Αμπελόκηποι: Η σύνδεση των τριών συλληφθέντων με το "ορφανό" χτύπημα σε δικαστή - Η σχέση με την Πάτρα και την τρίτη γενιά τροµοκρατών
Το αξεπέραστο νομικό πρόβλημα
Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική για τους τρεις συλληφθέντες για την έκρηξη στους Αμπελοκήπους - Βαρύνονται με κακουργήματα
Παραφράζοντας το γνωστό σύνθηµα των συγκεντρώσεων, οι παλαιότεροι εξτρεµιστές έλεγαν προ 15ετίας, όταν εµφανίζονταν οι «Πυρήνες της Φωτιάς» µε πλήθος βοµβιστικών και άλλων αξιόποινων ενεργειών στην Αθήνα, «η τροµοκρατία δεν θα γεράσει». Μάθαιναν ότι η πολυπληθής οµάδα τους αποκτούσε πρόσβαση στα πανεπιστήµια και στα ΤΕΙ, ότι έµοιαζε πάνω-κάτω µε την πρώτη περίοδο του ΕΛΑ, ενώ κάποιοι, οδηγούµενοι από… «επαναστατικό πάθος», ετοίµαζαν και περιοδικό θέσεων, κάτι σαν την «Αντιπληροφόρηση» της Μεταπολίτευσης.
Τα όσα ακολούθησαν τους διέψευσαν. Η τροµοκρατία γέρασε, τα αποκαλούµενα «µωρά του τρόµου» («Πυρήνες) καταδικάστηκαν και εξέτισαν µεγάλες ποινές, ενώ οι επίγονοι -όπως αυτοί που συνελήφθη σαν για τον µοιραίο εκρηκτικό µηχανισµό στο διαµέρισµα της οδού Αρκαδίας στους Αµπελόκηπους- απαξίωσαν και εξαφάνισαν τελείως το κινηµατικό στοιχείο. Από τις αναλύσεις στις ψηφιακές τους συσκευές φαίνεται να µη διαθέτουν στοιχειώδεις ιδεολογικές γνώσεις, να αγνοούν βασικές παραµέτρους της «ένοπλης δράσης», όπως το σύνθηµα του Γαλλικού Μάη, ότι «δεν επιτίθεσαι στην αλλοτριωµένη εξου σία µε αλλοτριωµένα µέσα», και φυσικά η επιχειρησιακή τους ανικανότητα αποδεί χθηκε µοιραία για τον 36χρονο, ο οποίος διαµελίστηκε, και την επίσης πολυτραυµα τία συνεργό του.
*Διαβάστε ακόμα: Αμπελόκηποι: Ποιοι είναι οι τρεις που συνελήφθησαν για την έκρηξη στο διαμέρισμα "γιάφκα"
Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», οι τρεις βαρυνόµενοι µε κακουργήµατα, µεταξύ των οποίων αυτά της σύστασης και ένταξης σε τροµοκρατική οργάνωση, δεν ελέγχονται µόνο για τη στόχευσή τους, δηλαδή το πού θα έβαζαν τον µηχανισµό, αλλά και για προηγούµενες ενέργειες, ιδίως για τη ρίψη βοµβών Μολότοφ στην οικία της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, το βράδυ της 27ης Ιουνίου 2024, στου Παπάγου, µε συνέπεια τότε να τραυµατιστεί ο αστυνοµικός φρουρός. Πρόκειται για «ορφανή» επίθεση, εκτελεσθείσα από τουλάχιστον 6 άτοµα, τα οποία είχαν προσεγγίσει αθόρυβα το σηµείο και κατόπιν διέφυγαν από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Στο διαµέρισµα εντοπίστηκαν αρκετά υλικά που µπορούν να χρησιµοποιηθούν στην κατασκευή βόµβας, όπως ηλεκτρο νικές πλακέτες, πηνία, καλώδια και ακρο φύσια. Επίσης βρέθηκαν τουλάχιστον τέσσερις ολοπρόσωπες µάσκες ηλικιωµένων ατόµων. Εντύπωση προκαλούν και τα «χέρια» σιλικόνης, που φοριούνται σαν γά ντια, προκειµένου να µην αφήνει κάποιος αποτυπώµατα και γενετικό υλικό. Το ένα ζευγάρι ήταν αντρικά και το άλλο γυναικεία. Κλεµµένα οχήµατα στη γύρω περιοχή δεν εντοπίστηκαν. Επίσης, δεν είναι γνωστό ποιος τους προµήθευσε την πυρίτιδα, την αµµωνιοδυναµίτιδα και τα δύο πιστόλια. Εκτιµάται ότι ο 36χρονος προσπάθησε να συνδέσει τη βόµβα µε τον πυροκροτητή.
Η γνωριµία των τριών συλληφθέντων µε τον θανόντα, όπως και µε προφυλακισµένους της αποκαλούµενης τρίτης γενιάς τροµοκρατών, χρονολογείται από την περίοδο 2010-2012 στην Πάτρα, όπου ο 36χρονος σπούδαζε στο Πολυτεχνείο από το 2006 και, παρότι ευκατάστατος, διέµενε σε κατειληµµένο κτίριο του παραρτήµατος του πανεπιστηµίου, στην οδό Κορίνθου, στο κέντρο της πόλης. Και οι τέσσερις φοιτούσαν στο Πολυτεχνείο και συµµετείχαν σε αρκετές καταλήψεις, συλλαλητήρια και διαδηλώσεις, κρατώντας κυριολεκτικά τα κλειδιά του παραρτήµατος.
Πεποίθηση των δικαστικών Αρχών -όπως επισηµαίνουν πηγές από την αχαϊκή πρωτεύουσα- είναι ότι η «Επαναστατική Αυτοάµυνα», που εµφανίστηκε το 2016, η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάµυνα», η «Ενοπλη Προλεταριακή ∆ικαιοσύνη» και η «Οµάδα Σύµπραξης Εκδίκησης» της Πάτρας αλληλογνωρίζονται. Από παρακολουθήσεις έχει προκύψει ότι οι επτά αναρχικοί-αντιεξουσιαστές της συµµορίας, που πραγµατο ποίησαν 7 ληστείες στην Πάτρα και κατείχαν όπλα, 18 κιλά κάνναβης και ποσότητα εκρηκτικής ύλης C4, καθώς και ο προφυ λακισµένος Α.Φ. αποτελούσαν τον «νότιο βραχίονα» της νεο-τροµοκρατίας.
Ειδικότερα, ο αποκαλούµενος «Κρητικός», ο γιος του καταδικασµένου τροµοκράτη «Στέλιου» της «17 Νοέµβρη», και ο Α.Φ. (γιος µεγαλέµπορου αλυσίδας τροφίµων) φέρονται να ήταν διασυνδεδεµένοι µε τον 36χρονο νεκρό και τις δύο κοπέλες. Ο Α.Φ. είχε συλληφθεί για συµµετοχή στην οργάνωση «Σύµπραξη Εκδίκησης», στις τάξεις της οποίας δρούσαν δύο εν ενεργεία στρατιωτικοί και διευθύνονταν από έγκλει στο στις Φυλακές ∆οµοκού ληστή τραπε ζών. Σε 6 από τους συλληφθέντες αποδό θηκαν επιθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και το DNA του ενός εντοπί στηκε σε παγιδευµένο φάκελο µε εκρηκτι κό µηχανισµό, µε παραλήπτρια την πρόε δρο Εφετών Θεσσαλονίκης.
Από όλες τις πράξεις τους, µεταξύ των οποίων η ρίψη χειροβοµβίδας σε αµά ξι σωφρονιστικού υπαλλήλου, οι εκρήξεις σε τράπεζα στα Πετράλωνα και σε εταιρεία στην Κηφισίας, όπως και η χειροβοµβίδα σε αυλή σπιτιού στη Λάρισα, καµία δεν είχε αµιγώς τροµοκρατικό προφίλ. Φέτος τον Φεβρουάριο, η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάµυνα» είχε αναλάβει, µε προ ειδοποιητικό τηλεφώνηµα, την ευθύνη για τη βόµβα στην οδό Σταδίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας, η οποία εξερράγη στη 1.30 µετά τα µεσάνυχτα. Η ΕΛ.ΑΣ. ανέ µενε προκήρυξη, ωστόσο αυτή δεν γρά φτηκε ποτέ. Μερικές εβδοµάδες πιο πριν, στις 18 ∆εκεµβρίου 2023, µια άλλη οργά νωση, η «Ενοπλη Προλεταριακή ∆ικαιοσύ νη», τοποθέτησε µηχανισµό σε µάντρα δί πλα από το φυλάκιο του σκοπού στην οδό Κοκκινοπούλου, στα πλευρά της έδρας των ΜΑΤ-ΕΚΑΜ, ο οποίος τελικά δεν πυ ροδοτήθηκε. Στην ολιγόλογη επιστολή της έγραφε: «Αυτή τη φορά ήσασταν τυχεροί, δεν θα ισχύσει το ίδιο την επόµενη. Αφι ερώνουµε την ενέργειά µας σε όσους και όσες έχουν δολοφονηθεί, βασανιστεί, ξυ λοκοπηθεί, βιαστεί από την Ελληνική Αστυ νοµία». Η επόµενη φορά είχε τραγική κα τάληξη…
Με το ίδιο σκεπτικό, «µπορεί να γίνουν δεκτά, ως µη ταπεινά αί τια, και τα ευγενή κίνητρα του δράστη, δη λαδή ότι αυτός ωθήθηκε για καλό σκοπό, όπως οίκτο, αλτρουισµό, φιλοπατρία, µη τρική αγάπη». Αφ’ ης στιγµής δεν προκύ πτουν –τουλάχιστον µε βάση όσα δηµοσι οποιήθηκαν– ότι συνέτρεξαν κάποιοι από τους παραπάνω λόγους, η ποινική µεταχεί ριση θα είναι ανάλογη. Τούτο έχει διαπιστωθεί και µε άλλες περι πτώσεις κατηγορουµένων για συνέργεια σε τροµοκρατική δράση και παράλληλη δρα στηριότητα µε εγκλήµατα του κοινού ∆ικαί ου. ∆εν έτυχαν καµίας ιδιαίτερης µεταχεί ρισης (µέλη οµάδας Βόλου, το 2014) ούτε κατά τη φυλάκισή τους. Αλλωστε, από τη νοµολογία του Αρείου Πάγου διευκρινίζε ται πως η ήσυχη και χωρίς πειθαρχικά πα ραπτώµατα διαβίωση του κατηγορουµένου κατά τη διάρκεια του εγκλεισµού του δεν συνιστά καθαυτή την ελαφρυντική περίστα ση της, µετά τις πράξεις, καλής συµπεριφο ράς του υπαιτίου, διότι «τέτοια συµπεριφο ρά, την οποία η έννοµη τάξη επιβραβεύει µε ουσιώδη και υποχρεωτική µείωση της ποι νής, δεν µπορεί να νοηθεί παρά εκείνη που εκδηλώνεται υπό καθεστώς απεριόριστης προσωπικής ελευθερίας».
Η τροµοκρατία δεν είχε και δεν έχει θέση σε µια ∆ηµοκρατία. Για τον απλό λόγο πως, ό,τι κι αν επικαλείται, αυτό που εντέλει µένει από τη δράση της είναι το αίµα, ο πόνος. Η απόλυτη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής. Ας θυµηθούµε: στην πάνω από δύο δεκαετίες δράση της, η τροµοκρατική οργάνωση «17Ν» άφησε πίσω της 23 νεκρούς και δεκάδες τραυµατίες. Αν και δεν έχει θέση σε µια ∆ηµοκρατία, κατά έναν παράδοξο τρόπο η τροµοκρατία, αλλά και η βία γενικότερα, εξακολουθεί να έχει υποστηρικτές. Νέους ανθρώπους συ νήθως, που προφανώς προκρίνουν απλοϊκές και ισοπεδωτικές λύσεις σε κοινωνικά ζητήµατα που πάντοτε υπάρχουν και δοκιµάζουν τις οργανωµένες κοινωνίες. Προ βλήµατα που όµως επιλύονται µόνο µε συναίνεση και ορθολογισµό. Το πρόσφατο περιστατικό µε την έκρηξη βόµβας στο διαµέρισµα στους Αµπελοκήπους, µε έναν νε κρό και µία πολυτραυµατία, επιβεβαιώνει µε τραγικό τρόπο το αδιέξοδο των εγχει ρηµάτων που οµνύουν στη βία. Πρωταρχικό µέληµα της Πολιτείας παραµένει να πε ριφρουρήσει και να διαφυλάξει την κοινωνική ειρήνη και ευηµερία. Και θα το πράξει.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 9.11.2024
Τα όσα ακολούθησαν τους διέψευσαν. Η τροµοκρατία γέρασε, τα αποκαλούµενα «µωρά του τρόµου» («Πυρήνες) καταδικάστηκαν και εξέτισαν µεγάλες ποινές, ενώ οι επίγονοι -όπως αυτοί που συνελήφθη σαν για τον µοιραίο εκρηκτικό µηχανισµό στο διαµέρισµα της οδού Αρκαδίας στους Αµπελόκηπους- απαξίωσαν και εξαφάνισαν τελείως το κινηµατικό στοιχείο. Από τις αναλύσεις στις ψηφιακές τους συσκευές φαίνεται να µη διαθέτουν στοιχειώδεις ιδεολογικές γνώσεις, να αγνοούν βασικές παραµέτρους της «ένοπλης δράσης», όπως το σύνθηµα του Γαλλικού Μάη, ότι «δεν επιτίθεσαι στην αλλοτριωµένη εξου σία µε αλλοτριωµένα µέσα», και φυσικά η επιχειρησιακή τους ανικανότητα αποδεί χθηκε µοιραία για τον 36χρονο, ο οποίος διαµελίστηκε, και την επίσης πολυτραυµα τία συνεργό του.
*Διαβάστε ακόμα: Αμπελόκηποι: Ποιοι είναι οι τρεις που συνελήφθησαν για την έκρηξη στο διαμέρισμα "γιάφκα"
Αμπελόκηποι: Η διπλή επίθεση
Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», οι τρεις βαρυνόµενοι µε κακουργήµατα, µεταξύ των οποίων αυτά της σύστασης και ένταξης σε τροµοκρατική οργάνωση, δεν ελέγχονται µόνο για τη στόχευσή τους, δηλαδή το πού θα έβαζαν τον µηχανισµό, αλλά και για προηγούµενες ενέργειες, ιδίως για τη ρίψη βοµβών Μολότοφ στην οικία της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, το βράδυ της 27ης Ιουνίου 2024, στου Παπάγου, µε συνέπεια τότε να τραυµατιστεί ο αστυνοµικός φρουρός. Πρόκειται για «ορφανή» επίθεση, εκτελεσθείσα από τουλάχιστον 6 άτοµα, τα οποία είχαν προσεγγίσει αθόρυβα το σηµείο και κατόπιν διέφυγαν από διαφορετικές κατευθύνσεις. Στο διαµέρισµα εντοπίστηκαν αρκετά υλικά που µπορούν να χρησιµοποιηθούν στην κατασκευή βόµβας, όπως ηλεκτρο νικές πλακέτες, πηνία, καλώδια και ακρο φύσια. Επίσης βρέθηκαν τουλάχιστον τέσσερις ολοπρόσωπες µάσκες ηλικιωµένων ατόµων. Εντύπωση προκαλούν και τα «χέρια» σιλικόνης, που φοριούνται σαν γά ντια, προκειµένου να µην αφήνει κάποιος αποτυπώµατα και γενετικό υλικό. Το ένα ζευγάρι ήταν αντρικά και το άλλο γυναικεία. Κλεµµένα οχήµατα στη γύρω περιοχή δεν εντοπίστηκαν. Επίσης, δεν είναι γνωστό ποιος τους προµήθευσε την πυρίτιδα, την αµµωνιοδυναµίτιδα και τα δύο πιστόλια. Εκτιµάται ότι ο 36χρονος προσπάθησε να συνδέσει τη βόµβα µε τον πυροκροτητή.
Τι εκτιμούν οι δικαστικές Αρχές για την αποκαλούµενη τρίτη γενιά τροµοκρατών
Η γνωριµία των τριών συλληφθέντων µε τον θανόντα, όπως και µε προφυλακισµένους της αποκαλούµενης τρίτης γενιάς τροµοκρατών, χρονολογείται από την περίοδο 2010-2012 στην Πάτρα, όπου ο 36χρονος σπούδαζε στο Πολυτεχνείο από το 2006 και, παρότι ευκατάστατος, διέµενε σε κατειληµµένο κτίριο του παραρτήµατος του πανεπιστηµίου, στην οδό Κορίνθου, στο κέντρο της πόλης. Και οι τέσσερις φοιτούσαν στο Πολυτεχνείο και συµµετείχαν σε αρκετές καταλήψεις, συλλαλητήρια και διαδηλώσεις, κρατώντας κυριολεκτικά τα κλειδιά του παραρτήµατος. Πεποίθηση των δικαστικών Αρχών -όπως επισηµαίνουν πηγές από την αχαϊκή πρωτεύουσα- είναι ότι η «Επαναστατική Αυτοάµυνα», που εµφανίστηκε το 2016, η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάµυνα», η «Ενοπλη Προλεταριακή ∆ικαιοσύνη» και η «Οµάδα Σύµπραξης Εκδίκησης» της Πάτρας αλληλογνωρίζονται. Από παρακολουθήσεις έχει προκύψει ότι οι επτά αναρχικοί-αντιεξουσιαστές της συµµορίας, που πραγµατο ποίησαν 7 ληστείες στην Πάτρα και κατείχαν όπλα, 18 κιλά κάνναβης και ποσότητα εκρηκτικής ύλης C4, καθώς και ο προφυ λακισµένος Α.Φ. αποτελούσαν τον «νότιο βραχίονα» της νεο-τροµοκρατίας.
Ειδικότερα, ο αποκαλούµενος «Κρητικός», ο γιος του καταδικασµένου τροµοκράτη «Στέλιου» της «17 Νοέµβρη», και ο Α.Φ. (γιος µεγαλέµπορου αλυσίδας τροφίµων) φέρονται να ήταν διασυνδεδεµένοι µε τον 36χρονο νεκρό και τις δύο κοπέλες. Ο Α.Φ. είχε συλληφθεί για συµµετοχή στην οργάνωση «Σύµπραξη Εκδίκησης», στις τάξεις της οποίας δρούσαν δύο εν ενεργεία στρατιωτικοί και διευθύνονταν από έγκλει στο στις Φυλακές ∆οµοκού ληστή τραπε ζών. Σε 6 από τους συλληφθέντες αποδό θηκαν επιθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και το DNA του ενός εντοπί στηκε σε παγιδευµένο φάκελο µε εκρηκτι κό µηχανισµό, µε παραλήπτρια την πρόε δρο Εφετών Θεσσαλονίκης.
Από όλες τις πράξεις τους, µεταξύ των οποίων η ρίψη χειροβοµβίδας σε αµά ξι σωφρονιστικού υπαλλήλου, οι εκρήξεις σε τράπεζα στα Πετράλωνα και σε εταιρεία στην Κηφισίας, όπως και η χειροβοµβίδα σε αυλή σπιτιού στη Λάρισα, καµία δεν είχε αµιγώς τροµοκρατικό προφίλ. Φέτος τον Φεβρουάριο, η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάµυνα» είχε αναλάβει, µε προ ειδοποιητικό τηλεφώνηµα, την ευθύνη για τη βόµβα στην οδό Σταδίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας, η οποία εξερράγη στη 1.30 µετά τα µεσάνυχτα. Η ΕΛ.ΑΣ. ανέ µενε προκήρυξη, ωστόσο αυτή δεν γρά φτηκε ποτέ. Μερικές εβδοµάδες πιο πριν, στις 18 ∆εκεµβρίου 2023, µια άλλη οργά νωση, η «Ενοπλη Προλεταριακή ∆ικαιοσύ νη», τοποθέτησε µηχανισµό σε µάντρα δί πλα από το φυλάκιο του σκοπού στην οδό Κοκκινοπούλου, στα πλευρά της έδρας των ΜΑΤ-ΕΚΑΜ, ο οποίος τελικά δεν πυ ροδοτήθηκε. Στην ολιγόλογη επιστολή της έγραφε: «Αυτή τη φορά ήσασταν τυχεροί, δεν θα ισχύσει το ίδιο την επόµενη. Αφι ερώνουµε την ενέργειά µας σε όσους και όσες έχουν δολοφονηθεί, βασανιστεί, ξυ λοκοπηθεί, βιαστεί από την Ελληνική Αστυ νοµία». Η επόµενη φορά είχε τραγική κα τάληξη…
Το αξεπέραστο νομικό πρόβλημα
Στις περιπτώσεις των «υπόπτων της οδού Αρκαδίας» και των προφυλακισµένων της Πάτρας εντοπίζεται ένα αξεπέραστο –νοµικά– πρόβληµα: η απουσία του «µη ταπεινού κινήτρου» εξαιτίας φυσικά της έλλειψης οποιουδήποτε ιδεολογικού υπό βαθρου. Αυτό δυσχεραίνει τη θέση τους, αφού, ως ειδικότερη κατηγορία του γενι κού θεσµού υποχρεωτικής µείωσης του πλαισίου της απειλούµενης ποινής, «οι ελα φρυντικές περιστάσεις εφαρµόζονται ανε ξαιρέτως σε κάθε έγκληµα». Κατά τα ισχύο ντα (Π.Κ. 84, παρ. 2), έχει υποστηριχθεί πως «στη θετική µορφή των µη ταπεινών αιτί ων συγκαταλέγονται και τα ανώτερα ιδα νικά, στον βωµό των οποίων ο δράστης τελεί την αξιόποινη πράξη». Παραδείγµα τα της νοµολογίας, ορµώµενα από αυτό το σκεπτικό, συναντώνται σε περιπτώσεις παράδοσης βεντέτας και οπλοκατοχής ή και επιθέσεων υπό την επιρροή αντίθετων πολιτικών ιδεολογιών.Με το ίδιο σκεπτικό, «µπορεί να γίνουν δεκτά, ως µη ταπεινά αί τια, και τα ευγενή κίνητρα του δράστη, δη λαδή ότι αυτός ωθήθηκε για καλό σκοπό, όπως οίκτο, αλτρουισµό, φιλοπατρία, µη τρική αγάπη». Αφ’ ης στιγµής δεν προκύ πτουν –τουλάχιστον µε βάση όσα δηµοσι οποιήθηκαν– ότι συνέτρεξαν κάποιοι από τους παραπάνω λόγους, η ποινική µεταχεί ριση θα είναι ανάλογη. Τούτο έχει διαπιστωθεί και µε άλλες περι πτώσεις κατηγορουµένων για συνέργεια σε τροµοκρατική δράση και παράλληλη δρα στηριότητα µε εγκλήµατα του κοινού ∆ικαί ου. ∆εν έτυχαν καµίας ιδιαίτερης µεταχεί ρισης (µέλη οµάδας Βόλου, το 2014) ούτε κατά τη φυλάκισή τους. Αλλωστε, από τη νοµολογία του Αρείου Πάγου διευκρινίζε ται πως η ήσυχη και χωρίς πειθαρχικά πα ραπτώµατα διαβίωση του κατηγορουµένου κατά τη διάρκεια του εγκλεισµού του δεν συνιστά καθαυτή την ελαφρυντική περίστα ση της, µετά τις πράξεις, καλής συµπεριφο ράς του υπαιτίου, διότι «τέτοια συµπεριφο ρά, την οποία η έννοµη τάξη επιβραβεύει µε ουσιώδη και υποχρεωτική µείωση της ποι νής, δεν µπορεί να νοηθεί παρά εκείνη που εκδηλώνεται υπό καθεστώς απεριόριστης προσωπικής ελευθερίας».
Χρυσοχοΐδης: Θα διαφυλάξουµε την κοινωνική ειρήνη και ευηµερία
Η τροµοκρατία δεν είχε και δεν έχει θέση σε µια ∆ηµοκρατία. Για τον απλό λόγο πως, ό,τι κι αν επικαλείται, αυτό που εντέλει µένει από τη δράση της είναι το αίµα, ο πόνος. Η απόλυτη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής. Ας θυµηθούµε: στην πάνω από δύο δεκαετίες δράση της, η τροµοκρατική οργάνωση «17Ν» άφησε πίσω της 23 νεκρούς και δεκάδες τραυµατίες. Αν και δεν έχει θέση σε µια ∆ηµοκρατία, κατά έναν παράδοξο τρόπο η τροµοκρατία, αλλά και η βία γενικότερα, εξακολουθεί να έχει υποστηρικτές. Νέους ανθρώπους συ νήθως, που προφανώς προκρίνουν απλοϊκές και ισοπεδωτικές λύσεις σε κοινωνικά ζητήµατα που πάντοτε υπάρχουν και δοκιµάζουν τις οργανωµένες κοινωνίες. Προ βλήµατα που όµως επιλύονται µόνο µε συναίνεση και ορθολογισµό. Το πρόσφατο περιστατικό µε την έκρηξη βόµβας στο διαµέρισµα στους Αµπελοκήπους, µε έναν νε κρό και µία πολυτραυµατία, επιβεβαιώνει µε τραγικό τρόπο το αδιέξοδο των εγχει ρηµάτων που οµνύουν στη βία. Πρωταρχικό µέληµα της Πολιτείας παραµένει να πε ριφρουρήσει και να διαφυλάξει την κοινωνική ειρήνη και ευηµερία. Και θα το πράξει.Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 9.11.2024