Ισπανία: Το μεγάλο ''νεκροταφείο'' της Παϊπόρτα - ''Η πόλη μας έγινε ποντικοπαγίδα, τα αυτοκίνητα επέπλεαν σαν να ήταν δεξαμενή ψαριών''
Η πόλη είναι ερημωμένη
Η Παϊπόρτα στην Ισπανία θα σημαδευτεί για πάντα από το μετεωρολογικό φαινόμενο, όπως ακριβώς συνέβη στη Βαλένθια το 1957
Απίστευτη η τραγωδία στην Ισπανία, η οποία μετράει τις πληγές της μετά τις φονικές πλημμύρες, που προκάλεσε η κακοκαιρία που σάρωσε τη χώρα, και άφησαν πίσω τους 158 νεκρούς και απροσδιόριστο αριθμό αγνοουμένων.
Μάλιστα, η Παϊπόρτα είναι ήδη ένα από τα επίκεντρα της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Η πόλη είναι ερημωμένη. Τα θύματα είναι δεκάδες, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες καταμετρήσεις. Δεκατέσσερις ώρες μετά τις πλημμύρες, οι γείτονες ακόμα δεν έχουν καταλάβει πώς γίνεται να μην τους προειδοποίησε κανείς, γράφει ο Ισπανικός Τύπος.
Ισπανία: Ξαφνικά, ορμητικά νερά γέμισαν τους δρόμους - Χωρίς προειδοποίηση
Ξαφνικά, ορμητικά νερά γέμισαν τους δρόμους. Χωρίς προειδοποίηση, χωρίς καμία ειδοποίηση. «Κοίτα, ήταν μια τόσο κανονική μέρα... Ο άντρας μου πήγε στο γυμναστήριο, απόδειξη της ηρεμίας. Έτρεξε πίσω στο σπίτι όταν, ξαφνικά, είδε το νερό», λέει η Μαρία στη Las Provincias
Τα υπόλοιπα είναι το χρονικό μιας άγρυπνης νύχτας, με δύο κορίτσια και μια άλλη οικογένεια να βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι τους. «Το σπίτι τους - το ισόγειο - πλημμύρισε. Πήραν τα χαρτιά τους και ανέβηκαν». Παραμένουν χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα από τις 7 μ.μ. την περασμένη Τρίτη. Αλλά αυτό είναι ένα ασήμαντο γεγονός σε σχέση με αυτά που είδε αυτή η οικογένεια από το μπαλκόνι του σπιτιού της.
Διαβάστε ακόμα: Η Ισπανία μετράει τις "πληγές" της: Στους 158 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες - Σοκάρει η ιστορία των 8 που βρήκαν τραγικό θάνατο σε γκαράζ
«Η Παϊπόρτα έγινε ποντικοπαγίδα, τα αυτοκίνητα επέπλεαν σαν να ήταν δεξαμενή ψαριών», λένε. Τα αυτοκίνητα -συνεχίζει- σταμάτησαν ενώ το νερό κατευθυνόταν προς το μέρος τους. «Μέσα σε λίγα λεπτά δεν μπορούσες να βγεις από το αυτοκίνητο και είχες κολλήσει», αναφέρουν. Από εκεί είδε πώς ένας νεαρός βγήκε από το όχημά του, σήκωσε μια παλέτα που έσερνε το νερό και την τοποθέτησε στο καπό του αυτοκινήτου. «Ήταν εκεί για ώρες». Ούτε ο άντρας της θα ξεχάσει τη μέρα. «Έβγαλα έναν άνδρα από το παράθυρο του αυτοκινήτου του. Είχα κατέβει για να προσπαθήσω να βγάλω το αυτοκίνητο από το γκαράζ».
Αυτή ήταν μια ενέργεια που επαναλαμβανόταν συχνά από τα πρώτα μηνύματα που προειδοποιούσαν για υπερχείλιση. Η απέλπιδα προσπάθεια να βγάλουν τα οχήματα από το πάρκινγκ λόγω του κινδύνου πλημμύρας, όπως και τελικά έγινε. «Δεν πιστεύαμε ότι η περιοχή που μένουμε, που είναι σχετικά καινούρια, θα πλημμύριζε από τόνους νερού». Ξαφνικά, από το πουθενά, «άρχισε να ανεβαίνει, να ανεβαίνει, να ανεβαίνει και πολλοί άνθρωποι να καθηλώνονται στα αυτοκίνητά τους να ζητούν βοήθεια». Υπήρξε μάλιστα μια στιγμή που ήταν σπαρακτική «Μπορούσες να ακούσεις παγιδευμένους ανθρώπους να καλούν σε βοήθεια».
Ώρες μετά την καταστροφή παραμένουν χωρίς «φως ή νερό». Λένε ότι το έχουν κόψει για ασφάλεια, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει παροχή. «Δεν ξέρω τι θα κάνουμε», λένε. Οι γείτονες είναι στο γκαράζ αυτή τη στιγμή γιατί «έχουμε μερικά αυτοκίνητα πάνω από άλλα». Και η σημερινή μέρα θα είναι δύσκολη. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν θα είναι ίδιο από εδώ και πέρα. Η Παϊπόρτα θα σημαδευτεί για πάντα από το μετεωρολογικό φαινόμενο. Όπως ακριβώς συνέβη στη Βαλένθια το 1957.