Παρά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές -που τόσο έχουμε ανάγκη- ακόμη αργούν. Αυτό αποκαλύπτει για τον καιρό ο Στρατής Βουγιούκας, Φυσικός Μετεωρολόγος και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σχολιάζοντας την αλλαγή και πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τους πολύ ενισχυμένους βοριάδες, ο κ. Βουγιούκας σημειώνει ότι «ο καιρός θα διατηρηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ωστόσο δεν φαίνεται αυτό να συνδυάζεται με κάποια φθινοπωρινή διαταραχή. Θα έχουμε λίγα ψιλόβροχα, κυρίως στα δυτικά και στη συνέχεια η θερμοκρασία θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα».

Καιρός: Βροχές ίσως στο τέλος του μήνα

Πότε, όμως, θα δούμε τις πρώτες βροχές; «Ουσιαστικές βροχές δεν βλέπουμε προς το παρόν. Υπάρχει μια αισιοδοξία προς το τέλος του μήνα. Κάτι φαίνεται στα προγνωστικά μοντέλα. Αλλά θα πρέπει να το δούμε καθώς πολλές φορές οι μακροχρόνιες αυτές προβλέψεις πέφτουν έξω», τονίζει ο γνωστός μετεωρολόγος. Και συνεχίζει: «Ο Οκτώβριος και άλλες φορές στη χώρα μας έχει υπάρξει θερμός. Αυτό που λείπει είναι οι γενικευμένες βροχές. Οι βροχές που έλειψαν και την Άνοιξη».

Τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν θερμό χειμώνα

Βεβαίως, το μεγάλο ερώτημα είναι τι χειμώνα θα έχουμε. Ο κ. Βουγιούκας απαντά ότι «αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια. Η αλήθεια είναι ότι κάποια προγνωστικά μοντέλα, που «τρέχουν», δείχνουν μια τάση προς θερμό χειμώνα. Βεβαίως, υπάρχουν χρονιές που έχουν επαληθευτεί ελάχιστοι μόνο μήνες. Χωρίς να μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτές τις προβλέψεις, αυτό δε σημαίνει ότι θα απουσιάσουν οι βροχές».