Στην άρση του καθεστώτος προστασίας των δυο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» στην υπόθεση της Novartis, προχώρησε νωρίτερα η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος

Όπως προκύπτει από το έγγραφο που υπογράφεται από τον Επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ελένη Παπαδοπούλου, τα πραγματικά στοιχεία των περίφημων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis που είχαν τις κώδικες ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η Μαρία Μαραγγέλη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Μαρία Μαραγγέλη εντάχθηκε σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017, ενώ το επόμενο έτος φόρεσε «κουκούλα» και ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Το έγγραφο αναφέρει:

«Σε συνέχεια της με αρ 1987/2024 παραγγελίας του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της με αρ πρωί. 2081/2024 παραγγελίας σας, σας γνωρίζω ότι εξέδωσα τις με αρ. ΑΠ 7 και 8/2024, αντίστοιχα, διατάξεις άρσης των με αρ 12/2017 και 1/2018 διατάξεων του πρώην επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς που αφορούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης”.

Σας επισυνάπτω αντίγραφα των ως άνω διατάξεων και σας γνωρίζω ότι τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων είναι Μαρία ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ του Κλεάνθη … και Φιλίστωρ ΔΕΣΤΕΜΠΑΣΙΔΗΣ του Χαραλάμπους…».

eggrafo5



Να σημειωθεί ότι κατά του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων είχαν στραφεί τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Τα πρώην στελέχη της Novartis Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη είχε καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή. Μάλιστα, ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης, καταθέτοντας το 2019 στην προανακριτική επιτροπή τους είχε κατονομάσει ως τα πρόσωπα που βρίσκονταν πίσω από τα κωδικοποιημένα ονόματα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Ποιοι είναι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»

Από την αρχή της υπόθεσης, οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι επρόκειτο για άτομα που είχαν εσωτερική σχέση με τη θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα.

Η Μαρία Μαραγγέλη είχε εργαστεί κοντά στον τότε επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Φρουζή, ενώ ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, πρώην στέλεχος της εταιρείας, είχε αντιμετωπίσει νομικές εκκρεμότητες για άλλες υποθέσεις, οι οποίες ήρθαν στο φως τον Ιανουάριο του 2023.