Καθησυχαστικός σε σχέση με τον «συναγερμό» που έχει σημάνει για τις κονσέρβες με τόνο και το κατά πόσον είναι μολυσμένες από υδράργυρο, στον απόηχο της καταγγελίας δύο ΜΚΟ για το εν λόγω προϊόν, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε, οι έλεγχοι είναι διαρκείς, ενώ και ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωσε ότι «την τελευταία 5ετία έχουν γίνει έλεγχοι για βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρος, κάδμιο και μόλυβδος, σε νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα, αλλά και σε κονσέρβες αλιευμάτων, και όλα τα δείγματα ήταν συμμορφούμενα».

Όπως είπε ο Αλέξανδρος Μέμος, θα γίνουν εκ νέου έλεγχοι στα ευρήματα των ερευνητών στις ευρωπαϊκές χώρες όπου προέκυψε το πρόβλημα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται και στην Ελλάδα να γίνουν επιπλέον έλεγχοι.

Πρόεδρος ΕΦΕΤ - Κονσέρβες με τόνο: 150 δείγματα τα τελευταία τρία χρόνια, όλα μηδενικά

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το θέμα δήλωσε ότι «στη χώρα μας έχουμε ένα πρόγραμμα για τρία βαρέα μέταλλα, κυρίως τον υδράργυρο, το κάδμιο και τον ψευδάργυρο» και, όπως είπε, οι έλεγχοι είναι συνεχείς.

«Έχουμε κάνει περίπου 150 δείγματα τα τελευταία τρία χρόνια και σε όλα τα δείγματα βγαίνουν μηδενικά. Οι αναλύσεις που έχουμε κάνει εμείς και σε ξιφία και σε τόνο, γιατί αυτά τα δύο είναι τα κύρια ψάρια στα οποία επικάθεται ψευδάργυρος, το γνωρίζουμε αυτό, γι’ αυτό και οι συστάσεις, κυρίως στις έγκυες, λένε για τον τόνο ότι πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Όπως επισήμανε, τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι όλα μηδενικά. «Από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση τόνου είναι τέτοια ώστε να αυξάνεται σε επίπεδα πρόσληψης ο υδράργυρος που να πρέπει να πάρουμε μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.