Οι αποκαλύψεις για φαινόμενα κρατικών ελεγκτών που μετατρέπονται σε εκβιαστές, είναι όλο και πιο συχνές. Επιχειρηματίας καταγγέλλει στον ΑΝΤ1, ότι αναγκάζεται να λαδώνει ελεγκτές τριών διαφορετικών φορέων, για να μπορεί να λειτουργεί την επιχείρησή του.

Εκβιασμοί: Καταγγελία επιχειρηματία για "λάδωμα" σε ελεγκτές 3 φορέων

«Όταν μία υπηρεσία θέλει να στα πάρει έρχεται συνεχώς σε σένα για ελέγχους. Είτε είναι ΙΚΑ είτε ΣΔΟΕ είτε υγειονομικό. Όλοι το κάνουν συνεχώς, σε στοχοποιούν» λέει ο επιχειρηματίας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, οι δουλειές αυτές συνήθως γίνονται μέσω τρίτων προσώπων ώστε οι επίορκοι να μην στοχοποιούνται «δεν έχω εγώ άμεσες επαφές μαζί τους, υπάρχει κάποιος άλλος, κοινός γνωστός άλλου μέσω τρίτου προσώπου. Ποτέ δεν εμφανίζονται κι έτσι δεν μπορείς να κάνεις κάποια καταγγελία γιατί δεν θα παραδεχτούν τίποτα από όλα αυτά».

«Εγώ αναγκαστικά έδωσα το 1/3 του προστίμου που είχα για να μην δώσω τελικά όλο το ποσό. Τέτοιες εποχές είναι δύσκολες για τέτοια πράγματα», προσθέτει ο επιχειρηματίας.

Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά, που έρχονται στη δημοσιότητα κάθε χρόνο, κι αφορούν τη δράση επίορκων κρατικών λειτουργών. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, η δράση αυτή, αφορά.....οργανωμένα κυκλώματα, με αρκετά μέλη! Εκατοντάδες είναι και οι καταγγελίες από πολίτες, που οδηγούνται σε έλεγχο!

«Όποιος πολίτης αισθάνεται πως τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές τον πιέζουν μπορεί να πάει άμεσα στην αστυνομία, στην ΑΑΔΕ ή όπου αλλού και να καταγγείλει τι του κάνουν και έτσι θα ακολουθήσει έλεγχος» τονίζει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4wiufh7p6bd)

Μέσα στο χρόνο, έχουν εξαρθρωθεί τουλάχιστον 4 μεγάλα κυκλώματα, που είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους σε Εφορίες, πολεοδομίες, ΟΤΑ, ΕΦΚΑ, Υγειονομικό, Σώματα Ασφαλείας με την εμπλοκή δεκάδων επίορκων κρατικών λειτουργών που ελέγχονται πλέον από την Δικαιοσύνη.

Εκβιασμοί: Ο φόβος κρατά κλειστά τα στόματα

Αυτό που κατέγραψε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 είναι πως επίορκοι λειτουργοί του Δημοσίου, από διαφορετικούς φορείς – υπηρεσίες, έχουν στήσει τους δικούς τους κανόνες, ενεργούν με εκβιαστική συμπεριφορά και στο μάτι έχουν βάλει κυρίως καταστήματα υγειονομικού ελέγχου.

Δεν είναι φαινόμενα, είδαμε τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος δεν ανήκει στην μειοψηφία, δεν είναι μόνο αυτός, αλλά πολλοί καταστηματάρχες που αναγκάζονται να χρηματίζουν, να ‘’χαρτζιλικώνουν’’ τα κλιμάκια , όπως χαρακτηριστικά μας είπε για να έχουν‘’ το κεφάλι’’ τους ήσυχο.

Εάν αρνηθούν οι έλεγχοι είναι συνεχείς και τους επιβάλλουν βαριά πρόστιμα, οπότε αναγκαστικά συνεργάζονται.

Πολλοί φοβούνται τις συνέπειες και δεν καταγγέλλουν τον εκβιασμό, αυτομάτως βλέπουμε ένα σύστημα σιωπής να κυριαρχεί και βέβαια φόβος. Φόβος απέναντι σε μια ομερτά.

Να θυμηθούμε πως εάν δεν είχαν γίνει οι καταγγελίες αρχές Ιουλίου για το κύκλωμα των δημοτικών υπαλλήλων που είχαν μετατραπεί σε εκβιαστές, δεν θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου, ώστε να παρθούν μέτρα.