Οι Αλβανοί γελούν αυτή την περίοδο. Γελούν δυνατά και ειρωνικά σε βάρος της Ελλάδας, κομπάζοντας για το γιαούρτωμα του Ελληνα ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη την περασμένη Τρίτη το πρωί στην είσοδο του πρωθυπουργικού μεγάρου στα Τίρανα, όπου είχε μεταβεί με αντιπροσωπεία της επιτροπής για τη διεύρυνση της Ε.Ε., σε προγραμματισμένο ραντεβού με τον Εντι Ράμα. Και τελικώς όχι μόνο ο Αλβανός πρωθυπουργός τού γύρισε την πλάτη, αλλά και συναντήθηκε μυστικά με τους άλλους ευρωβουλευτές, «στήνοντας» ταυτόχρονα κι έναν… αυθόρμητο ηλικιωμένο, για να τον εξευτελίσει δημόσια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πραγματικότητα δεν επιδέχεται εξωραϊσμούς ούτε διπλωματικές καντρίλιες.

Σήμερα το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο Ράμα θα συναντηθεί με εκατοντάδες ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών, που θα έχουν διενεργηθεί έως το καλοκαίρι του 2025 στη γείτονα, και, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», οι υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας τόσο στην πόλη όσο και στους συνοριακούς σταθμούς στην ελληνοαλβανική και ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Θεωρείται δεδομένο ότι θα μετακινηθούν, όπως συνέβη και στην προηγούμενη συγκέντρωση του Μαΐου στο κλειστό Στάδιο του Γαλατσίου, πολλοί κάτοικοι της Αλβανίας, αλλά και αρκετοί από άλλα σημεία της επικράτειας.

Έντι Ράμα: Τι αναμένεται στη ''φιέστα'' της Θεσσαλονίκης

Οπως επισημαίνουν ελληνικές πρεσβευτικές πηγές, η εκλογική αναμέτρηση για τον Ράμα θεωρείται αμφίρροπη, παρότι οι δύο βασικοί του αντίπαλοι, Σαλί Μπερίσα και Ιλίρ Μέτα, έχουν «εξουδετερωθεί», με τον πρώτο να βρίσκεται σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού και τον δεύτερο να έχει προφυλακιστεί. Σκοπός του συνεπώς, συνεχίζουν, είναι η καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στους διαφωνούντες και η άκρατη παροχολογία προς τους οπαδούς του και τους ακραιφνείς εθνικιστές. Υπό αυτό το πρίσμα, η στάση του απέναντι σε έναν άνθρωπο τον οποίο φυλάκισε 16 μήνες, επειδή κέρδισε τον δήμο της Χειμάρρας τον Μάιο του 2023 (και μάλιστα ως κρατούμενος), μπορεί να αμαύρωσε περαιτέρω το ούτως ή άλλως αρνητικό του προφίλ στην Ελλάδα, ενίσχυσε όμως το σκληρό και αδίστακτο πολιτικά πρόσωπό του.

Ηδη στην αλβανική πρωτεύουσα ξεκίνησαν διαμαρτυρίες εις βάρος του από οπαδούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ και βουλευτές διαδήλωσαν εναντίον του έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Αξιοπερίεργη, δε, χαρακτηρίζεται η στάση της Κομισιόν απέναντί του. Στα μέσα Οκτωβρίου έγινε δεκτή η υποψηφιότητα της Αλβανίας για την προενταξιακή διαδικασία εισόδου στην Ε.Ε. και λίγες ημέρες αργότερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (23/10) κατά τη συνάντησή της με τον Ε. Ράμα στα Τίρανα ανακοίνωσε τη χορήγηση κοινοτικών κονδυλίων 920 εκατ. ευρώ για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και μάλιστα υποσχέθηκε προκαταβολή 64 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο. Επίσης δήλωσε περίπου… ενθουσιασμένη με την ιταλοαλβανική συμφωνία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, δηλαδή την «αποθήκευση» σε αλβανικούς καταυλισμούς όσων ανθρώπων εισέρχονται παράνομα στην ιταλική επικράτεια.

Ενθουσιασμένος ήταν μερικές μέρες νωρίτερα (10/10) και ο Ρ.Τ. Ερντογάν, που εγκαινίασε στα Τίρανα το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος των Βαλκανίων, χωρητικότητας 10.000 πιστών, ώστε δυτικά να έχουν σημείο αναφοράς έναν λατρευτικό χώρο ισάξιο με εκείνον της Αγια-Σοφιάς ανατολικά (τζαμί από το 2021). Το τέμενος, το οποίο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 2015 και βρίσκεται δίπλα στο κυβερνητικό κτίριο της πρωτεύουσας, έχει τέσσερις μιναρέδες ύψους 35 μέτρων, με τον καθένα να παραπέμπει στην οθωμανική αρχιτεκτονική. Γύρω του κατασκευάζονται εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και σχολή εκμάθησης του Κορανίου.

Βέβαια, κανείς δεν μένει παραπονούμενος παραμονές των εκλογών, ιδίως όσο αυξάνονται οι φήμες ότι η κυβέρνηση Ράμα δεν θα δαπανήσει παρά μόνο τα ευρωπαϊκά χρήματα για τα ρουσφέτια και τις εξυπηρετήσεις στον διεθνή παράγοντα. Κάπως έτσι ερμηνεύουν οι ελληνικές υπηρεσίες την ιδέα του για την ίδρυση «κράτους των μπεκτασήδων» σε έκταση 2.700 στρεμμάτων ανατολικά των Τιράνων, ως συνέχεια δηλαδή «της παλαιάς αντιπαράθεσης με το ιρανικό καθεστώς, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοια του διεθνούς παράγοντα».

Η σιιτική μουσουλμανική σέκτα των 100.000 πιστών που διαβιοί εκεί και είναι ανεκτή από την επίσημη σουνιτική «μουσουλμανική κοινότητα» της χώρας ουδέποτε ήγειρε αξίωση κρατικής αυτοτέλειας. Αλλωστε, η αλβανική «έδρα» του παγκόσμιου μπεκτασισμού αμφισβητείται επί δεκαετίες από την πολιτικοθρησκευτική ηγεσία της σιιτικής Τεχεράνης. Στο άκουσμα βεβαίως της εξαγγελίας του κ. Ράμα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, η ηγεσία του τάγματος εναρμονίστηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό και υποδέχθηκε θετικά την πρωτοβουλία, εξηγώντας ότι «το νέο αυτό θρησκευτικό κέντρο δεν επιδιώκει πολιτική ισχύ ή αυτονομία, αλλά μόνο την ελευθερία να συνεχίσει τις πνευματικές και θρησκευτικές παραδόσεις του». Κι επίσης ότι η διοίκησή του «θα περιοριστεί στον κλήρο και στα άτομα που εμπλέκονται με στόχο την προώθηση της θρησκευτικής ειρήνης και του διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο». Επίσημο κράτος μέσα στο κράτος; Ράμα είναι αυτός…

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά