∆ύο νέα πανεπιστηµιακά τµήµατα, ένα Τµήµα Ψυχολογίας, που πριν από πέντε ηµέρες άνοιξε τις πόρτες του για τους φοιτητές, και ένα Τµήµα Κτηνιατρικής, που βρίσκεται υπό σύσταση, ενισχύουν το ακριτικό ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης. Οπως λέει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο γενικός γραµµατέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, έχει ήδη εγκριθεί και αναµένεται το 2026 η δηµιουργία Κτηνιατρικής Σχολής µε έδρα την Ορεστιάδα, εδραιώνοντας το ∆ΠΘ σε παράγοντα ανάπτυξης όχι µόνο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και συνολικά για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Και τονίζει ότι «δηµιουργείται ένα Hub τµηµάτων του αγροδιατροφικού τοµέα, έτσι ώστε σε συνδυασµό και µε την Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης να ενισχύεται ακόµα περισσότερο ο ρόλος της ενιαίας υγείας στη σύγχρονη εποχή: άνθρωπος, ζώα, περιβάλλον».

Η ίδρυση του Πανεπιστηµίου Θράκης πριν από 50 χρόνια αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια δηµιουργίας πολυεδρικού Πανεπιστηµίου στη χώρα και συγκεκριµένα στη Θράκη.

∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο: Εν αναμονή για το «πράσινο φως» για τη δηµιουργία Κτηνιατρικής Σχολής

Οπως εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου, η απόφαση της Συγκλήτου για τη δηµιουργία Κτηνιατρικής Σχολής µε έδρα την Ορεστιάδα θα πρέπει να εξεταστεί και να εγκριθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στην οποία θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία τής υπό ίδρυση σχολής και αφού πρώτα πιστοποιήσει τα κριτήρια της νέας σχολής, όπως το πρόγραµµα, τη σκοπιµότητα και τη βιωσιµότητα, θα ανάψει το «πράσινο φως» προκειµένου να προχωρήσει η νοµοθέτηση. Σύµφωνα µε τον κ. Παπαϊωάννου, είναι ορθή η πρόταση της Συγκλήτου του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης για την επιλογή της Κτηνιατρικής, η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Παιδείας, καθώς η περιοχή έχει ιδιαίτερα µεγάλη πρωτογενή παραγωγή. Από την άλλη, διαπιστώνεται είσοδος ζωονόσων. Και τονίζει ότι η παρουσία ακαδηµαϊκού τµήµατος θα ενισχύσει όλες αυτές τις περιπτώσεις προβληµάτων που δηµιουργούν τα boarder line disease, δηλαδή νοσήµατα που εισέρχονται από γειτνιάζουσες χώρες στην Ελλάδα.

Επίσης, όπως λέει ο γενικός γραµµατέας, οι απόφοιτοι Κτηνιατρικών Σχολών βρίσκουν αµέσως εργασία, καθώς υπάρχει αυξηµένη ζήτηση για το συγκεκριµένο γνωστικό αντικείµενο.

Σηµαντική η παρουσία νέων

«Ο Εβρος αποτελεί είσοδο στην Ευρώπη και για τον λόγο αυτό είναι σηµαντική η παρουσία εκεί νέων ανθρώπων που θα ενισχύσουν την τοπική κοινωνία και θα εισφέρουν στην αύξηση του άµεσου και έµµεσου ΑΕΠ της περιοχής», επισηµαίνει. Ο γενικός γραµµατέας τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη νοµοθετήσει για την ενίσχυση του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου, το οποίο µετατρέπεται σε έναν από τους µεγαλύτερους ακαδηµαϊκούς πυλώνες και γίνεται ένα ισχυρό Πανεπιστήµιο». «Θα τρέξουµε τις διαδικασίες προκειµένου η σχολή να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2026 και να εγκατασταθεί η προσωρινή διοικούσα επιτροπή», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ υπογραµµίζει την ιδιαίτερη ανάπτυξη στην περιοχή µε τα πανεπιστηµιακά τµήµατα σε διάφορες πόλεις, όπως το νέο Τµήµα Ψυχολογίας στο ∆ιδυµότειχο, τονίζοντας ότι, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα δοθούν 2,8 δισ. στην περιοχή, µέχρι το 2030.

H κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ίδρυσης και λειτουργίας Κτηνιατρικής Σχολής στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης στην Ορεστιάδα, εφόσον πάρει θετική έγκριση από την αρµόδια ανεξάρτητη Αρχή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί στη διοίκηση του Ιδρύµατος την ίδρυση νέων τµηµάτων, ενώ προχώρησε και η απορρόφηση άλλων από το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο Ελλάδας. Με βάση το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, το ∆ΠΘ έγινε το τρίτο µεγαλύτερο πανεπιστηµιακό ίδρυµα της χώρας µε νόµο του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, προκειµένου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω και να συµβάλει στην έρευνα και στην καινοτοµία στην περιοχή.

Το νέο Τµήµα Ψυχολογίας του ∆ΠΘ

Ηδη τους πρώτους 102 φοιτητές του νέου Τµήµατος Ψυχολογίας του ∆ΠΘ υποδέχθηκαν στο ∆ιδυµότειχο την περασµένη εβδοµάδα οι πρυτανικές και οι τοπικές αρχές, κηρύσσοντας επίσηµα την έναρξη της λειτουργίας της δοµής. Οι φοιτητές ενηµερώθηκαν για το πρόγραµµα σπουδών του τµήµατος, το οποίο στεγάζεται στο µέχρι πρότινος δηµαρχείο της πόλης. Οπως λέει ο πρύτανης Φώτης Μάρης, «έχουν γίνει πολλά και θα ακολουθήσουν ακόµα περισσότερα µέχρι την ακαδηµαϊκή καθιέρωση του τµήµατος». Ενδεικτικό της ζήτησης που έχει η σχολή είναι ότι η βάση εισαγωγής διαµορφώθηκε στα 15.300 µόρια, που θεωρείται υψηλή βάση για σχολή που λειτουργεί πρώτη φορά, ενώ το σύνολο των θέσεων καλύφθηκαν, παρά το γεγονός ότι η πόλη είναι µακριά από τα µεγάλα αστικά κέντρα. Οι φορείς της περιοχής έχουν υποδεχθεί θερµά τους νέους φοιτητές, καθώς εκτός από την οικονοµική πνοή στην πόλη επιθυµία είναι να παραµείνουν οι νέοι στην περιοχή ακόµα και µετά την απόκτηση του πτυχίου τους.

Επίσης, στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο αναµένεται η κατασκευή του νέου Ερευνητικού Κέντρου στην Ξάνθη και η ίδρυση των Ινστιτούτων του Πανεπιστηµιακού Κέντρου Ερευνας και Καινοτοµίας, σε αντικείµενα αιχµής.

Οπως λένε οι πανεπιστηµιακοί, η θεσµοθέτηση φοιτητικών διαγωνισµών καινοτοµίας και επιχειρηµατικότητας, opendays µε τη συνεργασία επιχειρήσεων, θα βοηθήσει στη διασύνδεση µε την αγορά εργασίας.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»