Για το περιστατικό με τις λιποθυμίες από αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα σε ξενώνα στη Φλώρινα, εξηγώντας γιατί είναι επικίνδυνο, μίλησε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

«Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άχρωμο και άοσμο και έτσι ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία του στο χώρο, παρ'όλα αυτά έχει μία φοβερή συγγένεια με το αίμα μας, δηλαδή διώχνει το οξυγόνο 200 φορές έλκεται παραπάνω από ότι το οξυγόνο » εξήγησε αρχικά ο κ. Γαλεντέρης για τα όσα έγιναν στη Φλώρινα.

«Άμέσως μόλις το εισπνεύσει το άτομο αρχίζουν τα συμπτώματα και είναι άμεσες οι συνέπειες στα όργανα, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

«Ο χρόνος αντίδρασης είναι λίγος, από τις πρώτες εισπνοές ξεκινάνε οι βλάβες» ανέφερε ο κ. Γαλεντέρης, συνιστώντας προσοχή τόσο στους πολίτες όσο και στους ιδιοκτήτες ανάλογων μονάδων.

«Είναι άοσμο, νεκρώνονται τα κύτταρα και οι άνθρωποι, συνήθως, πεθαίνουν στον ύπνο τους. Έτσι αν δεν υπάρχει κάποια εμφανής διαρροή δεν γίνεται αντιληπτό, παρά μόνο μετά στην νεκροτομή. Στην περίπτωση της Φλώρινας οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν ότι κάτι συνέβαινε λάθος και αντέδρασαν σωστά και ανοίξαν τα παράθυρα» κατέληξε ο κ. Γαλεντέρης.

Ενώ σχετικά με την πορεία της υγείας του 48χρονου που νοσηλεύεται ανέφερε πως έχει υποστεί βλάβες που ίσως να μην είναι αναστρέψιμες.

Φλώρινα: Χωρίς άδεια το ξενοδοχείο

Το ξενοδοχείο λειτουργούσε χωρίς άδεια ενώ λίγες ημέρες πριν το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΤ βεβαίωσε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και τη σχετική απόφαση υπέγραψε η ίδια η προϊσταμένη, σύμφωνα με το Kozanimedia.gr.

Ενήμερη για το θέμα είναι και η Π.Ε. Φλώρινας, όπως τόνισε στο ίδιο μέσο ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Τάσκας, σημειώνοντας πως κλιμάκιο του υγειονομικού επισκέφθηκε την ξενοδοχειακή μονάδα και ήταν κλειστή, χωρίς δυνατότητα ελέγχου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56rtfv07fy9)