Εκτός του συστήματος της ασφαλιστικής αποζημίωσης, με υψηλή μεν ανταγωνιστική δε τιμή, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να λάβει άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας το νέο, καινοτόμο φαρμακευτικό σκεύασμα Mounjaro κατά της παχυσαρκίας, της φαρμακευτικής εταιρείας Φαρμασέρβ-Lilly. Το Mounjaro, που περιέχει την ουσία τιρζεπατίδη, είναι ένα ενέσιμο συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται παράλληλα με διατροφή μειωμένων θερμίδων και άσκηση, όχι μόνο για τη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και για την απώλεια βάρους.

Το εν λόγω σκεύασμα θα διατίθεται στην τιμή των 250 ευρώ για τη μηνιαία θεραπεία και θα χορηγείται υποδορίως με πένα μία φορά τον μήνα. Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Truveta Inc. και του Providence Health System εξέτασε πάνω από 40.000 ενήλικες με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία που άρχισαν να λαμβάνουν είτε σεμαγλουτίδη είτε τιρζεπατίδη μεταξύ Μαΐου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023. Μετά την ταύτιση των ασθενών, για να διασφαλιστεί η δίκαιη σύγκριση, κατέληξαν σε δύο ομάδες περίπου 9.200 ατόμων η καθεμία.

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: και τα δύο φάρμακα οδήγησαν σε σημαντική απώλεια βάρους, αλλά η τιρζεπατίδη ξεπέρασε τη σεμαγλουτίδη. Ύστερα από έναν χρόνο θεραπείας, το 81,8% των ανθρώπων που λάμβαναν τιρζεπατίδη έχασαν τουλάχιστον 5% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με το 66,5% αυτών που λάμβαναν σεμαγλουτίδη. Το Mounjaro λειτουργεί σαν δύο φυσικές ορμόνες στο σώμα μας, που ονομάζονται GIP και GLP-1, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της πέψης. Όταν το Mounjaro συνδέεται με το GIP και τους υποδοχείς GLP-1, το πάγκρεας απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη, μειώνει την ποσότητα ζάχαρης που παράγει το συκώτι και επιβραδύνει τον ρυθμό διέλευσης των τροφίμων από το σώμα, δημιουργώντας αίσθηση χορτασμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βοηθά στην απώλεια βάρους.