Σωρεία συλλήψεων ανηλίκων για διάφορα αδικήματα έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα οι Αρχές, με τους αστυνομικούς να έχουν περάσει χειροπέδες σε 10.600 παιδιά. Η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν αντιμετωπίζεται με την αστυνόμευση, αλλά αποτελεί ένα ευρύτερο πρόβλημα που χρειάζεται τη συνδρομή πολλών υπηρεσιών, ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Θα πρέπει «να κοιταχτούμε στον καθρέφτη συνολικά σαν κοινωνία. Πέρυσι είχαν συλληφθεί 7.400 ανήλικοι δράστες, φέτος 10.600 το εννιάμηνο, εκ των οποίων 2.285 σε κλοπές και διαρρήξεις, 873 σε υποθέσεις ναρκωτικών, 797 σε σωματικές βλάβες και οι άλλοι 335 είχαν όπλο. Το ανησυχητικό είναι ότι έχουμε συμμορίες, που δεν υπήρχαν παλιά, άρα λοιπόν πρόκειται για ένα ζήτημα που χρειάζεται διαχείριση στην οικογένεια, στο σχολείο, στην πλατεία, στην τοπική κοινωνία. Σε ό,τι μας αφορά, υπάρχει το 10201 που το σηκώνουν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί και στέλνουν απευθείας σε ελάχιστα λεπτά βοήθεια, άμεση δράση με αστυνομική παρουσία», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Το ζήτημα της οπλοκατοχής από ανήλικους είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά, τονίζουν οι αστυνομικοί του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Στιλέτα, σουγιάδες, σιδερογ ροθιές, ακόμη και ματσέτες είναι μερικά από τα όπλα που εντοπίζουν συχνά στην κατοχή των συλληφθέντων οι αστυνομικοί, ενώ και το ηλικιακό όριο των παραβατών δείχνει να μειώνεται διαρκώς. Όπως η περίπτωση των πέντε 13χρονων αγοριών στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επιτέθηκαν σε παρέα επτά ατόμων προκειμένου να τους ληστέψουν. Οι 13χρονοι συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς και ο εισαγγελέας Ανηλίκων, αφού τους άσκησε δίωξη για απόπειρα ληστείας, τους άφησε ελεύθερους υπό επιτήρηση. Τέτοιες εικόνες, δυστυχώς, όπως αναφέρουν έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στις εισαγγελικές υπηρεσίες όλης της χώρας: ανήλικοι παραβάτες συλλαμβάνονται μαζί με τους γονείς τους και οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μόνο που αρκετοί εξ αυτών δεν αλλάζουν νοοτροπία και επιμένουν να επιδίδονται σε ληστείες και κλοπές.