O Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, μίλησε στο 8ο συνέδριο βιωσιμότητας για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο του Economist.

Ο κος Σαχίνης αναφέρθηκε στην επάρκεια του νερού, στέλνοντας το μήνυμα ότι «To πόσιμο νερό είναι πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για τη γεωργία και δεν θα μείνουμε από πόσιμο νερό», μίλησε για τις εναλλακτικές που εξετάζει η ΕΥΔΑΠ, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει κλιματική κρίση» κάτι που έχει προκαλέσει τεράστια ανομβρία τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για επενδύσεις.

Ο Χάρης Σαχίνης είπε, μεταξύ άλλων, ότι προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση του ταμιευτήρα των Κρεμαστών και μίλησε για αλλαγές στα ζητήματα προσφοράς και ζήτησης νερού.

Ειδικότερα, όσον αφορά το νερό, ο κ. Χάρης Σαχίνης ανέφερε ότι πρέπει να δούμε τα ζητήματα της προσφοράς και της ζήτησης η οποία, όπως είπε, «βρίσκεται σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία, καθώς όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ανεβαίνει η ζήτηση, άρα οι ταμιευτήρες μας αδειάζουν πολύ πιο γρήγορα από άλλες περιόδους», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφώσουμε τη ζήτηση, και να εξετάσουμε κίνητρα που μπορούν να δοθούν, ενδεχομένως αντίστοιχα με το «Εξοικονομώ» στην ενέργεια».

Όσον αφορά την προσφορά, ο κ. Σαχίνης εξήγησε ότι η Αθήνα υδροδοτείται από τον Εύηνο και τον Μόρνο, αλλά τώρα, είπε, επειδή αδειάζουν οι ταμιευτήρες λόγω της ανομβρίας, έχουμε βάλει μπροστά πηγές από γεωτρήσεις, ωστόσο με μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος.

Χάρης Σαχίνης: Οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται

Εν συνεχεία ο Χάρης Σαχίνης μίλησε για τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται σε συνεργασία με το Δημόσιο για συμπλήρωση υδάτων και να λύσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας για τα επόμενα 50 με 100 χρόνια

Ανέφερε αρχικά την ανακύκλωση νερού, την Ψυττάλεια (το δεύτερο μεγαλύτερο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη) και «το πως θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό από εκεί για άρδευση», την αφαλάτωση, που όμως, είπε «είναι μια πρακτική που έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος, αφού πρέπει να αλλάξουμε το δίκτυο», το βρόχινο νερό, αλλά και ο ταμιευτήρας στη λίμνη Κρεμαστών που είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Όπως επισημαίνει ο κος Σαχίνης, «επεξεργαζόμαστε να πάμε άλλα 30 χλμ μακριά στον ταμιευτήρα των Κρεμαστών και να πάρουμε έως 2% από το νερό της λίμνης». «Οι εισροές νερού στην λίμνη Κρεμαστών είναι περί 3,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ στην Αθήνα οι υδάτινες ανάγκες είναι 400 εκατ. κυβικά μέτρα το χρόνο» είπε ο κος Σαχίνης.

Αναφέρθηκε ακόμα στο νέο εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων στο Κορωπί ενώ, όπως τόνισε, υπάρχει σχέδιο για άλλα δύο dara center στην περιοχή.