Συνεχή και διαρκή είναι τα προβλήματα που προκαλεί η ξηρασία και η παρατεταμένη ανομβρία στην Ελλάδα με τη στάθμη του νερού σε αρκετά ποτάμια και λίμνες να πέφτει δραματικά, επηρεάζοντας τον πρωτογενή τομέα.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ο ποταμός Αξιός, στο Κιλκίς, όπου σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, «έχει καταγραφεί πτώση τουλάχιστον 1,5 μέτρου στη στάθμη του νερού».

"Στεγνώνει" ο Αξιός ποταμός: Στην επιφάνεια βυθισμένες νησίδες 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Alpha, νησίδες στεριάς εμφανίστηκαν σε σημεία που άλλοτε κύλαγε νερά και σε σημεία που το βάθος έφτανε τα 5 μέτρα, όπως είπαν στον τηλεοπτικό σταθμό οι κάτοικοι και παραγωγοί.

Οι κάτοικοι, σήμερα, ψαρεύουν με το νερό να φτάνει οριακά στα γόνατά τους. «Περπατάμε σε ένα σημείο που εδώ έπρεπε να είχε 1,5 μέτρο το νερό» ανέφερε ένας παραγωγός στον Alpha.

Όσο δεν βρέχει, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερα ημέρα με την ημέρα. Το νερό του ποταμού, που έρεε ελεύθερο, μειώνεται σταδιακά και γίνεται στάσιμο με αποτέλεσμα να εξατμιστεί.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει γεωργία. Εάν δεν βρέξει, δεν θα γίνει δουλειά. Τέτοια ξηρασία, 60 χρονών, δεν έχω ξαναδεί, δεν έγινε απολύτως τίποτα» σημείωσε άλλος κάτοικος.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5fa0kgf5xk9)

Ανομβρία και καταγγελίες για γειτονικές χώρες

Ο Αξιός πηγάζει από τα βουνά στα σύνορα Αλβανίας – Κοσόβου, διασχίζει την Κοιλάδα της Δημοκρατίας στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια μπαίνει στην Ελλάδα, την οποία διασχίζει για 80 χιλιόμετρα.

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Παιονίας, Γ. Γεωργήτσαρος υποστηρίζει πως η μείωση της στάθμης του Αξιού δεν οφείλεται μόνο στην ανομβρία αλλά και στις γειτονικές χώρες: «παρακρατούν παρανόμως νερά και δημιουργήθηκαν επιπλέον φράγματα και κανάλια για να διοχετεύουν το νερό σε άλλες περιοχές».