Στις 11.00 το πρωί θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Την παρέλαση θα παρακολουθήσει και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας.

Νωρίτερα, στις 10.30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώον του Γ' Σώματος Στρατού.


28η Οκτωβρίου: Ο σμηναγός Γιώργος Σωτηρίου θα «σκίσει» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης με το θρυλικό Spitfire MJ755 

Στην παρέλαση και φέτος τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψει η εντυπωσιακή εμφάνιση του πιλότου της Ομάδας Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας.  Στον ουρανό της Θεσσαλονίκης θα πετάξει το θρυλικό Spitfire MJ755 σε ζεύγος με ένα F16. 

Τον ρόλο του πιλότου επίδειξης φέτος αναλαμβάνει ο σμηναγός Γιώργος Σωτηρίου, ο οποίος θα εκτελέσει ακροβατικούς ελιγμούς ακριβείας και θα μεταφέρει και το καθιερωμένο μήνυμα σε όλους τους Έλληνες. 

Ο σμηναγός (Ι) Γεώργιος Σωτηρίου είναι πιλότος επίδειξης στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων F-16 «ΖΕΥΣ». Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006 και τοποθετήθηκε το 2012 στην 115 Πτέρυγα Μάχης με αεροσκάφη F-16 Block 52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 343 Μοίρα και έχει καταγράψει πάνω από 1800 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 1500 σε F-16.

Όσον αφορά στο αεροσκάφος που θα χρησιμοποιηθεί, πρόκειται για ένα F-16C Block 52+, το μοναδικό μαχητικό επίδειξης παγκοσμίως που πραγματοποιεί ελιγμούς με CFTs.


28hoktovriou_sminagos-giorgos-sotiriou

Ο σμηναγός Γιώργος Σωτηρίου