"Ψηφιακοί τροχονόμοι": Το σχέδιο της κυβέρνησης για τοποθέτηση καμερών στους δρόμους - Το "έξυπνο" προηγμένο σύστημα αναγνωρίζει τους σεσημασμένους
Πώς θα λειτουργούν
Την εγκατάσταση των πρώτων 1.000 ψηφιακών καμερών σε δρόμους της Αθήνας, για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των τροχαίων παραβάσεων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, σχεδιάζουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη
Την εγκατάσταση των πρώτων 1.000 ψηφιακών καμερών σε δρόμους της Αθήνας, για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των τροχαίων παραβάσεων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, σχεδιάζουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη.
Αναλυτικά, ο αστυνομικός συντάκτης των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα» για το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την τοποθέτηση καμερών στους δρόμους.
Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, οι περίπου 1.000 κάμερες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία πολυσύχναστων δρόμων της της Αττικής, στα οποία, με βάση κυκλοφοριακές μελέτες, σημειώνονται οι περισσότερες τροχαίες παραβάσεις.
Πώς θα λειτουργούν
Πρόκειται για ένα νέο «έξυπνο» προηγμένο σύστημα παρακολούθησης των δρόμων της πρωτεύουσας από «ψηφιακούς τροχονόμους».
Συγκεκριμένα, θα ανιχνεύει μέσω καμερών μια σειρά από παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στον δρόμο. Επιπλέον, πέραν των τροχαίων παραβάσεων, θα μπορεί να ελέγχει εάν ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στον δρόμο πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις κυκλοφορίας του.
Το λογισμικό θα ανιχνεύει και θα εμφανίζει τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου του οχήματος, προκειμένου να του αποστέλλεται το πρόστιμο είτε στο κινητό του τηλέφωνο, είτε μέσω της θυρίδας του πολίτη στον ιστότοπο gov.gr. Όταν διαπιστώνονται σοβαρότερες τροχαίες παραβάσεις, θα μπορεί να γίνεται άμεσα «ψηφιακή αφαίρεση» του διπλώματος οδήγησης.
Οι κάμερες θα αναγνωρίζουν τους σεσημασμένους
Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης τώρα αποκαλύπτεται πως το σύστημα των 1.000 καμερών αναμένεται να συνδεθεί με ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων, σεσημασμένων, με βάση τα βιομετρικά στοιχεία.
Για να γίνει αυτό, θα τοποθετηθούν στο σύστημα οι φωτογραφίες των σεσημασμένων, δημιουργώντας έτσι μία τράπεζα δεδομένων.
Αυτό θα αφορά τον εντοπισμό ατόμων πουν προκαλούν επεισόδια στο γήπεδο, για εντοπισμό όσων κάνουν επεισόδια που οδηγούν σε συγκρούσεις με την αστυνομία κ.α.
Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, αν εγκριθεί θα ζητηθεί άδεια από την Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.
Επιπρόσθετα, ένα τέτοιο σύστημα αναγνώρισης προσώπων μικρότερης κλίμακας, αναμένεται να αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί κρίσιμων υπηρεσιών. Οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές, σαν κινητά, και μέσω αυτού ο αστυνομικός θα μπορεί να παίρνει φωτογραφίες κάποιων προσώπων που βλέπει να προχωρούν σε εγκληματικές ενέργειες και να τα δίνει στο σύστημα για ταυτοποίηση.