Drones και εναέριοι σιδηρόδρομοι θα είναι το μέλλον της… Θεσσαλονίκης. Σε 100 χρόνια η πόλη όχι απλώς θα αλλάξει, αλλά θα μεταμορφωθεί σύμφωνα με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία έκανε μια αναπαράσταση της εικόνες της Θεσσαλονίκης μετά από 100 χρόνια.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή της μέσα κι από συστήματα ρομποτικής έρχονται για να αλλάξουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταποιητικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, τουριστικές υπηρεσίες η παρουσία των ρομπότ είναι εμφανής.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, είναι συνεχώς αυξανόμενη και από τον απλό κόσμο και για εύρος δραστηριοτήτων· από την αποπεράτωση μίας εργασίας έως και τη δημιουργία περιεχομένου κυριολεκτικά από το «μηδέν».

Η Θεσσαλονίκη μετά από 100 χρόνια

Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα, το Chat GPT, ένα από τα δημοφιλέστερα «εργαλεία» AI, ερωτήθη πώς θα είναι η Θεσσαλονίκη σε 50 και 100 χρόνια από σήμερα.

 «Αυτή είναι η εικόνα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, με τον Λευκό Πύργο και την παραλιακή της πόλης να απεικονίζονται, δείχνοντας την καθημερινότητα, τη ζωντάνια και την αρχιτεκτονική της σημερινής εποχής.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζεται στην εικόνα των 100 χρόνων. «Η πόλη παρουσιάζεται με υπερσύγχρονους ουρανοξύστες, προηγμένες τεχνολογίες, πλωτές δομές και καινοτόμα μέσα μεταφοράς, συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία με το μέλλον. Ιδιαιτερότητα αποτελεί ο ανανεωμένος Λευκός Πύργος, ο οποίος μπορεί να έχει ανανεωθεί με ψηφιακά ή ενεργειακά αποδοτικά στοιχεία, ενσωματώνοντας την ιστορική κληρονομιά της πόλης με το μέλλον.

Παράλληλα, οι φουτουριστικές μεταφορές, δηλαδή προηγμένα μέσα μεταφοράς, όπως ιπτάμενα αυτοκίνητα και τρένα που πιθανώς αιωρούνται πάνω από το έδαφος, υποδεικνύοντας ένα σύστημα μεταφορών υψηλής ταχύτητας και χαμηλών εκπομπών.

Η ψηφιακή τεχνολογία και τα ολογράμματα, δηλαδή όπως φαίνονται στην εικόνα διάφορα ψηφιακά και ολογραφικά στοιχεία. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες είναι πιθανώς ενσωματωμένες στο αστικό τοπίο μέσω προηγμένων οθονών και ολογραφικών σημείων πληροφόρησης», επεσήμανε ακόμη το ChatGPT, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της πόλης σε 100 χρόνια από σήμερα.