Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα (28/10) οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

28η Οκτωβρίου - Θεσσαλονίκη: Στις 11 ξεκινάει η στρατιωτική παρέλαση 

Η παρέλαση στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων θα ξεκινήσει στις 11.00 στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Την παρέλαση θα παρακολουθήσει και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας.

Νωρίτερα, στις 10.30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώον του Γ' Σώματος Στρατού.

Ο πιλότος που θα πετάξει με μαχητικό και θα «σκίσει» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Στην παρέλαση και φέτος τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψει η εντυπωσιακή εμφάνιση του πιλότου της Ομάδας Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τον ρόλο του πιλότου επίδειξης φέτος αναλαμβάνει ο σμηναγός Γιώργος Σωτηρίου, ο οποίος θα εκτελέσει ακροβατικούς ελιγμούς ακριβείας. 

Ο  σμηναγός (Ι) Γεώργιος Σωτηρίου είναι πιλότος επίδειξης στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων F-16 «ΖΕΥΣ». Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006 και τοποθετήθηκε το 2012 στην 115 Πτέρυγα Μάχης με αεροσκάφη F-16 Block 52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 343 Μοίρα και έχει καταγράψει πάνω από 1800 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 1500 σε F-16.

Όσον αφορά στο αεροσκάφος που θα χρησιμοποιηθεί, πρόκειται για ένα F-16C Block 52+, το μοναδικό μαχητικό επίδειξης παγκοσμίως που πραγματοποιεί ελιγμούς με CFTs.


28η Οκτωβρίου: Στις 11 η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Στις 11:00 ξεκινάει στο Σύνταγμα η παρέλαση των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσκόπων και οδηγών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

*Διαβάστε ακόμα: 28η Οκτωβρίου: Στις 11 ξεκινάει η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Παρούσα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Νωρίτερα, θα τελεστεί δοξολογία στη Μητρόπολη της Αθήνας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον υπουργό Παιδείας, εκπροσώπους της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης και εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμα, στεφάνια θα καταθέσουν ο περιφερειάρχης Αττικής, ο δήμαρχος Αθηναίων και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.


28η Οκτωβρίου: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί στην Αθήνα

Σε ισχύ έχουν τεθεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Η μέγιστη διάρκεια της παρέλασης είναι 60 λεπτά.

Στον Δήμο Αθηναίων η κυκλοφορία των οχημάτων, θα διακοπεί ως εξής:

Από ώρα 09.00 μέχρι το πέρας της παρέλασης:

- Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Λεωφ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Λεωφ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
- Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών (Δοξολογία), από ώρα 06.00 μέχρι το πέρας της δοξολογίας:

- Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα ανοιχτών επισκέψεων σε πλοία του πολεμικού ναυτικού και συγκεκριμένα από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα: Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται ελλιμενισμένα η Φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΒΛΑΧΑΚΟΣ και το Υποβρύχιο ΜΑΤΡΩΖΟΣ.
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.