ανάπλασης της περιοχής σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων.

Σήμερα, όπως μπορεί να δει κανείς στο φωτορεπορτάζ των «Παραπολιτικών», οι άθλιες εικόνες εκείνων των εποχών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με τους ξεριζωμένους και βασανισμένους να στοιβάζονται σε κοντέινερ και σκηνές, δεν απέχουν πολύ από τις τωρινές. Ο χώρος, στην οδό Πολυκάρπου κάτω από την Ιερά Οδό στον Βοτανικό, αποδόθηκε από την κυβέρνηση στον δήμο, ωστόσο καμία ενέργεια αποκατάστασης δεν έχει γίνει.

Ελαιώνας: Ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος

Ενας ατελείωτος και ακαθάριστος σκουπιδότοπος δίπλα από το πάρκινγκ-συνεργείο των αυτοκινήτων αποκομιδής απορριμμάτων αποτελεί υγειονομική βόμβα, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζομένους της περιοχής και τους ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους. Στην κάθετη πλευρά, το μικρό ρέμα έχει «στομώσει» από κάθε λογής αντικείμενα του hot spot: λαμαρίνες, κρεβάτια, στρώματα, καρέκλες, τραπέζια, ακόμα και παιχνίδια. Από πίσω, εκεί όπου παρανόμως οι μετανάστες επεκτείνονταν τοποθετώντας σκηνές, κατ’ ουσίαν μέσα στο έλος, λειτουργούν πλέον δύο μεγάλες αποθήκες-πάρκινγκ.

img_8428
Για «καβάτζες» χρησιμοποιούνται τα εγκαταλελειμμένα κοντέινερ


Η δομή περιβάλλεται από αλουμίνια και φυλάσσεται από όχημα του δήμου. Εντός της υπάρχουν ορισμένα κοντέινερ, στα οποία τα βράδια φαίνεται να κοιμούνται τοξικομανείς και άστεγοι.

Στη δε κεντρική είσοδο έχει τοποθετηθεί πλακέτα για το συγχρηματοδοτούμενο με την Ε.Ε. έργο προϋπολογισμού 123,8 εκατ. ευρώ, το οποίο υποτίθεται ότι θα κατασκευαζόταν από το 2021 έως το 2027. Η δράση δεν προχώρησε, όπως και το σχέδιο για τη μεταφορά από τον Κηφισό του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Περίοικοι εκφράζουν ανησυχίες ότι το hot spot θα ανοίξει ξανά, για να... υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες πολέμου από τον Λίβανο, την Παλαιστίνη κ.α.

img_8422
img_8423
img_8424
img_8425

Παλέτες, καρέκλες, παγκάκια, ένας απέραντος σκουπιδότοπος, «παράδεισος» για παραβατικά στοιχεία, αλλοδαπούς και Ρομά

Αύξηση της εγκληματικότητας

Η εγκληματικότητα έχει εκτοξευτεί εκ νέου στα ύψη. Από νωρίς το απόγευμα συμμορίες Ρομά και αλλοδαπών πηγαινοέρχονται στην οδό Πολυκάρπου, «περνώντας» τα κλοπιμαία ή τα ναρκωτικά σε «καβάτζες» μέσα στον καταυλισμό. Η πρόσβαση το βράδυ είναι αδύνατη κάτω από την Ιερά Οδό στο ύψος της Χαρτεργατών. Εσχάτως καταγγέλθηκε ξανά ότι λειτουργούν οίκοι ανοχής και χώροι διακίνησης ναρκωτικών σε κάποια σημεία του μεγάλου οικοπέδου, όπου εισέρχεται κανείς ευκολότερα. Ενίοτε δε κάποιο από τα παρατημένα κοντέινερ χρησιμοποιείται και από μεταφορικές εταιρείες ως αποθήκη παράνομων προϊόντων.


Το σχέδιο αναμόρφωσης 

Και να σκεφτεί κανείς πως όταν, προ διετίας, παρουσιάστηκε η μελέτη αναμόρφωσης, έτυχε ευρείας αποδοχής από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, καθώς προέβλεπε ότι θα φυτευτούν εκεί 3.563 δέντρα και 102.000 θάμνοι, θα τοποθετηθούν 18.520 τ.μ. χλοοτάπητα, 1.560 τ.μ. μεσογειακού λιβαδιού και 800 τ.μ. κήπων βροχής, ενώ θα δημιουργηθεί και λίμνη 950 τ.μ. Επίσης, είχε προγραμματιστεί (σ.σ.: σε φάση δημοπράτησης) η δημιουργία πάρκου έκτασης 215 στρεμμάτων και έτσι θα συμπληρωνόταν ο νοητός κύκλος των μεγάλων αστικών «πνευμόνων» πρασίνου (Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Ακαδημία Πλάτωνος κ.λπ.), συμβάλλοντας στη θωράκιση και την ανθεκτικότητα της πόλης.

img_8427
Από το 2021 θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης, σύμφωνα με την πινακίδα

Εκτοτε οι συνθήκες άλλαξαν δραματικά, με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την επιδεινούμενη κατάσταση στην Τουρκία, και πλέον το ενδεχόμενο νέας μαζικής εισόδου προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, όπως και η πρόκληση αιματηρών ενεργειών, δεν αποτελεί σενάριο, αλλά... πιθανότητα. Γι’ αυτό ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ μελετούν ανασχεδιασμό των μέτρων που λαμβάνουν και στις δομές κράτησης-φιλοξενίας μεταναστών, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν βίαιες ενέργειες εντός αυτών. Από αρκετές, εξάλλου, έχουν αποχωρήσει τόσο οι Ελληνες αξιωματούχοι ασφαλείας όσο και αυτοί που υπηρετούσαν υπό την ομπρέλα της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol. Με πηγές από το αρχηγείο του Σώματος να σημειώνουν ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ελέγχου και ταυτοποίησης αλλοδαπών υπόπτων για τζιχάντ -και όχι μόνο- συνεχίζει να εφαρμόζεται κανονικά.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»