Κύκλωμα ΔΟΥ Κέρκυρας: Αντίστοιχες υποθέσεις διαφθοράς ανασύρουν τα Παραπολιτικά - Ευάλωτοι επιχειρηματίες τα θύματα σε όλη την Ελλάδα
Μορφή χιονοστιβάδας τα κρούσµατα
Κανείς σαφώς δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα, µε τα Παραπολιτικα να ανασύρουν τις ουκ ολίγες "κλεισµένες", αλλά και µερικές ακόµα εκκρεµείς αντίστοιχες υποθέσεις, που αποτυπώνουν ένα έντονο κύµα διαφθοράς
Μορφή χιονοστιβάδας λαµβάνουν τα κρούσµατα διαφθοράς στους κόλπους των εφοριακών υπαλλήλων. Οι αποκαλύψεις που αφορούν τη φερόµενη δράση του περιβόητου υποδιευθυντή της ∆ΟΥ Κέρκυρας και των κατηγορουµένων ως συνεργών του ελεγκτών της ίδιας ∆ΟΥ αποτελούν απλώς τη συνέχεια µιας σειράς… σκελετών που βγαίνουν πλέον συστηµατικά από την ντουλάπα του δαιδαλώδους κρατικού µηχανισµού.
Κανείς σαφώς δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα, µε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» να ανασύρουν τις ουκ ολίγες «κλεισµένες», αλλά και µερικές ακόµα εκκρεµείς αντίστοιχες υποθέσεις, που αποτυπώνουν ένα έντονο κύµα διαφθοράς. Πέραν, όµως, όλων αυτών, αποτυπώνεται και η «καµένη γη» η οποία αποµένει στις εκάστοτε ∆ΟΥ, µετά τις συλλήψεις είτε από τη ∆ιεύθυνση Οικονοµικής Αστυνοµίας είτε από το Εσωτερικών Υποθέσεων.
Κανείς σαφώς δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα, µε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» να ανασύρουν τις ουκ ολίγες «κλεισµένες», αλλά και µερικές ακόµα εκκρεµείς αντίστοιχες υποθέσεις, που αποτυπώνουν ένα έντονο κύµα διαφθοράς. Πέραν, όµως, όλων αυτών, αποτυπώνεται και η «καµένη γη» η οποία αποµένει στις εκάστοτε ∆ΟΥ, µετά τις συλλήψεις είτε από τη ∆ιεύθυνση Οικονοµικής Αστυνοµίας είτε από το Εσωτερικών Υποθέσεων.
Το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Κέρκυρα και οδήγησε τον φερόµενο ως επικεφαλής της νέας εγκληµατικής οργάνωσης στην προσωρινή κράτηση αποτελεί µια συνέχεια των πρακτικών που εφαρµόστηκαν κατά κόρον από αντίστοιχη οργάνωση, πριν από µερικούς µήνες, στη ∆ΟΥ Χαλκίδας, από συνολικά επτά υπαλλήλους, η µία εκ των οποίων υψηλόβαθµη. «Θεωρητικά η σύλληψη εκείνων των εφοριακών θα έπρεπε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, ωστόσο διαφαίνεται πως οι νέοι κατηγορούµενοι, αντί να αποτραβηχτούν από τέτοιες ιδέες, ενίσχυσαν απλώς τα αντίµετρα παρακολούθησης», σηµειώνουν στα «Π» αστυνοµικοί που έχουν ασχοληθεί µε παρόµοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Κύκλωμα ΔΟΥ Κέρκυρας: Aκριβώς την εποχή της σύλληψης των συναδέλφων τους στη Χαλκίδα
∆εν είναι διόλου τυχαίο, άλλωστε, πως η δράση των εφοριακών της Κέρκυρας χρονολογείται, σύµφωνα µε την έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2024, ακριβώς την εποχή της σύλληψης των συναδέλφων τους στη Χαλκίδα.Οι παραπάνω δύο περιπτώσεις εγκληµατικών οργανώσεων, αποτελούµενες από επίορκους εφοριακούς και λογιστές, δεν είναι οι µοναδικές που έχουν απασχολήσει τις ελληνικές Αρχές. ∆εν είναι τυχαίο πως το 2022 υπήρξε σωρεία καταγγελιών αναφορικά µε αντίστοιχη ή παρεµφερή δράση από στελέχη συγκεκριµένης ∆ΟΥ στην Αττική. Στο επίκεντρο των καταγγελιών είχαν τοποθετηθεί εφοριακοί που εδρεύουν στα βόρεια προάστια, και µάλιστα από τις περιγραφές των καταγγελλόντων ουσιαστικά είχε σκιαγραφηθεί το modus operandi των εγκληµατικών οργανώσεων σε Χαλκίδα και Κέρκυρα. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», για τις καταγγελίες είχαν γνώση οι Αρχές, αλλά η υπόθεση δεν έφτασε στον εισαγγελέα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανό πλέον, µετά και τον ορυµαγδό των εξελίξεων, κάθε πιθανό αποδεικτικό στοιχείο να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης.
Τα στοιχεία, πάντως, υποδεικνύουν πως τα θύµατα των όποιων εκβιαστών εφοριακών είναι κατά βάση ευάλωτοι επιχειρηµατίες. Σε µια εποχή που χαρακτηρίζεται από υψηλή φορολόγηση σε πολλαπλά επίπεδα, είναι ζωτικής σηµασίας για τους ιδιώτες και τους επιχειρηµατίες να έχουν ανά πάσα στιγµή επίγνωση των υποχρεώσεών τους: «Κυρίαρχο στοιχείο για να µη βρεθεί κανείς έρµαιο τέτοιων καταστάσεων είναι να είναι όσο το δυνατόν εντάξει µε τις οικονοµικές του υποχρεώσεις. ∆εν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, ωστόσο οφείλουµε να είµαστε επιµελείς αναφορικά µε το πλήθος των οφειλών, να προχωράµε άµεσα σε ρυθµίσεις και να αποφεύγουµε τα πρόστιµα για οφειλές οι οποίες είναι λογικές και εύλογες, όπως ΦΠΑ, φόρος εισοδήµατος, ασφαλιστικές εισφορές», σηµειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακρυδάκη. «Ανά πάσα στιγµή πρέπει να είµαστε έτοιµοι να απευθυνθούµε στους ειδικούς πριν φτάσουµε στην ώρα της ανάγκης, όπως στην αδυναµία εξόφλησης ή στα µέτρα εκτέλεσης. Ο εκβιασµός είναι σχεδόν πάντα και κατά κανόνα αποτέλεσµα της ανάγκης. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», προσθέτει.
Παρ’ όλα αυτά, η κ. Μακρυδάκη υπογραµµίζει τις ευθύνες της ελληνικής Πολιτείας και επισηµαίνει τρόπους που δύναται να προστατεύσουν τους πολίτες. «Τόσο το κεντρικό κράτος όσο και οι ανεξάρτητες Αρχές θα πρέπει να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήµατα τους εφοριακούς υπαλλήλους, µέσα σε σταθερό πλαίσιο. Βεβαίως, οι απολαβές των εφοριακών θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να µη χρειάζονται να καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές, ενώ η διαδικασία των συχνών εναλλαγών θέσεων θα αποτρέψει τη δηµιουργία εφοριακών που “λύνουν και δένουν”, ένεκα των γνωριµιών και των σταθερών παραστάσεων», τονίζει και προσθέτει την αξία της επιµόρφωσης: «Είναι κρίσιµη η διεξαγωγή συµβουλευτικών και εκπαιδευτικών σεµιναρίων.
Υπάρχουν ελεγκτές-εφοριακοί χωρίς γνώση του επίκαιρου νόµου και αυτό δηµιουργεί καταστάσεις. Βλέπουµε πολλές φορές τον τελευταίο καιρό την παρουσία υπηρεσίας που επιστρέφει χρήµατα στους φορολογουµένους λόγω λάθος υπολογισµού φόρου. Οπως, επίσης, οι αποφάσεις της ∆ιεύθυνσης Επίλυσης ∆ιαφορών, αλλά και των διοικητικών δικαστηρίων, αποδεικνύουν πως οι ελεγκτές δεν είναι πάντα καλά ενηµερωµένοι και πως οι φορολογικές Αρχές συχνά σφάλλουν».