Ένα μεγάλο σκάνδαλο στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος φέρεται πως έχει ξεσπάσει, σύμφωνα με όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας από την έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. Υψηλόβαθμοι ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος φέρεται να διακινούσαν, με τις «ευλογίες» τους, τεράστια ποσά σε νυχτερινά κέντρα της Πάτρας, που φαίνεται να ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.

Η Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» διαπίστωσε ότι τα λεφτά έκαναν φτερά από τα «ταμεία» της Καθολικής Εκκλησίας και «επενδύονταν» από επιχειρηματίες σε κέντρα διασκέδασης. Η Αρχή ενημερώθηκε από τις τράπεζες για «ύποπτες» κινήσεις και ξεκίνησε ενδελεχή έλεγχο ακολουθώντας τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος, προκειμένου να εντοπιστούν οι παραλήπτες. Η τελευταία υπόγεια διαδρομή που εντοπίστηκε αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Από την πλευρά της, η Καθολική Εκκλησία δεν έχει προς το παρόν κάποια ενημέρωση για τις «επενδύσεις» των καθολικών ιερέων. «Μετά τα δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος “μαύρου χρήματος” στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει. Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος» λέει η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος.

*Διαβάστε ακόμα: Σκάνδαλο Καθολικής Εκκλησίας: "Ιερές επενδύσεις" στον τζόγο - Πώς νυχτερινά κέντρα της Πάτρας έκοβαν τιμολόγιο στην Επισκοπή Σύρου - Ο επιχειρηματίας και η γυναίκα που εμπλέκονται

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d551m32zod5d)



Καθολική Εκκλησία: Οι αποκαλύψεις για σχέσεις επιχειρηματιών-φαντάσματα 

Ο ένας εκ των επιχειρηματιών είχε και στο παρελθόν σοβαρή εμπλοκή σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, ενώ φέρεται να σχετιζόταν και πάλι με το χώρο της Εκκλησίας, όχι όμως της Καθολικής. Ωστόσο, επιχειρηματίες της Πάτρας περιγράφουν κάποιους από τους εμπλεκόμενους ως επιχειρηματίες-φαντάσματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του tempo24.news, φέρεται να ξεπλήρωσαν με τα λεφτά από το «παγκάρι» της Καθολικής Εκκλησίας ακόμα και χρέη επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη νυχτερινή διασκέδαση και είχε συσσωρεύσει χρέη χιλιάδων ευρώ σε στοιχηματισμό σε πρακτορεία της Πάτρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα χρέη εξοφλήθηκαν με τέσσερα εμβάσματα, τα οποία κάλυψε η Καθολική Μητρόπολη της χώρας. Πρόκειται μάλιστα για εμβάσματα τα οποία ανέρχονταν σε ποσά από 10.000 έως 15.000 ευρώ. Για το σκάνδαλο φέρεται να έχει ενημερωθεί και η Αγία Έδρα στο Βατικανό.


Το χρονικό και η διαδρομή του χρήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοποννήσος», ο επιχειρηματίας είναι ένας 60χρονος που φέρεται να κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και τα δύο τελευταία χρόνια διέμενε μόνιμα στην Πάτρα, έχοντας αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα στο χώρο της νύχτας είτε ως μέτοχος είτε ως διαχειριστής κέντρων διασκέδασης, καταβάλλοντας μερίδιο στους ιδιοκτήτες. Η εμπλοκή του στη νυχτερινή ζωή της πόλης ξεκίνησε από επιχείρηση που βρίσκεται σε γνωστό πεζόδρομο και επεκτάθηκε με την παρουσία του σε τουλάχιστον δύο καταστήματα, στο Ρίο και στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Όπως μετέφεραν στην εφημερίδα άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αποτελούσε «κοινό μυστικό» η σχέση που διατηρούσε ο 60χρονος με ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι λόγοι της «χρηματοδότησής» του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 60χρονος είχε ιδιαίτερο πάθος με τον τζόγο και γι’ αυτό συνήθιζε να στοιχηματίζει ποσά χιλιάδων ευρώ επισκεπτόμενος πρακτορεία στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή του Ρίου. Πληροφορίες θέλουν κάποια από τα εμβάσματα, προερχόμενα από την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος, να κατευθύνθηκαν για την εξόφληση χρεών εξαιτίας της αδυναμίας του να τζογάρει.

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, η υπόθεση ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν μεγάλα χρηματικά ποσά έφευγαν από συγκεκριμένους λογαριασμούς που χειρίζονταν οι δύο υψηλόβαθμοι ιερείς και κατέληγαν σε λογαριασμούς συγκεκριμένων ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, με αποτέλεσμα να φαίνονται ως επενδύσεις σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Την Αρχή, με επικεφαλής τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ενημέρωσαν τραπεζικά ιδρύματα, όταν εντόπισαν κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών που θεωρήθηκαν ύποπτες.

Το επόμενο βήμα για την Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» ήταν να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο αξιοποιώντας όλα τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να χαρτογραφήσει την υπόγεια διαδρομή και να εντοπίσει τον πραγματικό αριθμό των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.