Αλλάζει το σκηνικό του καιρού μέσα στην εβδομάδα, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και βοριάδες, ενώ δεν αποκλείεται να «πέσουν» και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από την Τετάρτη ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί ακόμα και 10 βαθμούς, με θερμοκρασίες χαμηλότερες για την εποχή να σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Καιρός: Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια για... τα πρώτα χιόνια 

Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, προς το τέλος της εβδομάδας δεν είναι απίθανο να πέσουν οι πρώτες νιφάδες χιονιά στα βουνά.

«Δεν αποκλείω ακόμα και χιόνια..

Αλλάζει το σκηνικού του καιρού από την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς,θυελλώδεις βοριάδες και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Στη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας, ο οποίος μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα αρχίσει σταδιακά να επηρεάζει και τη χώρα μας,με αποκορύφωμα το Σ/Κ.

Επίσης:

Οι βορειοι άνεμοι από την Πέμπτη μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας θα πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο ενώ το Σ/Κ οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα έχουν την ίδια ένταση.

Σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασία κυρίως το Σ/Κ. Ενδεικτικά πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδος θα ξυπνήσουν με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, ενώ στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Πάτρα, Ιωάννινα ) το Σ/Κ όταν πέφτει ο ήλιος το μπουφανάκι θα είναι απαραίτητο!

Σε ό,τι αφορά τις βροχές -ανάλογα βέβαια με τη θέση του χαμηλού - προς το παρόν φαίνονται να είναι περισσότερες στη δυτική Ελλάδα κυρίως το Σ/Κ.

Δεν αποκλείω στα πολύ ορεινά της βορείου Ελλάδας το Σ/Κ να έχουμε πρόσκαιρα και λίγες "πασπάλες" χιονιού!», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Τσατραφύλλιας.




Καιρός: Κρύο και στην Αθήνα - Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

Από το κρύο και τους βοριάδες που θα φέρει ο «Ωμέγα Εμποδιστής» δε θα ξεφύγει ούτε η Αθήνα, που παραδοσιακά έχει πιο ήπιες θερμοκρασίες από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, τις επόμενες ημέρες αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

«Με τιμές κάτω από τα κανονικά επίπεδα κατά 4 με 5 βαθμούς θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες, από την Πέμπτη και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στην Αθήνα. Η κανονική μέση θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa (1.500m πάνω από το έδαφος) βρίσκεται στα επίπεδα των 11°C , ενώ προβλέπονται τιμές περί τους 7°C. Προς το τέλος του μήνα η κανονική τιμή βρίσκεται στους 9°C και η απόκλιση δε θα είναι σημαντική.

Πρακτικά η θερμοκρασία στην επιφάνεια προκύπτει αν στη θερμοκρασία των 850hPa προσθέσουμε τους 15 βαθμούς, αν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή. (πχ. Με 7°C στα 850hPa, η θερμοκρασία στην επιφάνεια είναι 7+15=22°C)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.



Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 16/10

Την Τετάρτη αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, ενώ από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια 23 με 25 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4w8vwcvepnl)

Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 17/10

Την Πέμπτη, στο Ιόνιο και τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στη Θεσσαλία και τη δυτική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 18/10

Την Παρασκευή, στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στο Ιόνιο από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 19/10

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.