Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκονται από χθες οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου δρακόντειου νόμου, τον οποίο επεξεργάζονται ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για την αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους καθώς και την αυστηρή απαγόρευση της πώλησης καπνικών προϊόντων και αλκοόλ σε ανήλικους.

Ανάλογη συζήτηση γίνεται και σε άλλα κράτη, ενώ απαγορεύσεις καπνίσματος και ατμίσματος (ηλεκτρονικά τσιγάρα) ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ανηλίκων που χρησιμοποιούν διεθνώς το άτμισμα έχει τριπλασιαστεί κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Η χρήση από τα μικρότερα παιδιά αυξάνεται επίσης, με το 9% των παιδιών ηλικίας 11-15 ετών να χρησιμοποιούν τώρα ατμιστές.


Στοπ σε άτμισμα και κάπνισμα για τους ανήλικους: Έρχεται αυστηρός νόμος που θα απαγορεύει την πώληση καπνικών προϊόντων στους κάτω των 18

Σύμφωνα με όσα είπε στην «Απογευματινή» ο πνευμονολόγος και τέως συντονιστής διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας, Γιώργος Μπουλμπασάκος, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία «αναθεώρησε την επίσημη θέση της και επισημαίνει πλέον ότι τα νέα καπνικά προϊόντα, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν θεωρούνται πια προϊόντα “μειωμένης βλάβης”, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν έναν τέτοιον ισχυρισμό».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Δήμου Αθηναίων, Παρασκευή Κατσαούνου, επισημαίνει ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ακριβώς ίδια σε σχέση με τις συσκευές ατμίσματος μίας χρήσης ως προς τις περιεκτικότητες, τις ουσίες και τον τρόπο με τον οποίο βλάπτουν και τους πνεύμονες και την καρδιά. Η μόνη “μεγάλη διαφορά” τους είναι ότι οι συσκευές ατμίσματος μίας χρήσης είναι πολύ πιο εύκολες και ευέλικτες στη διάθεσή τους στην αγορά και αποτελούν πολύ δημοφιλή προϊόντα ακόμη και για τους ανηλίκους».

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος «τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν διάφορες ουσίες σε διαφορετικές συγκεντρώσεις με αποτέλεσμα την πιθανή δημιουργία επικίνδυνων αναμείξεων. Η νικοτίνη, αν και μπορεί να ρυθμίζεται η περιεκτικότητά της, παραμένει εξαιρετικά εθιστική, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και επιβαρύνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ μπορεί να βλάψει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο στους νέους. Οι διαλύτες προπυλενογλυκόλη και γλυκερόλη όταν θερμαίνονται διασπώνται σε τοξικές ουσίες, όπως φορμαλδεΰδη και ακεταλδεΰδη, που είναι καρκινογόνες και προκαλούν ερεθισμό των αεραγωγών. Πολλές αρωματικές ουσίες, όπως το διακετύλιο, συνδέονται με την “ασθένεια των ποπκόρν” που προκαλεί σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες».

Και δεν είναι μόνο αυτά. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο ατμός συχνά περιέχει βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, μόλυβδο και κασσίτερο, που μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και να οδηγήσουν σε χρόνιες βλάβες στους πνεύμονες και στα νεφρά, καθώς και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι τοξικές αυτές ουσίες όταν εισπνέονται επιβαρύνουν σοβαρά τον οργανισμό και αυξάνουν τον κίνδυνο αναπνευστικών και άλλων μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ανέφερε στην «Α» ότι στην Ελλάδα «απαιτούνται και άλλα αυστηρά μέτρα, όπως η διακοπή της πώλησης όλων των καταναλωτικών προϊόντων νικοτίνης στους ανήλικους. Απαιτείται τήρηση αυτού του νόμου με αυστηρές ποινές σε όσους τον παραβιάζουν. Επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα πρέπει να είναι η απαγόρευση κάθε άμεσης και έμμεσης διαφήμισης που συνδέει τις γεύσεις ατμίσματος με τις συνήθειες της νεολαίας και βέβαια η απαγόρευση της χορήγησης δωρεάν δειγμάτων τέτοιων προϊόντων. Ένα ακόμα μέτρο που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και αποδίδει είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης όλων των καπνικών προϊόντων».