Ποινές φυλάκισης 14 έως 18 μήνες επέβαλε το δικαστήριο στους τρεις κατηγορούμενους οι οποίοι ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της πλημμύρας στην περιοχή της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 14 μηνών στην τότε δήμαρχο και 18 μηνών στους άλλους δύο κατηγορούμενους. Οι δικαστές επικύρωσαν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που είχε αναγνωριστεί και πρωτοδίκως και αποφάσισε η ποινή τους να έχει τριετή αναστολή.

Μάνδρα: Το σκεπτικό της απόφασης - 3 οι ένοχοι για την κατηγορία της πλημμύρας από αμέλεια

Με την ανάγνωση ενός λεπτομερούς σκεπτικού, κάτι που δε συνηθίζεται, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα το 2017.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχη την πρώην δήμαρχο Μάνδρας και τον τότε προϊστάμενο της πολεοδομίας Ελευσίνας για την ευθύνη τους όσον αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές στο ρέμα Σούρες. «Οι έλεγχοι της πολεδομίας έπρεπε να κινηθούν και αυταπεγγέλτως. Μετά τις πλημμύρες έγιναν έλεγχοι, με τις ίδιες δύο υπαλλήλους, σε τέσσερις ημέρες» τόνισε η πρόεδρος.

Για την πρώην δήμαρχο η πρόεδρος τόνισε πως «ήταν διοικητική και πολιτική προϊστάμενη, όφειλε να ασκεί τα καθήκοντα της με γνώμονα τον καλό των κατοίκων και της αποτροπή του κινδύνου για αυτούς».

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους κατηγορούμενους συνδέονται «με αυθαίρετες κατασκευές, μη αστυνόμευση ρεμάτων, μη εκπλήρωση πλημμυρικών έργων.»

«Η δήμαρχος γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο που από ενέργειες του δήμου υφίστατο» τόνισε επίσης η πρόεδρος, προσθέτοντας πως και οι δύο κατηγορούμενοι υποτιμήσαν τον κίνδυνο για πρόκληση πλημμύρας.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο κατηγορούμενους για την κατηγορία της πλημμύρας από αμέλεια, διά παραλείψεως ενώ τους έκρινε αθώους για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια από παραλείψεως. «Δεν προήλθαν θάνατοι και τραυματισμοί συνδεόμενοι αιτιώδης με τις αυθαίρετες κατασκευές στο ρέμα Σούρες» τόνισε η πρόεδρος για το σκεπτικό του δικαστηρίου.

Ένοχη κρίθηκε από το δικαστήριο και η υπάλληλος της περιφέρειας, η οποία τότε ήταν αρμόδια για την αστυνόμευση των ρεμάτων. Το δικαστήριο την καταδίκασε για το αδίκημα της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως ενώ την αθώωσε για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Μάνδρα: Αν είχε ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο πριν το 2017, θα είχε μειωθεί η ροή κατά 48%, τόνισε η πρόεδρος του Δικαστηρίου - «Θα απέτρεπαν θανάτους και τραυματισμούς»

Η πρόεδρος επεσήμανε επίσης πως εάν είχε ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο πριν τις πλημμύρες του 2017, τότε, με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου θα είχε μειωθεί η ροή κατά 48% ενώ τα ρέματα θα υπερχείλιζαν δύο ώρες αργότερα. «Θα απέτρεπαν τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν» είπε συγκεκριμένα η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, κρίθηκαν αθώοι, στελέχη της περιφέρειας και του δασαρχείου.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αθωώσει από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και ακόμα 12 κατηγορούμενους. Για την αθωώση τους ασκήθηκε έφεση, η οποία ωστόσο κρίθηκε εκπρόθεσμη.