Με διαφορά σήµερα τα ακριβότερα ακίνητα που είναι προς πώληση από τα ισχυρά µεσιτικά γραφεία των Sotheby’s International Realty και Engel & Völkers βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πέριξ της Ακρόπολης.

Ακολουθούν το Πόρτο Χέλι, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ υψηλές τιµές έχουν και τα αρχοντικά των βόρειων προαστίων, τα οποία πολλές φορές έχουν τιµές που ξεπερνούν και αυτές των νότιων προαστίων.

Απούλητο το ακίνητο Majestic Athens

Απούλητο παραµένει µέχρι σήµερα ένα από τα πιο εντυπωσιακά ακίνητα, που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ο λόγος για το Majestic Athens, το πενταώροφο κτίριο επί της ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο είναι συνολικής επιφάνειας 2.133 τ.µ. και έχει θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η τιµή του ακινήτου, από τα 55 εκατ. ευρώ που ήταν προ ολίγων µηνών, σήµερα έχει πέσει στα 48 εκατ. ευρώ, ωστόσο ακόµη θεωρείται το ακριβότερο ακίνητο που είναι προς πώληση.

 Το Majestic Athens, το οποίο τώρα ανταγωνίζονται για να το πωλήσουν τα δύο µεγαλύτερα µεσιτικά γραφεία, ανήκε στο παρελθόν στον Γιάννη Τζιβέλη, έναν από τους ισχυρότερους επενδυτές του ελληνικού Χρηµατιστηρίου, που το αγόρασε από Ελληνες οµογενείς.


Στα 48 εκατ. ευρώ είναι αυτή τη στιγμή η τιμή του πενταώροφου κτιρίου Majestic Athens επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Στις προθέσεις του Γιάννη Τζιβέλη ήταν τα καταστήµατα του ισογείου και τα διαµερίσµατα που είχε το ακίνητο να ενοικιαστούν και το ρετιρέ µε την «απόλυτη θέα» θα το κρατούσε για τον ίδιο.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ξέσπασε οικονοµική κρίση, που χτύπησε τον επιχειρηµατία, µε αποτέλεσµα το ακίνητο να βγει σε πλειστηριασµό και εν τέλει το 2019 να περάσει στα χέρια του Αραβα κροίσου Ταχνούν µπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, ο οποίος από τον Μάιο του 2023 το έβγαλε προς πώληση, χωρίς µέχρι στιγµής να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον.

Η βίλα Αzzura της Μυκόνου

Στα ύψη είναι οι τιµές των πολυτελών κατοικιών στο «νησί των ανέµων». Η βίλα µε το όνοµα Αzzura, που έχει βγάλει προς πώληση η Sotheby’s, είναι σίγουρα από τις πιο ακριβές που υπάρχουν στη Μύκονο.

Συγκεκριµένα, πρόκειται για ένα νεόδµητο ακίνητο του 2023, συνολικής επιφάνειας 1.360 τ.µ., του οποίου το κόστος ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ.

Στα 16 εκατ. ευρώ στοιχίζει η βίλα Αzzura στη Μύκονο, συνολικής επιφάνειας 1.360 τ.μ.


Villa Donisha

Στα πιο ακριβά ακίνητα συγκαταλέγεται ακόµη µία παραθαλάσσια βίλα που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Πόρτο Χέλι. Χωρισµένη σε 2 κύριες δοµές, η πολυτελής βίλα έχει πρόσβαση σε µια ακτογραµµή 350 µ. παραλίας. Η Villa Donisha εκτείνεται σε 1.200 τ.µ. και κοστίζει 15 εκατ. ευρώ.

The Dunes Estate, Costa Navarino

Προς πώληση, έναντι 14 εκατ. ευρώ, έχει βγει και το κτήµα The Dunes Estate στο Costa Navarino. Περιλαµβάνει δύο γήπεδα γκολφ, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και σπα. Το οικιστικό του µέρος αποτελείται από πέντε υπνοδωµάτια, συµπεριλαµβανοµένης µιας πολυτελούς κύριας σουίτας, και έξι µπάνια.

Utopia, η επιβλητική βίλα της Εκάλης

Συνολικά 12,9 εκατ. ευρώ κοστίζει η ακριβότερη έπαυλη στα βόρεια προάστια και συγκεκριµένα στην Εκάλη, σε κοντινή απόσταση από πολυτελή εµπορικά κέντρα, εστιατόρια, γκαλερί τέχνης, ιδιωτικά κλαµπ της χώρας και ιδιωτικά διεθνή σχολεία. Είναι συνολικής επιφάνειας 1.489 τ.µ. και περιλαµβάνει 11 υπνοδωµάτια και 12 µπάνια, έναν µεγάλο κήπο, πισίνα και σπα. Στα πλεονεκτήµατα του ακινήτου θα πρέπει να σηµειωθεί ότι ο αγοραστής θα έχει τη δυνατότητα κατασκευής ενός επιπλέον κτιρίου 700 τετραγωνικών µέτρων.

 Elysian View

Το ποσόν των 12.800.000 ευρώ θα πρέπει να διαθέσει όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει το αρχοντικό το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά µέσα στους κήπους του Μουσείου της Ακρόπολης και αποτελεί από µόνο του ένα αξιοθέατο της πόλης. Πρόκειται για ένα ιστορικό ακίνητο, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως το 2021, κρατώντας ωστόσο τα διαχρονικά και νεοκλασικά του στοιχεία.

 Είναι χωρισµένο σε τρία διαφορετικά διαµερίσµατα και είναι συνολικής επιφάνειας 465 τ.µ. Μάλιστα, υπό έκδοση είναι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Το εν λόγω ακίνητο λανσάρεται εδώ και µήνες προς πώληση από τα µεγάλα µεσιτικά γραφεία των Engel & Völkers και της Sotheby’s International Realty, ωστόσο µέχρι στιγµής δεν έχει βρεθεί ο τελικός αγοραστής του, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου.

Στα 12,8  εκατ. ευρώ κοστίζει το αρχοντικό Elysian, που βρίσκεται μέσα στους κήπους του Μουσείου της Ακρόπολης

Villa Grandeur Mykonos

Στα 12 εκατ. ευρώ φτάνει το κόστος της πολυτελούς βίλας, συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.µ., στη Μύκονο, σε ένα οικόπεδο περίπου 13.000 τετραγωνικών µέτρων. Ολο το συγκρότηµα διαθέτει δέκα υπνοδωµάτια µε ιδιωτικό µπάνιο και είναι κατάλληλο για έως και 20 άτοµα. Από άποψη τοποθεσίας, το ακίνητο είναι προσβάσιµο από τη θάλασσα (κατάλληλο για σκάφη αναψυχής), δέκα λεπτά από την πόλη της Μυκόνου.

Έπαυλη του 1915

Στη λίστα µε τα ακριβότερα ακίνητα βρίσκεται και µια µεγαλοπρεπής έπαυλη των 1.070 τ.µ. που χρονολογείται από το 1915, µε κήπο 3.000 τ.µ. και πισίνα. Βρίσκεται στο Στροφύλι, µόλις πέντε λεπτά µε τα πόδια από την καρδιά της Κηφισιάς, και σχεδιάστηκε από Βέλγο αρχιτέκτονα. ∆ιαθέτει συνολικά 8 δωµάτια και το κόστος της φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ.

Οικόπεδο 27 εκατ. ευρώ

Ανάµεσα στα πιο ακριβά ακίνητα που αναζητούν αγοραστή είναι και το τελευταίο διαθέσιµο οικόπεδο στην οδό Πειραιώς, η οποία αποτελεί την πρώην βιοµηχανική «καρδιά» του Λεκανοπεδίου.

∆εν πρόκειται βέβαια για ένα τυχαίο ακίνητο, αλλά για το µεγαλύτερο ελεύθερο οικόπεδο πάνω στην πολυσύχναστη λεωφόρο, συνολικής επιφάνειας 25 στρεµµάτων, και γι’ αυτόν τον λόγο πωλείται έναντι 27 εκατ. ευρώ. Εχει πρόσοψη στη Λεωφόρο Πειραιώς, εγγύτητα σε ακόµα τέσσερις οδούς και απέχει µόλις λίγα λεπτά από το Μετρό.

Η έκταση περιλαµβάνει διατηρητέο κτίριο µε καµινάδα 1.153,62 τ.µ., το οποίο µπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της σχεδιαζόµενης ανάπλασης, καθώς σε αυτό επιτρέπονται πολιτιστικές εγκαταστάσεις και χώροι συνάθροισης και αναψυχής.

Στα 12,9 εκατ. ευρώ η επιβλητική βίλα Utopia στην Εκάλη


Στο οικόπεδο υπάρχει δυνατότητα να χτιστούν βιοµηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαµηλής και µέσης όχλησης, κατοικίες και επαγγελµατικοί χώροι, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις. Επίσης, δύναται να δηµιουργηθούν εµπορικά γραφεία, τράπεζες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Πρόκειται για το σηµείο στην οδό Πειραιώς όπου στην απέναντι πλευρά αναπτύσσεται το φιλόδοξο project αστικής ανάπλασης από τη Noval Property. Συγκεκριµένα, στην Πειραιώς 252 βρίσκεται η µεγάλη έκταση των 72,57 στρεµµάτων η οποία θα µεταµορφωθεί σε έναν σύνθετο τουριστικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, εµπορικό και επιχειρηµατικό πόλο µε βιώσιµο χαρακτήρα.

Φιλέτο στο Πόρτο Χέλι

Σε πεντάστερο προορισµό έχει εξελιχθεί την τελευταία πενταετία το δηµοφιλές θέρετρο της Πελοποννήσου, το Πόρτο Χέλι, όπου σε µία «χρυσή» ακτογραµµή έχει συγκεντρωθεί η εγχώρια και η διεθνής οικονοµική ελίτ.

Γι’ αυτόν τον λόγο τα ελάχιστα διαθέσιµα οικόπεδα που διαθέτει πλέον κοστίζουν «χρυσάφι» και χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί το ότι oi Engel & Völkers πωλούν παραθαλάσσια έκταση των 10.813 τ.µ., που µπορεί να χρησιµοποιηθεί για οικιστική χρήση, έναντι 20 εκατ. ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής