Προβληματίζονται οι σεισμολόγοι καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος έξαρσης όπου δεν αποκλείεται να δούμε και έναν μεγαλύτερο σεισμό. Σταδιακά ολοένα και θα αυξάνεται ο βαθμός των Ρίχτερ που σημειώνονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διδάκτωρ  σεισμολογίας, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, η Ελλάδα έρχεται σε νέα φάση σεισμικής έξαρσης.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος με αφορμή τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη στην ανατολική Τουρκία, σημειώνει πως: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ο σεισμός δεν είχε τόσο μεγάλο μέγεθος για να επηρεάσει και τη δική μας χώρα και τη γύρω περιοχή. Εκείνο που είναι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αυτόχθονες σεισμοί, αυτοί που έχουν την εστία τους εδώ. Στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε μια τριετία που δεν έχουμε μεγάλο σεισμό, δηλαδή 6 Ρίχτερ και πάνω».

Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d4xv56z4lmtd)

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμική ύφεση και μπαίνει στη φάση της σεισμικής έξαρσης:

 «Αυτό σημαίνει πως την προηγούμενη τριετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας με 6 σεισμούς που υπερέβαιναν τον μέσο όρο. Τώρα περνάμε μια περίοδο σεισμικής ύφεσης, αλλά προφανώς προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης».

Μιλώντας για τον σεισμό στην Τουρκία, τον οποίο ακολούθησαν αρκετές δυνατές μετασεισμικές δονήσεις, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι συνδέεται με τον σεισμό που είχε γίνει πέρυσι.

 «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι συνέχεια του περσινού σεισμού, έγινε στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο στην Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό σύμφωνα και με την εκτίμηση Τούρκων σεισμολόγων. Μπορούμε να πούμε ότι και ο χθεσινός σεισμός είναι μετασεισμός του περσινού σεισμού που είχε ξεσπάσει».