Ακόµη ένα «όπλο» στα χέρια των γονιών προκειµένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις κακοτοπιές του διαδικτύου αλλά και να αντιµετωπιστεί το φαινόµενο της βίας των ανηλίκων δίνει η πλατφόρµα του γονικού ελέγχου στα κινητά των παιδιών. Η νέα πλατφόρµα είναι πανέτοιµη και µένει να ανακοινωθεί σύντοµα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύµφωνα µε τα όσα τόνισε, µιλώντας στο Πρώτο Πρόγραµµα, ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, «για την προστασία των παιδιών σε αυτόν τον αχανή κόσµο του διαδικτύου και των social media, το ένα δεδοµένο είναι ότι θα πρέπει πλέον οι πλατφόρµες να είναι πολύ πιο προσεκτικές για το τι θα κάνουν όταν απέναντί τους ξέρουν πως έχουν ανήλικους και να εφαρµόσουν αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν. Το δεύτερο κοµµάτι είναι ότι βοηθιούνται οι γονείς να έχουν καλύτερο έλεγχο του κινητού των παιδιών: πόσες ώρες το χρησιµοποιούν, τι περιεχόµενο βλέπουν, τι πρέπει να βλέπουν», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει ο γονικός έλεγχος, το parental control, όπως αναφέρεται σε αρκετές συσκευές και ακριβώς αυτές τις οδηγίες πλέον θέλουµε να εκλαϊκεύσουµε, για να µπορεί ο κάθε γονιός να τις εφαρµόσει στα κινητά των παιδιών και για να µπορεί να χρησιµοποιεί το κινητό του ως εργαλείο, γιατί τέτοιο πρέπει να είναι».

*Διαβάστε ακόμα: "SafeYouth": Οι τρεις ηλικακές ομάδες που απευθύνεται η νέα εφαρμογή για το σχολικό bullying - Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή


Όπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου, ο γονιός θα µπορεί για παράδειγµα να µπλοκάρει σελίδες, λέξεις- κλειδιά, βίντεο ή περιεχόµενο, περνώντας στο κινητό του, κατόπιν συµφωνίας µε το παιδί του, τις ρυθµίσεις του γονικού ελέγχου: «Πρέπει να πάµε σε µια λογική ότι ναι, καταλαβαίνω ότι το χρησιµοποιείς, είναι εργαλείο το κινητό, εργαλείο επικοινωνίας σε κάποιο βαθµό και ενηµέρωσης, καθώς και αναζήτησης πραγµάτων. Αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται λελογισµένα».

Όπως επισήµανε ο υπουργός, το πιο σηµαντικό είναι πως πλέον η Ελλάδα µπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτό και θα το κάνει: «Είναι µικρό το κοµµάτι των πραγµάτων που µπορούµε µε περιοριστικό τρόπο να πετύχουµε. Το πιο σηµαντικό είναι το πώς θα επέλθει αυτή η ισορροπία ανάµεσα στις πλατφόρµες και τους χρήστες, έτσι ώστε πραγµατικά τα παιδιά να παίρνουν µόνο αυτό το οποίο πρέπει κι όχι καθηµερινά να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον γεµάτο από υλικό µη συµβατό για τα συναισθήµατα που πρέπει να αναπτύξουν».