Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στους θανάτους τεσσάρων βρεφών στην Αμαλιάδα και την εμπλοκή μιας 24χρονης κοπέλας, της Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία φέρεται να συνδέεται με αυτούς.

Η μητέρα του τέταρτου βρέφους που φέρεται να πέθανε στα χέρια της 24χρονης, όπως και άλλα τρία -τα δύο εξ αυτών δικά της-, μίλησε στον ANT1 για την καταγγελία της μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, για τα όσα εκτυλίχθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου του 2021, όταν το μωρό της έχασε τη ζωή του, ενώ το κρατούσε η 24χρονη στην Αμαλιάδα, μίλησε η Κατερίνα.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν κατηγορεί την 24χρονη, τονίζοντας: «Ψάχνω να δω τα αίτια του θανάτου του παιδιού μου, γιατί πολύ απλά δεν είναι τυχαία τέσσερα παιδάκια να φεύγουν τέσσερις αθώες ψυχές στα χέρια της».

Αμαλιάδα: «Το παιδί ήταν ήδη νεκρό πριν πάει στο νοσοκομείο με τα λεγόμενα γιατρών» είπε η Κατερίνα

«Το παιδί είχε απώλεια συνείδησης. Νοσηλευτήκαμε στο Καραμανδάνειο της Πάτρας, όπου έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις. Έγιναν εξετάσεις και στην Αθήνα, που μας είπε ο νευρολόγος να γίνουν. Ήταν όλα πεντακάθαρα. Το μωρό κρατήθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις και παρακολούθηση. Ήταν όλα φυσιολογικά. Βγήκαμε από το νοσοκομείο, ενώ το μωρό ήταν καλά στην υγεία του. Δεν είχε δείξει κάποιο στίγμα στο νοσοκομείο ότι θα μπορούσε να σηκώσει κάποιο πυρετό, ότι θα μπορούσε να κάνει βρογχικά. Πήγαμε στο σπίτι. Μετά από κάποιες ημέρες ζήτησα να μου κρατήσει το μωρό η Ειρήνη για να βγω εκτός σπιτιού.

Μετά από λίγες ώρες παίρνει τηλέφωνο σε κάποιο γνωστό μας άτομο και λέει ότι το παιδί πέθανε. Το άτομο αυτό μας πήρε τηλέφωνο και μας ενημέρωσε με κλάματα ότι η Ειρήνη τού είπε ότι το μωρό πέθανε. Κλείνει το τηλέφωνο ο σύντροφός μου και μιλάει με την Ειρήνη και της λέει "πες μου τι έγινε με το παιδί". Η Ειρήνη απαντάει και λέει "τίποτα αντράκο μου, το παιδί είναι μια χαρά, μην ανησυχείτε". Το παιδί ήταν ήδη νεκρό πριν πάει στο νοσοκομείο με τα λεγόμενα γιατρών.

«Θα περιμένετε έξω, προσπαθούμε να το επαναφέρουμε»

Έφυγα πήγα στο νοσοκομείο με πολύ λίγα λεπτά διαφορά, ούτε πεντάλεπτο. Ρωτάω τους γιατρούς "τι έγινε" και μου λέει "θα περιμένετε έξω, προσπαθούμε να το επαναφέρουμε". Όταν λένε σε μια μάνα, σε έναν άνθρωπο, ότι προσπαθούμε να επαναφέρουμε το παιδί σου, τον άνδρα σου, εννοούμε ότι έχει φύγει από τη ζωή και κάνουμε ανθρώπινες προσπάθειες να τον επαναφέρουμε» περιέγραψε η Κατερίνα.

«Τότε δεν ήθελα να δεχθώ ότι έχει γίνει κάτι, να έχει φύγει από χέρι, γιατί τη γνώριζα χρόνια. Δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι τέτοιο. Στην κηδεία του παιδιού, απ’ ό,τι ακούστηκε μετά από λίγες ημέρες, είπαν πολλά άτομα ότι το κλάμα, η φωνή και όλο αυτό που έβγαλε η Ειρήνη ήταν από τύψεις. Εγώ δεν έδωσα σημασία και είχα μαλώσει με κάποια άτομα γιατί δεν ήθελα να το δεχθώ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για το εάν η 24χρονη επικοινώνησε μαζί της μετά τη χθεσινή της καταγγελία, η μητέρα απάντησε: «Επικοινώνησε και με ρώτησε γιατί λέω αυτά τα πράγματα που λέω και ότι την κατηγορώ ευθέως ότι αυτή σκότωσε το παιδί μου. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι κατηγορώ κάποιον, ούτε ότι κατηγορώ την ίδια ότι σκότωσε το παιδί μου. Το μόνο που είπα ότι έχω υποψίες και ψάχνω να δω τα αίτια του θανάτου του παιδιού μου, γιατί πολύ απλά δεν είναι τυχαία τέσσερα παιδάκια να φεύγουν τέσσερις αθώες ψυχές στα χέρια της».

Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» για την υπόθεση της Αμαλιάδας

«Με αφορμή το νέο περιστατικό που ήρθε στο προσκήνιο, τον θάνατο ενός νέου μωρού στην περιοχή της Αμαλιάδας και τη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πιθανή συσχέτιση της 24χρονης μητέρας που και εκείνη είχε χάσει τα παιδιά της, με διάστημα ενός χρόνου μεταξύ τους στην περιοχή της Αχαΐας, το "Χαμόγελο του Παιδιού" υπενθυμίζει πως:

Σχετικά με την υπόθεση στην περιοχή της Αχαΐας, είχε λάβει ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.

Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό, ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές ώστε να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως μια εκ των αναφορών εστάλη με την ένδειξη "Κατεπείγουσα".

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο, πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.

Τον Δεκέμβριο του 2020 μάς εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε τον χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.

Το 2023 η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την Υπηρεσία. Έκτοτε, οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας.

Για ακόμη μια φορά το "Χαμόγελο του Παιδιού" ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση.

Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχαν δημιουργηθεί ερωτήματα αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών αλλά και των Κοινωνικών Υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της 24χρονης μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στον ρόλο της ως νέα μητέρα.

Το "Χαμόγελο του Παιδιού" τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται. Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι πως "Το Χαμόγελο του Παιδιού" λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία:

Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη.

Είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητεί διέξοδο και βοήθεια.

Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.

Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον αρμόδιο εισαγγελέα της περιοχής όπου έχουμε λάβει την αναφορά.

Ο εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του δήμου και στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης».