Νοροϊός φαίνεται ότι είναι η αιτιολογία για το σύνολο της συρροής των κρουσµάτων γαστρεντερίτιδας στα Χανιά και αναζητείται εναγωνίως η πηγή της µόλυνσης. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής», οι εργαστηριακές εξετάσεις στα δείγµατα νερού τα οποία έχει λάβει ο Εθνικός Οργανισµός ∆ηµοσίας Υγείας (ΕΟ∆Υ) από την πόλη των Χανίων αποδείχθηκαν χθες όλες αρνητικές και οι υποψίες των ειδικών επιστηµόνων εστιάζονται πλέον στο ενδεχόµενο της ιογενούς αιτιολογίας, όπως είναι ο νοροϊός.

Την ίδια στιγµή, εξιτήρια έχουν λάβει οι περισσότεροι από τους 250 ασθενείς οι οποίοι προσήλθαν µαζικά από την περασµένη ∆ευτέρα το απόγευµα και όλη την περασµένη εβδοµάδα στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκοµείου Χανίων, µε συµπτώµατα γαστρεντερίτιδας. Μόνον ελάχιστοι από τους 250 ασθενείς παραµένουν στη βραχεία νοσηλεία του νοσοκοµείου, κυρίως για ενυδάτωση, ενώ εξιτήριο λαµβάνουν ένα ένα και τα δέκα παιδάκια τα οποία νοσηλεύθηκαν για προληπτικούς λόγους, αλλά και για ενυδάτωση.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα 250 κρούσµατα προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές της πόλης των Χανίων και πολλοί από αυτούς είναι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ η πλειονότητα των κρουσµάτων ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα 18-23 ετών. Επίσης, τα αποτελέσµατα από τα δείγµατα εκ των 250 ασθενών τα οποία ελέγχθηκαν µοριακά (PCR) έδειξαν παρουσία νοροϊού, γεγονός το οποίο σηµαίνει ότι οι 250 εµφάνισαν ιογενή γαστρεντερίτιδα.

Μάλιστα, µε απόφαση του διοικητή του Νοσοκοµείου Χανίων, Γιώργου Μπέα, επιβλήθηκαν, από την αρχή της µαζικής προσέλευσης των ασθενών στο ΤΕΠ του ιδρύµατος, αυστηροί περιορισµοί στο επισκεπτήριο, το οποίο πραγµατοποιείται µόνο µετά από άδεια των θεραπόντων γιατρών και των προϊσταµένων των κλινικών, ενώ εφαρµόζεται επίσης το µέτρο της υποχρεωτικής χρήσης ατοµικής µάσκας προστασίας σε όλες τις κλινικές του ιδρύµατος. Οι εν λόγω περιορισµοί θα διαρκέσουν έως την ερχόµενη Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, µε αρκετά πιθανό το ενδεχόµενο να λάβουν παράταση.

Ο νοροϊός (norovirus) είναι το συχνότερο αίτιο εµφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Ο χρόνος επώασης είναι από 24 έως 48 ώρες και τα συµπτώµατα εµφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από 1 έως 3 ηµέρες. Ένα µικρό ποσοστό των ασθενών θα χρειαστεί ιατρική παρακολούθηση, όπως εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκοµείο. Η µόλυνση χαρακτηρίζεται από διάρροια, εµετό και στοµαχικό πόνο, ενώ συνήθως δεν εµφανίζεται αίµα. Η σχετιζόµενη µε τη νόσο θνητότητα είναι χαµηλή. Υπάρχουν παγκοσµίως περίπου 685 εκατ. περιστατικά νοροϊού τον χρόνο µε περίπου 200.000 θανάτους ετησίως. Από την πρώτη στιγµή κλιµάκιο ειδικών επιστηµόνων του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµοσίας Υγείας (ΕΟ∆Υ) βρίσκεται στα Χανιά.

Σύµφωνα µε όσα εξηγεί στην «Απογευματινή» ο πρόεδρος του ΕΟ∆Υ και καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «διερευνούµε την έξαρση της νόσου, σε συνεργασία µε τη ∆ιεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. Προς το παρόν, δεν έχουµε ενδείξεις υδατογενούς ή τροφιµογενούς προέλευσης». Από τη δική του πλευρά, τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, επισηµαίνει στην «Α» ότι «απαιτείται η λήψη µέτρων ατοµικής υγιεινής αλλά και αυστηρή τήρηση όλων των σχετικών πρωτοκόλλων στους χώρους εστίασης, σε όλη την πόλη των Χανίων».

Παρά το γεγονός ότι το πρώτο θέµα στις συζητήσεις µεταξύ των κατοίκων των Χανίων δεν είναι πλέον τίποτε άλλο παρά η µεγάλη έξαρση της γαστρεντερίτιδας στην πόλη, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρόλο που ο δήµαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σηµανδηράκης, έχει ήδη συγκαλέσει για την ερχόµενη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου Χανίων, στην ηµερήσια διάταξή της δεν υπάρχει πουθενά το θέµα της µεγάλης έξαρσης των κρουσµάτων γαστρεντερίτιδας στην πόλη… Μάλιστα, ο ∆ήµος Χανίων τηρεί περιέργως για όλο αυτό το χρονικό διάστηµα σιωπή για το θέµα, χωρίς να έχει εκδώσει ούτε µία σχετική ανακοίνωση.