Ζάππειο: Ευρωπαϊκό συνέδριο με στόχο τη διαχείριση υποθέσεων εξαφάνισης ανηλίκων - "Tις λύσεις για τη βία και το μπούλινγκ τις έχουμε βρει"
Συνεργασία πολιτών με τις αρχές
"Η Ελλάδα έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό που λέμε συνεργασία της κοινωνίας με τους θεσμούς επιβολής του νόμου, γιατί δεν είναι μόνο η αστυνομία, είναι και το λιμενικό και η πυροσβεστική στον τομέα της εξαφάνισης, έρευνας και διάσωσης"
Ευρωπαϊκό συνέδριο για τη συνεργασία των πολιτών με τις αρχές με στόχο την διαχείριση των υποθέσεων εξαφάνισης ανηλίκων, διοργανώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Ζάππειο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
«Η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών και των αστυνομικών Αρχών, με στόχο την ενδυνάμωση της διεπιστημονικής ανταπόκρισης και διαχείρισης των περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων στην Ευρώπη», ήταν ο τίτλος του συνεδρίου στο οποίο ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του οργανισμού Χαμόγελο του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος, στελέχη από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.
«Η Ελλάδα έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό που λέμε συνεργασία της κοινωνίας με τους θεσμούς επιβολής του νόμου, γιατί δεν είναι μόνο η αστυνομία, είναι και το λιμενικό και η πυροσβεστική στον τομέα της εξαφάνισης, έρευνας και διάσωσης. Είναι και άλλοι φορείς που δεν είναι στην πρώτη γραμμή. Το 116000 είναι η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα παιδιά ιδέα της Ελλάδας, ιδέα του Χαμόγελου και προσωπική που όμως αγκαλιάστηκε από όλη την Ευρώπη και σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή το 116000 η γραμμή για τις εξαφανίσεις των παιδιών είναι πραγματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού, «τα παιδιά που δηλώνουν αυτοκτονία και έχουμε 3 παιδιά κάθε τέσσερις ημέρες που δηλώνουν αυτοκτονικό ιδεασμό και έχουν κάνει απόπειρα, αν δεν ήταν το Ηλεκτρονικό Έγκλημα της αστυνομίας, εμείς θα κάναμε ευχές. Η βία έχουμε βρει λύση πως λύνεται, και το μπούλινγκ, τις λύσεις αυτές τις έχουμε βρει. Εάν περιμένουμε από το «panic button» να λυθούν τα προβλήματα της κοινωνίας το έχουμε χάσει».
Στο συνέδριο μίλησαν ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Πασχάλης Συριτούδης, ο οποίος αναλώθηκε στις προσπάθειες των διωκτικών αρχών για την ανεύρεση των εξαφανισμένων παιδιών, ενώ η Dr. Maria Herzog, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe», έδωσε μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ως προς τα εξαφανισμένα παιδιά.