Η µείωση της φτώχειας και κατ’ επέκταση των εισοδηµατικών και κοινωνικών ανισοτήτων έχει µπει στο «µικροσκόπιο» της κυβέρνησης, που αναζητά διαρκώς µέσα στο πλαίσιο του Προϋπολογισµού τα πιο κατάλληλα εργαλεία και τις πολιτικές για να πετύχει τον δύσκολο αυτό στόχο. Με βάση τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 26,1% του πληθυσµού στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισµό.

Στο Μέγαρο Μαξίµου κρατούν ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες εµπιστεύονται την κυβέρνηση στην προσπάθεια να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα αυτό, όπως έδειξε η τελευταία σχετική έρευνα. Κρατούν επίσης το δεδοµένο ότι η πολιτική που ήδη εφαρµόζεται αποδίδει κάποιους πρώτους καρπούς, καθώς υπάρχει µείωση σε αυτόν τον βασικό δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισµού, από περίπου 29%, πριν από µια τετραετία, στο 26,1% («µία από τις µεγαλύτερες µειώσεις στην Ευρώπη» έγραψε ο Ακης Σκέρτσος), όταν µάλιστα την ίδια περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο δείκτης αυτός αυξήθηκε.

Καθώς την περασµένη εβδοµάδα ήταν η Παγκόσµια Ηµέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, η έρευνα της εταιρείας Prorata έδειξε ότι ένας στους πέντε πολίτες θεωρεί ότι µια κυβέρνηση µε κορµό τη Ν.∆. (21%) θα µπορούσε να µειώσει τη φτώχεια, ενώ έρχεται δεύτερο µε διαφορά το ΠΑΣΟΚ (13%) και τρίτη µια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας (10%). Ωστόσο η πλειοψηφία (26%) δεν θεωρεί ικανή καµία πιθανή κυβέρνηση, µε κορµό τα κόµµατα που παρουσιάστηκαν (Ν.∆., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ), να αντιµετωπίσει το πρόβληµα.

Οι τρεις άξονες για την μείωση της φτώχειας

Η κυβέρνηση, λοιπόν, κινείται κατά βάση σε τρεις συγκεκριµένους άξονες για τη µείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού. Ο πρώτος είναι το κοµµάτι των οικονοµικών ενισχύσεων που δίνονται κυρίως µέσω του ΟΠΕΚΑ. Το συνολικό ετήσιο ποσόν αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, που διατίθενται στα τέσσερα βασικά προνοιακά επιδόµατα, καθώς και άλλο 1 δισ. περίπου στα αναπηρικά επιδόµατα, τα οποία -όπως επισηµαίνουν αρµοδίως από την κυβέρνηση- αφορούν ένα πολύ σηµαντικό σκέλος των πολιτικών για τη µείωση της φτώχειας.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος - και όχι µόνο. Οπως σηµείωσε σε παρέµβασή του προ ηµερών ο γενικός γραµµατέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέµησης της Φτώχειας, Πρόδροµος Πύρρος, «παράλληλα σχεδιάζουµε και µία αναµόρφωση των βασικών προνοιακών επιδοµάτων, που θα περιλαµβάνει σηµαντικές αυξήσεις και στα τρία επιδόµατα, δηλαδή το Ελάχιστο Εγγυηµένο, του παιδιού και αυτό της στέγασης. Και θα γίνουν και πιο στοχευµένα, ώστε να έχουµε και καλύτερα αποτελέσµατα στους δείκτες µείωσης της φτώχειας». Ο τρίτος άξονας αφορά πιο ενεργητικές πολιτικές, µε στόχο να καλυφθεί το χαµένο έδαφος που υπήρχε διαχρονικά στη χώρα µας. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα είναι τα σχολικά γεύµατα, αλλά και προγράµµατα που στοχεύουν σε συγκεκριµένες οµάδες, όπως είναι, π.χ., ο προσωπικός βοηθός για τα άτοµα µε αναπηρία, όπου πλέον έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πιλοτικής εφαρµογής του που έχει επεκταθεί πια σε όλη την Ελλάδα.

Οπως επεσήµανε ο κ. Πύρρος, «πρέπει να διασυνδεθούν αυτές οι πολιτικές µε µέτρα για την ένταξη στην αγορά εργασίας. Εχουν γίνει κάποια βήµατα και από το υπουργείο Εργασίας µε την αποσύνδεση της χορήγησης σύνταξης µε την εργασία των συνταξιούχων, είναι και άλλα τα οποία µελετάµε από τη δική µας πλευρά µε την κινητροδότηση και αποσύνδεση της µισθωτής εργασίας µε τη χορήγηση κάποιων επιδοµάτων. Νοµίζω πως αυτοί οι τρεις πυλώνες, αν εφαρµοστούν, ως πλέγµα πολιτικών θα είναι αρκετά αποτελεσµατικό και θα µας δώσουν σύντοµα πολύ θετικά αποτελέσµατα».

Στο Μέγαρο Μαξίµου περιµένουν και περισσότερο θετικά αποτελέσµατα από το µέτρο της πληρωµής της πλειοψηφίας των κοινωνικών παροχών µέσω προπληρωµένων καρτών. Πρόκειται για ένα µέτρο απλοποίησης και εκσυγχρονισµού του τρόπου πληρωµής κάθε είδους παροχών, µε στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των δικαιούχων σε αποτελεσµατικές και συµπεριληπτικές δράσεις, καθώς και τη διαφάνεια των συναλλαγών. Το σύνολο του ποσού του κάθε επιδόµατος πιστώνεται στην προπληρωµένη κάρτα του δικαιούχου, µε δυνατότητα ανάληψης από ΑΤΜ έως και του 50% του ποσού. Παράλληλα, µε έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών διύλισης, η κυβέρνηση προχωρά τον ∆εκέµβριο στην ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών οµάδων.

Συγκεκριµένα, οι δικαιούχοι του επιδόµατος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον µία δόση επιδόµατος παιδιού, οι δικαιούχοι του επιδόµατος ΑµεΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξωιδρυµατικού επιδόµατος και λοιπών επιδοµάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ. Επίσης, οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόµατος του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος θα λάβουν επιπλέον 50% του µηνιαίου επιδόµατος κατά τον µήνα ∆εκέµβριο.