Διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Κοζάνης, νοσηλεύεται ένας από τους 14 επισκέπτες ξενώνα στο Λιμνοχώρι Φλώρινας.

Πολλοί κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ ο υπεύθυνος της επιχείρησης κρατείται στην Ασφάλεια Αμυνταίου και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56rtfv07fy9)

Φλώρινα: Ο ένας μετά τον άλλον κατέρρεαν οι ένοικοι του ξενώνα

Γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα, οι ένοικοι του πλήρως ανακαινισμένου πετρόχτιστου ξενώνα στο Λιμνοχώρι Φλώρινας, άρχισαν να νιώθουν δυσφορία.

Από την εισροή μονοξειδίου του άνθρακα στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους του καταλύματος, μέσω του κεντρικού συστήματος θέρμανσης και οι 14 επισκέπτες κατέρρευσαν ο ένας μετά τον άλλον.

Oι διασώστες έσπαγαν τα τζάμια για να βγάλουν τον κόσμο έξω

Οι διασώστες έσπασαν τα τζάμια στα δωμάτια του ξενώνα για να απεγκλωβίσουν τους ενοίκους 

Εννέα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Φλώρινας. Άλλοι πέντε στο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, εκ των οποίων ο ένας, 55 ετών, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ένας 55χρονος

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του STAR Μαίρη Τζώρα, τα επόμενα δύο 24ωρα είναι κρίσιμα για τον 55χρονο, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας παραμένει για νοσηλεία η σύζυγος του 55χρονου.

Το ζευγάρι είχε ταξιδέψει από την Πάτρα για να περάσει το τριήμερο στο Λιμνοχώρι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56pjv2294f5)

Ο ξενώνας σφραγίστηκε και όλοι περιμένουν τον πραγματογνώμονα, ο οποίος θα κάνει αυτοψία στον χώρο ώστε να δοθούν απαντήσεις στο τι έφταιξε και 14 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, ο ειδικός θα εξετάσει λεπτομερώς τις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν στο κτίριο και θα προσπαθήσει να διαπιστώσει εάν υπήρχαν κακοτεχνίες και διαρροές από το σύστημα θέρμανσης.

Οι παρατυπίες στον ξενώνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Αλεβιζοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o ξενώνας είχε άδεια λειτουργίας. Βέβαια πλέον δεν χορηγείται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων που γνωρίζαμε παλιότερα. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, όμως, είχε γνωστοποιήσει κανονικά ως όφειλε, την έναρξη λειτουργίας του ξενώνα - ο οποίος είναι μικρής δυναμικότητας 14 κλινών - στην πλατφόρμα του notifybusiness.gov.gr.

Ωστόσο, ταυτόχρονα διαφήμιζε την καφετέρια και το εστιατόριο, που λειτουργούσαν στο κατάλυμα κι όταν έγινε έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

Μόλις πριν από δέκα μέρες, λοιπόν, επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα. Το ένα 8.000 ευρώ, που αφορούσε στην ανάρτηση αναληθών στοιχείων στην πλατφόρμα για το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και το άλλο 2.000 ευρώ, επειδή το κατάστημα αυτό λειτουργούσε χωρίς να έχει γίνει προηγούμενη γνωστοποίηση στην πλατφόρμα, όπως απαιτείται από τον νόμο.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επισκεπτών

Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων επισκεπτών, η αδιαθεσία ξεκίνησε όταν ενεργοποιήθηκε λόγω χαμηλής θερμοκρασίας η εσωτερική θέρμανση.

Οι ένοικοι ένιωσαν ότι κάτι δεν πάει καλά και ενημέρωσαν τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου.

Όπως διαπιστώθηκε, η δηλητηρίαση προκλήθηκε από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.

«Σε εμάς ήρθαν 9 άτομα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, είχαν απώλεια συνείδησης, τάση για έμετο και κακουχία. Έγιναν όλες οι εξετάσεις, χορηγήθηκε οξυγόνο. Πριν από μια ώρα περίπου πήραν όλοι εξιτήριο», αναφέρει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργος Μάντσος.

«Αισθανθήκαμε κάτι, είπε η μια κοπέλα, η παθούσα. Αλλά ήταν καλά», περιγράφει κάτοικος.

«Την Παρασκευή που ήρθα να πιω καφέ το απόγευμα το μαγαζί μύριζε. Αέριο. Και λέω μυρίζει και μου λένε έτσι κι έτσι. Βάλαμε το αέριο μου λένε, τίποτε άλλο», προσθέτει, άλλος.

Στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαϊδας και αστυνομικοί από τη Φλώρινα, προχώρησαν σε αυτοψία στους χώρους του ξενοδοχείου, οι οποίοι σφραγίστηκαν μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Το χρονικό της δηλητηρίασης στη Φλώρινα

Όλα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου όταν οι επισκέπτες του ξενοδοχείου αισθάνθηκαν αρχικά ζαλάδες και ίλιγγο. Μετά τις 12 κάποιοι λιποθύμησαν.

Όσο περνούσαν οι ώρες τα συμπτώματα έγιναν πιο έντονα. Κάποιοι λιποθύμησαν και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά. Στο δωμάτιο όπου διέμενε το ζευγάρι από την Πάτρα, οι πυροσβέστες έσπασαν τα παντζούρια και τα παράθυρα που ήταν κλειστά, προκειμένου να μπουν.

Κι ενώ είχαν απομακρυνθεί οι ζαλισμένοι ένοικοι, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι από ένα δωμάτιο δεν απαντούσε κανείς. Εισέβαλαν τότε από την μπαλκονόπορτα και αντίκρισαν λιπόθυμο ένα ζευγάρι.

Ο 48χρονος λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις και έπεσε πίσω από την πόρτα. Στην προσπάθεια τους να τον απεγκλωβίσουν οι πυροσβέστες σήκωσαν το παντζούρι και έσπασαν το τζάμι της μπαλκονόπορτας.

«Ήρθαν εννέα άτομα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, είχαν απώλεια συνείδησης, τάση για έμετο και κακουχία. Γίνανε όλες οι εξετάσεις εργαστηριακές, τους χορηγήθηκε οξυγόνο, τους βαστήξαμε μέχρι πριν μία ώρα περίπου προληπτικά όπου πήραν όλοι εξιτήριο», είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Φλώρινας, Γιώργος Μάντσος.

Ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη περιέγραψε στην ΕΡΤ ότι αρχικά θεώρησαν πως πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, αλλά άνοιξαν τα παράθυρα και αισθάνθηκαν καλύτερα.


Τα σενάρια για τα αίτια της δηλητηρίασης

Το ξενοδοχείο ήταν κλειστό για αρκετό καιρό και έπειτα από πλήρη ανακαίνιση άνοιξε στις 13 Σεπτεμβρίου. Είχε καινούριο λέβητα αερίου.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στον σωλήνα διαφυγής των αερίων από την καύση στον λέβητα που είχε τοποθετηθεί χαμηλά στο κτίριο και ενδεχομένως τα αέρια αυτά να μπήκαν στο σύστημα εξαερισμού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης έκανε λόγο για ολέθριο λάθος του κατασκευαστή του ξενοδοχείου το οποίο άνοιξε πρόσφατα.