Ούτε η παραμικρή ένδειξη μείωσης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας δεν προκύπτει από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, παρά την πρωτοφανή -για τα ελληνικά δεδομένα- καμπάνια ενημέρωσης προς θύματα και θύτες.

*Διαβάστε ακόμα: Πάτρα: Έκτη ημέρα στην ΜΕΘ η μαθήτρια με μηνιγγίτιδα Β - Χωρίς βελτίωση η κατάστασή της

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο, «κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας (21/10-27/10) αστυνομικοί σε όλη τη χώρα δέχτηκαν 659 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, ενώ χορηγήθηκε η εφαρμογή του Panic Button σε 120 γυναίκες-θύματα. Αστυνομικοί κλήθηκαν να διαχειριστούν συνολικά 387 περιστατικά, για τα οποία προχώρησαν σε 222 συλλήψεις (δηλαδή περισσότεροι από 31 κακοποιητές καθημερινά), ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας πέντε θύματα και 15 θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο».


Ενδοοικογενειακή βία: 1.357 συλλήψεις κακοποιητών το πρώτο 5μηνο του 2024

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο 5μηνο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατεγράφησαν 3.814 κλήσεις από θύματα ενδοοικογενειακής βίας και 1.357 συλλήψεις κακοποιητών.

Δηλαδή, 271,4 συλλήψεις ανά μήνα. Το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν 222 άτομα αποδεικνύει πως τίποτε δεν έχει αλλάξει, κανένας κακοποιητής δεν φοβάται τις αυξημένες ποινές, τα προβλήματα στις οικογένειες και τις σχέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν χωρίς να επιλύονται με τη λογική ή τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων.

Είναι ξεκάθαρο, υποστηρίζουν οι αστυνομικοί, πως το πρόβλημα δεν επιλύεται με την αστυνομική έρευνα. Βεβαίως και η Αστυνομία είναι παρούσα όταν χρειάζεται, ωστόσο πρόκειται για μια υπόθεση με πολλούς εμπλεκόμενους, κοινωνικές υπηρεσίες, υπουργεία, κρατικές δομές που, προς το παρόν, δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούν το πρόβλημα.