Ιογενή γαστρεντερίτιδα, οφειλόμενη σε νοροϊό, είχαν δείξει οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν σε δείγματα κοπράνων από τα μικροβιολογικά εργαστήρια του νοσοκομείου Χανίων για τα δεκάδες κρούσματα παραθεριστών της Γαύδου, οι οποίοι προσέρχονταν για πολλές ημέρες, το περασμένο καλοκαίρι, με συμπτώματα στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού.

Ο τότε γιατρός του περιφερειακού ιατρείου είχε επιδοθεί σε έναν ανελέητο επικοινωνιακό πόλεμο κατά της δημοτικής αρχής της Γαύδου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα συμπτώματα τα οποία εμφάνιζαν οι ασθενείς – παραθεριστές του νησιού είναι… περίεργα και δεν θυμίζουν απλή γαστρεντερίτιδα, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί τότε πανικός ακόμη και στις τάξεις των δημοσιογράφων των τοπικών ΜΜΕ της Κρήτης.

Η διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης αποφάσισε τελικά να μετακινήσει τον εν λόγω γιατρό στην έδρα του, δηλαδή στο Κέντρο Υγείας Κάντονα, προκειμένου να αποσοβήσει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του εν λόγω γιατρού και της δημοτικής αρχής, η οποία δέχεται συχνά – πυκνά τα “πυρά” του συγκεκριμένου γιατρού.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω γιατρός είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω των μαζικών κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο νησί: «Εικασίες κάνω. Πρέπει να ελέγξουν το σύστημα εδώ, τι γίνεται με τους βόθρους, την ύδρευση, να παρθούν κάποια δείγματα. Πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Υπάρχει μια υποψία ότι οι βόθροι αυτοί επικοινωνούν... Ανεβαίνει η στάθμη των βόθρων το καλοκαίρι όταν έχει πολύ κόσμο και επικοινωνούν με τα πηγάδια ή με τη γεώτρηση, που ξέρω ότι υπάρχει...»