Έλληνας δότης έσωσε 4χρονο αγόρι από την Τουρκία και εκείνο ήρθε για να τον γνωρίσει
Συγκινητική στιγμή
Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο συναντήθηκαν, λόγω των διεθνών κανονισμών που απαγορεύουν τη συνάντηση μεταξύ ασθενούς και δότη για δύο χρόνια
Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά δεν γνωρίζουν σύνορα, παρά μονάχα απίστευτες στιγμές αγάπης, μοναδικές αγκαλιές και ίσως την πιο απροκάλυπτη ανάγκη, την ίδια την ζωή.
Μια τέτοια σπάνια στιγμή έζησε και ο Αλέξανδρος Αποστολούδας ο οποίος με τα βλαστοκύτταρά του έσωσε την ζωή ενός 4χρονου αγοριού από την Τουρκία. Σε μια σπάνια περίπτωση διασυνοριακής μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, το 4χρονο αγόρι από την Τουρκία, που κατάφερε να επιβιώσει μετά από μια κρίσιμη επέμβαση πριν από δύο χρόνια, επανενώθηκε στην Αθήνα με τον Έλληνα δότη του.
Σε μια συγκινητική ένδειξη αλληλεγγύης, ο Çağatay Dramalı, μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του, ταξίδεψε στην ελληνική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του δότη του, Αλέξανδρου Αποστολούδα. Η επανένωση τους πραγματοποιήθηκε σε μια εκδήλωση που είχε στόχο την προώθηση της θεραπείας με βλαστοκύτταρα, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην περίσταση.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δύο συναντήθηκαν πραγματικά, λόγω των διεθνών κανονισμών που απαγορεύουν τη συνάντηση μεταξύ ασθενούς και δότη για δύο χρόνια.
4 yaşındaki #Türk çocuk Çağatay Dramalı #Yunan donörü Alexandros Apostoludas ile #Yunanistan'da buluştu.
— GreeceInTurkiye (@GreeceInTurkiye) October 18, 2024
4-year-old #Turkish boy Çağatay Dramalı meets his #Greek donor Alexandros Apostoludas in #Greece.https://t.co/F4n7VdIFgc pic.twitter.com/PgGpnln6dy
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Çağatay Erciyes, ο οποίος υποδέχτηκε την οικογένεια Dramalı στην πρεσβεία πριν από την εκδήλωση.
Σε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναφορά, ο πατέρας του αγοριού, Cihan Dramalı, σημείωσε ότι οι πρόγονοί του μετανάστευσαν από τη Δράμα πριν από έναν αιώνα, κατά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. «Η προγιαγιά μου γέννησε τον παππού μου μόλις έφτασε στη Μπαντίρμα. Έχουμε ελληνικές ρίζες, και γι' αυτό αποκτήσαμε το επίθετο Dramalı, που σημαίνει ‘από τη Δράμα’ στα τουρκικά», εξήγησε.
Ο Cihan Dramalı εξέφρασε τη χαρά του που επέστρεψε στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι θεωρεί πλέον τον Αποστολούδα «αδερφό». «Η δωρεά αυτή είναι πραγματικά κάτι ιερό. Όλοι όσοι είμαστε υγιείς πρέπει να συμβάλουμε», πρόσθεσε η μητέρα, Hande Dramalı. «Ήμασταν τυχεροί. Αν δεν βρίσκαμε δότη, ίσως βρισκόμασταν σε σοβαρό κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Είμαστε ευτυχισμένοι».
Ο δότης, Αλέξανδρος Αποστολούδας, τόνισε τη μεγάλη του ικανοποίηση, δηλώνοντας ότι ήταν ενθουσιασμένος όταν έλαβε την είδηση ότι μπορούσε να δωρίσει στον Çağatay Dramalı μετά από την πρώτη δειγματοληψία αίματος πριν από οκτώ χρόνια.
‘Kök'lerinde hayat buldu
— Akşam Gazetesi (@Aksam) October 16, 2024
Kök hücre nakli ile hayata tutunan 2 yaşındaki Çağatay Dramalı, Yunan bağışçısıyla Atina'da buluştu https://t.co/RPf061Xi6L https://t.co/RPf061Xi6L
«Δεν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν επαρκώς αυτό το συναίσθημα. Νιώθω τόσο συγκλονισμένος που μου λείπουν οι λέξεις», είπε.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, χαρακτήρισε την εκδήλωση «συγκινητική και ενημερωτική», επισημαίνοντας τη σημασία της υποστήριξης πρωτοβουλιών που προάγουν τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. «Αυτές οι στιγμές δείχνουν την απεριόριστη δυνατότητα των ανθρώπων να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», σημείωσε.