Εξιτήρια έχουν ήδη λάβει οι περισσότεροι από τους 43 ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν μαζικά από την Δευτέρα το απόγευμα έως σήμερα το πρωί, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Χανίων, με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Μόνον λίγοι από τους 43 ασθενείς παραμένουν στην βραχεία νοσηλεία του νοσοκομείου, κυρίως για ενυδάτωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 43 κρούσματα προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές της πόλης των Χανίων και πολλοί από αυτούς είναι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ 27 από τους 43 ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 – 23 ετών. Επίσης, τα αποτελέσματα σε τέσσερα δείγματα από τους 43 ασθενείς έδειξαν την παρουσία νοροϊού, το οποίο σημαίνει ότι οι 43 εμφάνισαν ιογενή γαστρεντερίτιδα.

Με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργου Μπέα, επεβλήθησαν ήδη αυστηροί περιορισμοί στο επισκεπτήριο, το οποίο πραγματοποιείται πλέον μετά από άδεια των θεραπόντων ιατρών και των προϊσταμένων των κλινικών, ενώ επεβλήθη επίσης το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης ατομικής μάσκας προστασίας σε όλες τις κλινικές του ιδρύματος. Οι εν λόγω περιορισμοί θα διαρκέσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Η νόσος

Ο νοροϊός (norovirus) είναι το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Ο χρόνος επώασης είναι από 24-48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν 1 με 3 ημέρες. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση (π.χ. εισαγωγή σε νοσοκομείο). Η μόλυνση χαρακτηρίζεται από διάρροια, εμετό και στομαχικό πόνο. Συνήθως δεν εμφανίζεται αίμα. Η θνητότητα σχετιζόμενη με τη νόσο είναι χαμηλή. Υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 685 εκατομμύρια περιστατικά νοροϊού τον χρόνο με περίπου 200.000 θανάτους ετησίως.