Επειτα από 80 χρόνια αλλάζει το κληρονομικό δίκαιο στη χώρα μας, καθώς άρχισαν οι συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει την αναμόρφωσή του. Πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία έρχεται να αλλάξει βασικές αρχές του κληρονομικού δικαίου. Στις βασικές αλλαγές περιλαμβάνεται η κατάργηση των χειρόγραφων διαθηκών. Πλέον η διαθήκη θα γίνεται μόνο σε συμβολαιογράφο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν κάποιος έχει φτιάξει ιδιόχειρη διαθήκη (στο σπίτι του ή αλλού), δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

*Διαβάστε ακόμα: Νέο Κληρονοµικό ∆ίκαιο και διαθήκες µε ψηφιακή υπογραφή - Ολες οι αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο ∆ικαιοσύνης


Τι αλλάζει στο Κληρονομικό Δίκαιο  

Επιπλέον, θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της διαθήκης, καθώς ο κληρονόμος δεν θα έχει απεριόριστο χρόνο για να αποδεχθεί ή να αποποιηθεί τη διαθήκη. Κατά πληροφορίες, θα μπει χρονικό περιθώριο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί. Μία ακόμα σημαντική αλλαγή είναι το γεγονός ότι δημιουργείται κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ακόμα και αν δεν έχουν παντρευτεί ή δεν έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνθρωπο που πεθαίνει. Αυτοί οι άνθρωποι μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τον νόμο. Επίσης, περιορίζεται το κληρονομικό δικαίωμα των συζύγων με τυπικές σχέσεις, όπως των ανθρώπων που βρίσκονταν σε διάσταση, και θα έχουν μικρότερο δικαίωμα στην περιουσία του ανθρώπου που «φεύγει». Ακόμα, οι υπερήλικες γονείς θα εξαιρούνται από την κληρονομιά, που θα κατευθύνεται σε νεότερους συγγενείς.

Όλες οι αλλαγές μπαίνουν πλέον στο «μικροσκόπιο» της ομάδας εργασίας, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, καλωσόρισε τα μέλη της ομάδας και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το κληρονομικό δίκαιο, ως συνέχεια του περιουσιακού δικαίου, ενοχικού και εμπραγμάτου, επιτελεί σημαντική κοινωνική λειτουργία και είναι κρίσιμο να συμβαδίζει με τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής. Από την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα το 1946 έως σήμερα έχουν επέλθει σημαντικές κοινωνικές και δημογραφικές μεταβολές καθώς και νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη. Είμαι βέβαιος ότι το σχέδιο νόμου θα βασιστεί στις σύγχρονες συνθήκες καθώς και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».