Εταιρείες-φαντάσματα έχουν προχωρήσει σε καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον λογαριασμό της ύποπτης εταιρείας που φέρεται να διατηρεί ο άνθρωπος, ο οποίος έχει συλληφθεί για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη, στο Νέο Ψυχικό τον περασμένο Ιούλιο.

Ο 44χρονος κατηγορούμενος εμφανίζεται να είναι ιδιοκτήτης εταιρείας με σκαπτικά μηχανήματα με έδρα το Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Ο λογαριασμός της εταιρείας του, όπως προκύπτει από τις έρευνες της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, υπηρεσιών του ΣΔΟΕ καθώς και αστυνομικών της νεοϊδρυθείσας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, δεχόταν εμβάσματα δεκάδων αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ως αντίτιμο για την παροχή μηχανημάτων σε εργασίες. Οι πληρωμές αυτές έχουν γίνει σε περιόδους που δεν είναι κοντά σε δολοφονικά χτυπήματα τα οποία έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ανάμεσα σε μαφιόζους ή άλλες ύποπτες ενέργειες. Ωστόσο, οι εταιρείες αυτές είτε δεν έχουν έγκυρη νομική υπόσταση είτε εμφανίζονται «μπροστάρηδες» αλλοδαποί ή Έλληνες των οποίων η τύχη αγνοείται.

Έως σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιωθεί το κίνητρο της δολοφονίας του Παναγιώτη Στάθη. Ούτε έχει εντοπιστεί -αν φυσικά πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου, όπως εκτιμούν οι Αρχές-, η πληρωμή του δολοφόνου. Και τα δύο αυτά στοιχεία θεωρούνται κρίσιμα από τις διωκτικές Αρχές κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικοί έχουν καταφέρει, όπως υποστηρίζουν, να ταυτοποιήσουν την παρουσία του 44χρονου στον τόπο της δολοφονίας αλλά και τη φυγή του από τα γραφεία της εταιρείας, ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί ούτε το μηχανάκι ούτε τα δύο πιστόλια που χρησιμοποίησε ο δολοφόνος.

Οι έρευνες στα οικονομικά του κατηγορουμένου, αν και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, έφεραν σε αδιέξοδο τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους που ασχολούνται με την υπόθεση. Το µόνο βέβαιο είναι πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου διαπιστωθεί η νοµιµότητα των εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους λογαριασµούς της εταιρείας του 44χρονου, αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτών είναι οι αποκαλούµενοι «αχυράνθρωποι»: ανύπαρκτα πρόσωπα µε πλαστά στοιχεία.

Εάν προκύψουν οικονοµικές απάτες, αυτό θα αποδειχθεί από την έρευνα, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόµη και χρόνια, µιας και το σύστηµα λειτουργίας αρκετών εξ αυτών των εταιρειών είναι δαιδαλώδες και οµιχλώδες, µε έδρες ακόµη και στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο κατηγορούµενος µέχρι σήµερα αρνείται τα πάντα, µε τους αστυνοµικούς να προσπαθούν εναγωνίως να επιβεβαιώσουν τουλάχιστον το κίνητρο της δολοφονίας, το οποίο αν και δείχνει ότι οδηγεί στη µαφία των κατασκευών της Μυκόνου, ακόµη δεν έχει βρεθεί απτό στοιχείο που να το επιβεβαιώνει.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή