Μόνο η εισαγγελική έρευνα και παρ’ ελπίδα ο χρόνος μπορεί να δείξουν αν έχουμε να κάνουμε με έναν άγγελο ή έναν διάβολο. Η 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου έγινε ξανά το πρόσωπο των ημερών, καθώς η ιστορία της έχει σοκάρει εκ νέου το πανελλήνιο. Ηταν πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου, όταν η 24χρονη αιχμαλώτιζε τα φλας μετά τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της, της αβάπτιστης Μαρίας-Φρειδερίκης.


Νεκρά βρέφη σε Αμαλιάδα και Κάτω Αχαϊα: Κρίσιμα στοιχεία που ανασύρονται από το παρελθόν 

Η υπόθεση της Αμαλιάδας και της Κάτω Αχαΐας έχει συνειρμικά και συλλογικά συνδέσει την εν λόγω ιστορία με την υπόθεση της Πάτρας, της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία τούτες τις ημέρες δικάζεται ως προς το σκέλος των θανάτων της 6 μηνών Ιριδας και της 3,5 ετών Μαρίας-Ελένης (Μαλένας) Δασκαλάκη. Πέρα από την πολυεπίπεδη έρευνα που διενεργείται έπειτα από ρητή εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Νίκου Νικολάου, υπάρχουν κρίσιμα στοιχεία που ανασύρονται από το παρελθόν της ίδιας της πρωταγωνίστριας της υπόθεσης. Η Ειρήνη Μουρτζούκου, το κοινό πρόσωπο στην υπόθεση των θανάτων τεσσάρων μωρών (δύο δικών της, δύο φίλων της), από την ηλικία των 7 ετών φαίνεται πως ανέβαινε έναν ανείπωτο Γολγοθά, ο οποίος μέχρι και σήμερα φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει.


Η 24χρονη μεγάλωσε σε σκληρό περιβάλλον

Η ιστορία ξεκινά στη Δυτική Αχαΐα και συγκεκριμένα στην Κάτω Αχαΐα. Εκεί η 24χρονη μεγαλώνει σε ένα πολύ σκληρό περιβάλλον, με σημείο αναφοράς τη μητέρα της. Σύμφωνα με τις δικές της αναφορές, η μητέρα της ήταν ως επί το πλείστον απούσα. Ενα πρόσωπο «αερικό», που φέρεται να μην έδινε τη δέουσα προσοχή στις δύο µεγαλύτερες κόρες της και έπειτα στα δύο αγόρια της. Από εκείνη την εποχή η µητέρα φέρεται να έδειχνε ένα σκληρό πρόσωπο απέναντι στην Ειρήνη. Το κορίτσι φαίνεται πως υπέµενε κακοποιήσεις και ξυλοδαρµούς, ενώ τονίζεται πως εξωθείτο στην εργασία. «Η µητέρα µου είχε στο µυαλό της τον… καφέ και το τσιγάρο. Για εµάς, η µόνη της έννοια ήταν να µας στείλει για δουλειά ή να µας βαρέσει!», παραδέχτηκε σε προ µηνών συνέντευξή της η Ειρήνη.

Σύµφωνα µε τις µαρτυρίες, σε ηλικία 14 ετών, περί το 2014, η Ειρήνη Μουρτζούκου βίωσε για πρώτη φορά το άγγιγµα του θανάτου. Εκείνος εµφανίστηκε µεταξύ των µελών της οικογένειάς της όταν σε ηλικία 18 µηνών το τέταρτο κατά σειρά -γνωστό- παιδί της µητέρας της Ειρήνης έχασε τη ζωή του, κατά πάσα πιθανότητα από λοίµωξη του αναπνευστικού στο Νοσοκοµείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το χτύπηµα ήταν βαρύ για όλους µέσα στην οικογένεια της Ειρήνης. Η 14χρονη τότε ένιωσε µέσα της κάτι να «σπάει». Ισως ενδόµυχα να κατηγορεί την αδιαφορία της µητέρας της για τον χαµό της αδελφής της, Ζωής-Ηλιάνας, η οποία εξέπνευσε µπροστά στα µάτια της.

Ως πρωτότοκο τέκνο (τουλάχιστον στη γνωστή και συγκεντρωµένη οικογένεια), η Ειρήνη ήταν εκείνη που έβγαινε µπροστά και συγκρουόταν µε τη µητέρα της. Σε ηλικία 15 ετών όµως έφτασε στο µη παρέκει, φεύγοντας από το σπίτι της οικογένειας. Ηταν Αύγουστος του 2015 όταν δηλώθηκε η εξαφάνιση της Ειρήνης Μουρτζούκου. Το Α.Τ. Κάτω Αχαΐας ενηµέρωσε το «Χαµόγελο του Παιδιού», ωστόσο µέχρι και την έκδοση του σχετικού σήµατος αναζήτησης αγνοούµενου η Ειρήνη επέστρεψε στο σπίτι. Ο «Ρινάκος», όπως µεταξύ φίλων θέλει η Ειρήνη να αποκαλείται, µεγάλωσε µε στήριγµα έναν πατέρα ο οποίος στα 16 της χρόνια έµαθε πως δεν ήταν ο βιολογικός της. Ακόµα ένα πεδίο σύγκρουσης µε τη µητέρα της ήταν η πραγµατική ταυτότητα του βιολογικού της πατέρα. Μέσα στα χρόνια και παρά τις πιέσεις της 24χρονης προς τη µητέρα της, δεν έχει µάθει ακόµη ποιος είναι ο πραγµατικός της πατέρας.

Μάλιστα, κατηγορεί τη µητέρα της πως είχε υποδείξει σε διαφορετικά διαστήµατα δύο άνδρες ως πραγµατικούς πατεράδες της. Παρά την καλή της θέληση, την εµπιστοσύνη που έδειξε στις υποδείξεις της µητέρας της και την προσπάθειά της να συνδεθεί µε εκείνους, απεφάνθη πως η µητέρα της δεν της έλεγε την αλήθεια. Από εκείνη την εποχή και έπειτα, τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Τα πράγµατα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και µέσα στην τριετία από το 2017 έως το 2020, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, το «Χαµόγελο του Παιδιού» λάµβανε διαδοχικές αναφορές για την τραγική κατάσταση στην οποία διαβιούσε η οικογένεια της Ειρήνης. Μάλιστα, µία από αυτές τις αναφορές διαβιβάστηκε στις Αρχές ως «κατεπείγουσα».

Η µητέρα αδυνατούσε να συντηρήσει τα παιδιά της (το 2019 γεννήθηκε και το δεύτερο αγοράκι της µητέρας), ενώ πίεζε συχνά τα µεγαλύτερα (την Ειρήνη, την κατά τέσσερα χρόνια µικρότερη αδελφή της και τον κατά επτά χρόνια µικρότερο αδελφό της) να βγουν στο µεροκάµατο. Πέρα από την Ειρήνη, τα άλλα δύο παιδιά ήταν ανήλικα.


Το νέο κεφάλαιο στη ζωή της Ειρήνης

Με τη συµπλήρωση των 20 χρόνων ζωής της, η Ειρήνη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Ούσα αυτόνοµη πλέον, αρχίζει να χαράσσει την πορεία της µε διαφορετικό πρόσηµο. Με πιο σαφείς πλέον αναφορές ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισµό αλλά και τον προσδιορισµό του φύλου της, ξεκινάει την ενήλικη ζωή της µε τη χρήση αλκοόλ, αλλά και κάνναβης, όπως φέρεται η ίδια να υποστήριξε µιλώντας στη σηµερινή δικηγόρο της, Βούλα ∆ηµητριάδου. Οπως µετέφερε όµως η συνήγορός της, η Ειρήνη παραδέχτηκε πως η χρήση των άνω ουσιών ήταν περιστασιακή. Ανά τακτά χρονικά διαστήµατα αλλάζει συντρόφους, ενώ κατά καιρούς µετακινείται από την Κάτω Αχαΐα στην Αµαλιάδα και πίσω. Φιλοξενείται κατά καιρούς από διάφορα πρόσωπα του κοινωνικού περίγυρού της.

Τον Φεβρουάριο του 2021 βρίσκεται στην Κάτω Αχαΐα και στη στενή της φίλη Κ.Ρ. Στις 4 του µήνα, η κοπέλα ζητά από την Ειρήνη να φυλάξει για ένα βράδυ το 6 µηνών παιδάκι της, προκειµένου να βγει ραντεβού. Επειτα από αλληλουχία αντικρουόµενων, ως προς τις µαρτυρίες, περιστατικών, το µωράκι καταλήγει στο Καραµανδάνειο. Σύµφωνα µε το ιατροδικαστικό πόρισµα, διαπιστώθηκε ως γενικό εύρηµα η διάµεση πνευµονίτιδα.

Στα τέλη του 2021 η Ειρήνη συνάπτει µια πρόσκαιρη σχέση µε έναν άνδρα. Οπως αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της για την εγκυµοσύνη της, «δεν ήθελα πολλά-πολλά, έτυχε να γίνει και ήθελα ένα παιδί στη ζωή µου». Την 1η Ιουνίου του 2022 φέρνει στον κόσµο τη Ζωή-Ιωάννα (όπως επιθυµούσε να τη βαπτίσει µετέπειτα), ωστόσο 19 ηµέρες µετά η µικρούλα χάνει τη ζωή της. Το µωρό µεταφέρθηκε µε ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας και φέρεται να «έσβησε» κατά τη διακοµιδή. Το ιατροδικαστικό πόρισµα «µίλησε» και πάλι για διάµεση πνευµονίτιδα.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και στις αρχές του 2023. Συνάπτει και πάλι πρόσκαιρη σχέση και φέρνει στη ζωή αγνώστου πατρός τέκνο. Η Μαρία-Φρειδερίκη, όπως επιθυµούσε να την ονοµάσει, παρουσιάζει κάποιου είδους κρίση στα µέσα του Σεπτεµβρίου. Μεταφέρθηκε στο Καραµανδάνειο και από εκεί ξεκινά ένας µαραθώνιος ιατρικών εξετάσεων λόγω του βεβαρηµένου ιστορικού. Το παιδί µεταφέρεται στο Παίδων «Αγία Σοφία» και εµφανίζει επιληπτικά επεισόδια. Τα ξηµερώµατα της 17ης Οκτωβρίου τελείται η τελευταία πράξη του έργου. Επειτα από νέα κρίση και υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, σε ηλικία µόλις 2 µηνών η Μαρία-Φρειδερίκη ξεψυχάει, ύστερα από 33 ηµέρες νοσηλείας.

Στο πόρισµα γίνεται αναφορά περί αιφνίδιου θανάτου νεογνού, παθολογικής αιτιολογίας, µε ιστορικό επιληψίας. Το τελευταίο περιστατικό αφορά στον 15 µηνών Παναγιώτη. Η µητέρα του, η Κ.Π., και η Ειρήνη βρίσκονταν στο σπίτι της πρώτης στις 5 Αυγούστου του 2024, στην Αµαλιάδα. Ο µικρούλης Παναγιώτης εντελώς ξαφνικά, σύµφωνα µε τις µαρτυρίες, παρουσιάζει προβλήµατα στην αναπνοή. Η Ειρήνη φέρεται να επιχειρεί ΚΑΡΠΑ, την οποία διδάχθηκε κατά την παραµονή της στο νοσοκοµείο για τη νοσηλεία της δεύτερης κόρης της. Η Κ.Π. καλεί έναν γείτονα και µε ίδια µέσα φτάνουν στο Νοσοκοµείο Αµαλιάδας.

Σύµφωνα µε τη µητέρα, αλλά και την Ειρήνη, το παιδί ήταν ζωντανό µέχρι που το παρέδωσαν στους γιατρούς. Γιατροί και νοσηλευτές πασχίζουν να το επαναφέρουν και λίγο αργότερα ενηµερώνουν τη µητέρα πως ο 15 µηνών Παναγιώτης εξέπνευσε. Μέχρι στιγµής τα αίτια θανάτου παραµένουν απροσδιόριστα.


Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής: «Όλοι θέλουν να χυθεί άπλετο φως»

Φρένο στους ασυγκράτητους συνειρµούς του κοινού επιχειρεί να βάλει ο ιατροδικαστής δρ Γρηγόρης Λέων, καθώς είναι εύλογες οι αυθόρµητες συνδέσεις της νέας σοκαριστικής υπόθεσης µε αυτήν της Πάτρας.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τι µπορεί να κρύβει η νέα αυτή ιστορία, ωστόσο εµµέσως προτρέπει σε αναµονή των αποτελεσµάτων των όποιων εξετάσεων και των ερευνών. «∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι πρόκειται για θανάτους τεσσάρων παιδιών, για τα οποία µέχρι στιγµής, απ’ ό,τι έχει αναδειχθεί στον δηµόσιο διάλογο, δεν έχουµε σαφείς αιτίες θανάτου. Αυτό µετά βεβαιότητας από µόνο του απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση», είπε αρχικά µε νόηµα. «Με αυτά που έχουν καταγραφεί στις εκθέσεις, όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοικτά», τόνισε και συµπλήρωσε κάνοντας ειδική µνεία στους πρωταγωνιστές αυτής της τραγικής ιστορίας, οι οποίοι ευτυχώς επιθυµούν άπαντες να λάµψει η όποια αλήθεια. «Εξάλλου, απ’ ό,τι βλέπω, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, οι “συµµετέχοντες” σε αυτή την υπόθεση επιθυµούν να χυθεί άπλετο φως. Τόσο η µητέρα, η οποία βρέθηκε δίπλα στα παιδιά όταν χάθηκαν, όσο και οι µητέρες των άλλων δύο παιδιών, αλλά πολύ περισσότερο οι εισαγγελικές Αρχές θέλουν να διευκρινίσουν πλήρως τις λεπτοµέρειες για τον θάνατο των τεσσάρων παιδιών», είπε στα «Παραπολιτικά».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά