Κώστας Νικολαΐδης: Ο δημοσιογράφος άφησε τη ζωή στην πόλη και μαζί με εθελοντές δίνουν ξανά πνοή στο ακριτικό Καρυδοχώρι Σερρών
Στο χωριό ζουν μόνιμα 36 κάτοικοι
Ο δημοσιογράφος πλέον έχει αφοσιωθεί στην αναβίωση του χωριού του και στα 300 άλογα της φάρμας του
Ενα τέτοιο παράδειγµα είναι και ο δηµοσιογράφος Κώστας Νικολαΐδης, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γυρίσει στον τόπο καταγωγής του, το Καρυδοχώρι Σερρών των 36 µόνιµων κατοίκων, που βρίσκεται σε 700 υψόµετρο και απλώνεται στους πρόποδες του επιβλητικού Ορβήλου, ξεκινώντας µια νέα ζωή.
Οπως λέει ο ίδιος στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», «η απόφαση που πήρα ήταν σχετικά εύκολη, διότι συνέπεσε µε την περίοδο του κορονοϊού και µία µέρα πριν από το πρώτο lockdown αποφάσισα να επιστρέψω στο χωριό µου. Ακολούθησε µία µικρή περίοδος αναζήτησης µέχρι να καταλήξω στο τι θα έκανα».
Σχετικά µε την επιστροφή πολλών ανθρώπων στην επαρχία, τονίζει πως αυτό γίνεται «λόγω της ακρίβειας και της αύξησης των ενοικίων. Παράλληλα βλέπουµε αύξηση στο κόστος ζωής, ενώ οι µισθοί ακόµα δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των οικογενειών στις µεγαλουπόλεις, ενώ η επαρχία προσφέρεται για να πάει κάποιος και να ξεκινήσει κάτι δικό του. Υπάρχουν ευκαιρίες και ποιότητα ζωής στα χωριά µας. Πολλώ δε µάλλον όταν έχεις δικό σου σπίτι και κάποια περιουσία για να την αξιοποιήσεις».
Ο σύλλογος και η φάρμα
Ο σύλλογος και η φάρµα «Μετά την επιστροφή µου ανέλαβα τα ηνία του πολιτιστικού συλλόγου και έγινα πρόεδρος. Ο σύλλογος στεγάζεται στο σχολείο του χωριού, το οποίο δεν λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν παιδιά. Μας έχει παραχωρηθεί για 50 χρόνια και σιγά σιγά µε δικές µας κινήσεις και έξοδα το έχουµε συντηρήσει και το έχουµε διαµορφώσει εξωτερικά. Προσπαθούµε µε διάφορα προγράµµατα να το διατηρήσουµε στην κατάσταση κατά την οποία ήταν όταν λειτουργούσε.
Για τις ενέργειες που κάνει ο σύλλογός µας στηριζόµαστε αποκλειστικά στην οικονοµική ενίσχυση των µελών κι εµείς απλά βάζουµε το µεράκι και τη δουλειά για να έχουµε αυτά τα αποτελέσµατα. Μαζί µε τον αδερφό µου έχουµε µία φάρµα µε 300 άλογα, ενώ µε τη µητέρα µου λειτουργούμε και ένα κατάστηµα εστίασης εδώ στο χωριό», τονίζει ο Κώστας Νικολαΐδης.
Με 4.000 επισκέπτες
«Τις τελευταίες µέρες προετοιµάζουµε το 15ο Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων το οποίο θα ξεκινήσει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 12.00 µμ µε παραδοσιακή φασολάδα, ζυµωτό ψωµί, αλλά και κρεατικά της ώρας για τους επισκέπτες, ενώ οι δράσεις θα συνοδεύονται από παραδοσιακή µουσική µε ζωντανή ορχήστρα.
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ-θεσµό για την περιοχή, το οποίο εµπλουτίζουµε µε νέες ιδέες και τα τελευταία χρόνια έχουµε καταφέρει να προσελκύουµε τουλάχιστον 4.000 επισκέπτες», συµπληρώνει.
«Η ουσία είναι πως το χωριό µέσα από αυτές τις µικρές δράσεις ξαναβρήκε παλµό και άρχισε να ακούγεται και πάλι θετικά, γιατί είναι πραγµατικά πολύ όµορφο. Πρόσφατα µάλιστα ήρθε στο χωριό ακόµα ένα ζευγάρι. Ο άνδρας έχει καταγωγή από το Καρυδοχώρι και παντρεύτηκε µία κοπέλα από τη Λιθουανία. Το ζευγάρι θα µείνει µόνιµα εδώ και θα φτιάξουν και το δικό τους σπίτι. Εµείς πιστεύουµε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι και γενικότερα θα αναπτυχθεί η επαρχία», επισηµαίνει ο Κώστας Νικολαΐδης.
Κατασκευάστηκαν τον 18ο αιώνα
Σηµειώνεται ότι το Καρυδοχώρι Σερρών διαθέτει πέντε γεφύρια τα οποία κατασκευάστηκαν από Γιαννιώτες τεχνίτες τον 18ο αιώνα και στόχος είναι να µην αλλοιωθεί η οµορφιά τους, ενώ το καθένα από αυτά διαθέτει και µια ξεχωριστή ιστορία.
«Τα συγκεκριµένα γεφύρια έχουν διαφηµιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια και προσελκύουν πολλούς τουρίστες. Από τη στιγµή που αναλάβαµε τον πολιτιστικό σύλλογο καταφέραµε να αναγεννήσουµε τα γεφύρια, τα οποία κατόπιν ενεργειών µας χαρακτηρίστηκαν µνηµεία πολιτιστικής κληρονοµιάς», τονίζει ο Κώστας Νικολαΐδης, ο οποίος επισηµαίνει πως οι διαδροµές της περιοχής προσφέρονται για εναλλακτικό τουρισµό. «∆ύο τουρίστες ήρθαν πρόσφατα µε ποδήλατο από το Φράιµπουργκ της Γερµανίας.
Εµειναν ενθουσιασµένοι και µε τη διαδροµή που ακολούθησαν αλλά και από το χωριό. Εφτασαν διασχίζοντας τη διεθνή διαδροµή EuroVelo που ξεκινάει από τη Νορβηγία και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα», καταλήγει ο Κώστας Νικολαΐδης, ο οποίος µαζί µε τους άλλους κατοίκους του Καρυδοχωρίου ζουν και αναπνέουν για την ώρα που θα ξαναδούν το χωριό τους να σφύζει από ζωή.
* Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»