Μαραθώνια είναι η απολογία των μελών του κυκλώματος εφοριακών στην Κέρκυρα που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο με την δράση του. Η απολογία των κατηγορουμένων συνεχίζεται ακόμη. Σημειώνεται ότι τα μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται για εκβιασμό και απειλές κατά πολιτών εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους στην εφορία για να τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς και για σύσταση εγκληματικής ομάδας.

Επί τέσσερις ολόκληρες ώρες παρέμεινε στο γραφείο του ανακριτή ο υποδιευθυντής της εφορίας Κέρκυρας, που φέρεται ως ο ενορχηστρωτής του διεφθαρμένου κυκλώματος το οποίο εκβίαζε επιχειρηματίες του νησιού.

Κύκλωμα εφοριακών: Τι αναφέρει ο υποδιευθυντής

Στο απολογητικό υπόμνημα, που κατέθεσε, αρνήθηκε τις κατηγορίες και ζήτησε επανεξέταση όλων των υποθέσεων, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ήταν αδύνατον στον μόλις έναν χρόνο που υπηρετεί στην εφορία της Κέρκυρας να στήσει ένα τέτοιο κύκλωμα και αναρωτήθηκε γιατί δεν έγιναν επ’ αυτοφώρω συλλήψεις.

 «Αφού γινόταν ενδελεχής παρακολούθηση, οι αρχές θα έπρεπε να προχωρήσουν σε επ’ αυτοφώρω συλλήψεις. Γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο, ώστε να υπάρχουν απτές αποδείξεις;», δήλωσε.

Στις 08:00 το πρωί πέρασαν το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου της Κέρκυρας ο υποδιευθυντής, οι τρεις υπάλληλοι της εφορίας, και ο λογιστής προκειμένου να απολογηθούν για την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η ανακριτική διαδικασία ήταν εξαντλητική και μέχρι τις 05:30 το απόγευμα είχαν απολογηθεί μόλις οι δύο από τους πέντε συλληφθέντες.

Αρχηγός και εγκέφαλος του κυκλώματος θεωρείται ο υποδιευθυντής της εφορίας, ο οποίος μαζί με τους άλλους τρεις εφοριακούς και τον λογιστή φέρονται να εκβίαζαν και να απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες του νησιού για να διευθετήσουν φορολογικές τους υποθέσεις. Στο σπίτι μάλιστα, του ενός υπαλλήλου μέσα σε κρύπτη στο κούφωμα μιας πόρτας βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα περίπου 7.500 ευρώ.

Οι διάλογοι «φωτιά» που αποκάλυψαν τη δράση τους

Οι διάλογοι των μελών που κατέγραψε ο κοριός της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν το θράσος και τον κυνισμό των μελών του κυκλώματος, αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν πολλές φορές για να «ψαρεύουν» τα θύματα τους.

-Υποδιευθυντής: Πρέπει να δρομολογήσουμε σιγά-σιγά τις υποθέσεις μας. Θύμισέ μου… ποιος είναι ο λογιστής αυτού του μ***; Ο Β…;

-Ελεγκτής: Τον…, μ’ αυτόν μιλάει.

-Υποδιευθυντής: Να του πει… Μπορούμε να βάλουμε άλλες υποθέσεις μπροστά από σένα και να παραγραφεί η υπόθεση σου. Αν ενδιαφέρεσαι όντως να μην κλείσει και να μην ασχοληθεί η υπηρεσία μαζί σου, καλώς. Αλλιώς, δεσμευόμαστε για αυτό που είχαμε πει, αλλάζουμε ελεγκτή. Ενδιαφέρεσαι;

Από την έως τώρα έρευνα διαπιστώθηκε ότι η Εγκληματική Οργάνωση απαίτησε συνολικά τουλάχιστον 183.000 ευρώ και από αυτά έλαβε τουλάχιστον 38.000€ από τον περασμένο Μάϊο έως και σήμερα.

Η έρευνα των αρχών πάντως θα επεκταθεί και σε άλλες εφορίες, στις οποίες υπηρέτησε στο παρελθόν ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν και άλλοι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Κερκύρας, αλλά και επαγγελματίες του νησιού.