Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έχει επαναλάβει ότι η τηλεϊατρική θα αποτελεί πραγματικότητα για τη χώρα μας μέχρι το τέλος του 2025. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, συνηθίζει να τονίζει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι τα φαρμακεία, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών, θα ενταχθούν στο σύστημα της τηλεϊατρικής, κατακτώντας έναν πολύτιμο ρόλο στο δημόσιο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Γεωργιάδης: Θα ενισχύσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την τηλεϊατρική

Πρόσφατη είναι η συνέντευξη του υπουργού Υγείας στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΤ, στην οποία ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν σαφέστατος:

«Θα χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο των φαρμακείων για να ενισχύσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την τηλεϊατρική. Η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έχουμε καταπληκτικά μηχανήματα, πολύ πιο εύκολα στη χρήση και πιο απλά από τα παλαιότερα. Αντί να φτιάχνουμε κέντρα υγείας και πολυδύναμα ιατρεία σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορούμε, μπορούμε να συνεργαστούμε με το δίκτυο των φαρμακείων, να εγκαταστήσουμε τέτοια μηχανήματα σε απομακρυσμένα φαρμακεία και να παρέχουμε υπηρεσίες μέσω της τηλεϊατρικής στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας πολύ αξιόπιστα. Δεν καταργούμε το γιατρό. Ο γιατρός πάντα έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Μην παρεξηγηθώ».

Ένας άλλος τομέας, στον οποίο αναμένεται από το 2025 να εισέλθουν τα φαρμακεία όλης της χώρας είναι αυτός των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Στην ομιλία του στο 7th Athens Investment Forum, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 θα ξεκινήσει πιλοτικά η χορήγηση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία, διαβεβαιώνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τυχόν επιβαρύνσεις ή καταχρήσεις, με τον υπουργό να σημειώνει: «Τα πολλά φαρμακεία που έχει η χώρα μας τα έβλεπε η τρόικα ως βάρος, για εμένα είναι ευλογία και αποτελούν κεντρικό σημείο των πολιτικών μας. Έχω σκοπό να εμπλέξω τα φαρμακεία -που υπάρχουν σε κάθε χωριό- σε υπηρεσίες ΠΦΥ και τηλεϊατρικής αντί να φτιάξουμε νέες δομές».

Στην ίδια ενότητα του ιδίου συνεδρίου, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, κάλεσε, από την δική του πλευρά, την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να συμπληρώνει τον φάκελο των ασθενών στο φαρμακείο, ενώ ο ίδιος ανέφερε πως «ο φαρμακοποιός μπορεί να παίξει ρόλο στη βελτιστοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στην ορθή χρησιμοποίησή της για να προλαμβάνονται κακές πρακτικές, στην εκπαίδευση και στην ένταξη των πολιτών σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι αυτές του εμβολιασμού, του προσωπικού γιατρού και όσες ακόμα έρθουν στη συνέχεια».

"Από το νέο έτος στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν 120.000 ασθενείς"

Και, βεβαίως, στις αρχές του 2025 θα επεκταθεί επίσης η πιλοτική διανομή κατ’ οίκον φαρμάκων υψηλού κόστους, μία υπηρεσία που σήμερα εξυπηρετεί ήδη 2.000 ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). «Επενδύοντας στην υγεία έχουμε άμεση πρόσβαση σε αναγκαίες θεραπείες, πετυχαίνουμε μείωση των ελλείψεων, αντιμετωπίζουμε την υπερφαρμακία με ειδικές εφαρμογές που έχουμε αναπτύξει», τόνισε στο ίδιο συνέδριο η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: “Από το νέο έτος στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν 120.000 ασθενείς”.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2024 είναι διαθέσιμη για τους ασθενείς η υπηρεσία της κατ’ οίκον αποστολής ΦΥΚ για πέντε σοβαρές παθήσεις:

-κυστική ίνωση,

-θαλασσαιμία,

-πνευμονική υπέρταση,

-νόσο του κινητικού νευρώνα και

-δρεπανοκυτταρική αναιμία.